reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

jeśli na NFZ do poradni trzeba mieć skierowanie, jeśli prywatnie nie... Ja jadę jutro prywatnie, bo do poradni strasznie długo trzeba było czekać..Dziewczyny nie moge znalezc.. jak zakładac ta pieluszke? macie moze jakiegos linka do poradnika albo coś?
Beniaminko, ja tez mysle, ze to chwlowy kryzys.. pamietacie, jak pisalam, ze wypilam pół piwa i mnie zalało.. więc moze spróbuj z tym Karmi! ciumasy
moja miss jest przyzwyczajona do modyfikowanego, wiec w razie W problemu nie bedzie.. poradźcie mi.. czy od tych dwóch karmień w nocy nie strace pokarmu? bo sie zaczynam martwic.. choć miss sobie reguluje.. wczoraj w nocy po butelce ryk i spania za cholerę.. noszenie, nic...płacz.. wziełam do cycka i co? dopchała się w pięć minut i spanie :-)
dobrego dnia

reklama
Guusia ja też mam doła z powodu dokarmiania :( To normalne, jeśli masz chęci to karm i cycem i butlą, zawsze najlepiej jak choć kilka ml twojego wyssie :)
a próbowałam i karmi i zwykłego piwa i nic :/ Piję jak smok - dzis pójdę po herbatke laktacyjną bo sie skończyła ale tez nie pomagała

Witam! Dawno mnie tu nie było, ale niestety Nadka w dzień daje popalić tak, że na krok się nie mogę ruszyć, ale za to w nocy ładnie śpi :)
gaja ja piłam herbatkę na laktację też i mnie nic nie pomogło... Zakończyło się tak, że początkowo z mieszanego karmienia została tylko butla :(
USG bioderek u nas, żeby zrobić na NFZ to dopiero w styczniu - po prostu załamać się można. Musiałam Niunię prywatnie zapisać to na 8 listopada się termin znalazł. Ja nie wiem, że ciągle za wszystko płacić trzeba...

gaja tylko ja 2 czy 3 dni juz cyca nie dawałam, i nie wiem czy mu nie zaszkodzi takie kombinowanie?. mi tez ta herbatka nie pomagała, ogólnie pokarm to ja miałam ale juz w szpitalu nie chcial przybierac Olaf, po 7miu dniach przybral 200g i mowiły ze malo, w szpitalu mi go dokarmialy, w domu tez dokarmialam, najpierw 1,2 butle dziennie, no i tak wyszlo ze już karmie tylko butlą,bo on ciagle głodny byl, płakał, a jak dostal butle to najedzony. no i widac efekty bo zaczął normalnie przybierac, ale wiem że mleko matki jest najlepsze i chciałabym mu dawac troszke dziennie, tylko nie wiem tak jak pisalam czy to mu niezaszkodzi. poki pokarm nie zanikł do końca to mogłabym go troszke przystawiac.

dziewczyny ile godzin w pokarmie utrzymuje sie to co zjadłyśmy?

Gusia u mnie z Jula idenycznie przebiegło pierwsze szczepienie :((( chciała zaoszczędzić i nie wykupiłam skojarzeniowej,,, poszłam razem z P ( na czałe szczęscie) on ja trzymał a ja stała z boku i płakałam :((( strasznie sie darła tak mi jej szkoda było... wiec juz następną wykupiłam płatna a tu niespodzianka Jula była już większa wystarczyła ją zagadać i juz przy kazdym kolejnym szczepieni nie zapłakała ani razu i to nie była zasługa 1 wkłucia tylko ciekawej grajacej zabawki ;))
wiec teraz bogatsza o to doświadczenie wykupie ten żel znieczulający miejscowo a pieniążki za skojarzone przeznacze na pneumokoki...

Tosiu nie sadze zeby 2 krotne dokarmianie spowodowało mniejsza laktacje- ja dokarmiam mała od narodzin i puki co mleczko mam :)) dla mnie to swietne rozwiązanie, moge śmiało wybrać się na dłuższy spacer bez obaw ze mała zgłodnieje- bo w taką pogode to na dworze karmić piersią bym się nie odważyła...

tez musze zapisac sie na usg bioderek.... ja nie pielu****e... ogladałam kiedyś program z Zawitowskim i on mówił że jak jest wszystko ok to nie powinno sie tego robic bo można zaszkodzić...

kurcze asik może masz racje, może i ten żel byłby dobry i maly by tak nie reagował, ale ja już powiedziałam że ma mi na nastepny raz zamówic ta skojarzona i nie wiem czy da sie to odkrecic ( a ile wkłuc jest tym drugim razem???)

Ja mam pytanie może dośc dziwne
To karmi pijecie od razu po otwarciu( gazowane ) czy czekacie aż sie odgazuje

Ja karmie cały czas mieszanie prawie tzn
w nocy cyc poki co
w dzien wiekszość cyc ale raz przynajmniej butla no i jak wychodze to wtedy butla bo odciąganie kiepsko idzie chyba , ze nie karmię z 5 godz to wtedy nazbiera sie porcja

i tak mysle aby zwiększyc jeszcze troche laktacje moze tym piwem?

u nas dzisiaj szok w nocy
maly spal z nami bo myslalam , ze w lozeczku sobie krzywde zrobi tak wymachiwal rączakmi nie mogl sie uspokoić( nie wiem czy to do konca normalne- zwalam w tej chwili to na skok rozwojowy 8 tygodnia)
i jak zasnal o11 obudzil się (tzn krecil sie wczesniej ale nie reagowalam ) o 5...potem jak usnal to o 7.45tylko szkoda , że spal u siebie

Ostatnia edycja:
Witajcie
Na szybko was nadrobiłam puki mała terrorystka śpi.
W dzień masakra prawie nie śpi tyle co na spacerku 2 godziny a w domu uśnie na rekach budzi się odkładana do łóżeczka i znów noszenie usypianie i tak x razy do znudzenia bo inaczej ryka w niebogłosy jak samotnie leży w łóżeczku.
Dzieki bogu nocki ok zasypia koło 21 wstaje koło 1 potem szybko cyc dalej śpi do 3 przewijanko cycolonko raz dwa i dalej śpi do 5 potem o 7-8 wstajemy już więc nie ma tragedi ze spaniem za to z jedzeniem brrr.
Czy wasze dzieciaczki też przy jedzeniu upaprają swoje ubranko a przy okazji wasze?My po każdym cycoleniu mokre od mleka, jakby mała dziurę w brodzie miała.Zawsze ma mokre ubranko z boku a ja stanik i bluzkę a jak się karmimy na leżąco to poduszka mokra od mleka.
Do tego mała ulewa jak piorun po każdym jedzeniu chlusta mlekiem przy odbijaniu i chyba ma reflux bo nie raz zje cyca troszku wywali go i drze się w niebogłosy po czym znów chwyta cyca i tak w koło jak by ją mleko w gardzioło paliło :( przy butli tak samo je wyje je wyje az mi jej żal normalnie...

Gusia- śmiało cyckiem dokarmiaj, napewno nie zaszkodzisz... skoro cosik mleka jeszcze masz pij herbatkę laktacyjną i często po troszku daj pocycolić szkrabowi a się laktacja utrzyma.Ja dzieci karmiłam do 1,5 roku każde wiadomo pod koniec było to głównie z rana i z wieczora plus przed drzemką poobiednią a tak jadły inne posiłki i mleczka było tyle ile potrzeba.

Tośka ja w ciągu dnia daję 1 butlę mleka i jedną porcję plantex duo a mleka mam w sam raz, tak że są ani nie flaki ani nie bombowce :) w nocy karmienie co 2-4 godziny więc też szału nie ma i mleko nie stoi w cyckach i nie mam problemu z zastojem :)

Moja gwiazda dziś o 3 pocycoliła i jakoś ochoty na spanie nie miała leżała obok mnie w łóżku po ciemku i gaworzyła ja usnęłam nie wiem nawet kiedy a jak mnie mała obudziła okazało się, że już 5 więc musiała gwiazdunia sama bez cyca zasnąć :)

U nas dziś leje wieje zimno 4 stopnie no pogoda paskudna, ale mała o dziwo śpi od 9 usnęła w łóżeczku chyba wie, że dziś ze spaceru nici, bo zwykle w dzień w łóżeczku nie zasypia tylko podrzema na rekach 10-15 minut i koncertuje i dopiero gdy włożę ja do wózka na dworze zasypia jak suseł z marszu jakby ją ktoś zaczarował. Żeby tak zasypiała odkładana do łóżeczka to by było coś... ale nie mam co narzekać, bo bynajmniej w nocy mi i T. wyspać się da tak T. uciekłby do 2 pokoju bo wraca z pracy o 1 wstaje po pracy o 5 wiec 2 dni spi po 4 godziny potem 2 ma wolne i jak by jeszcze mała koncertowała w nocy to biedak by w pracy zasypiał na stojąco...

Co do spania to moja niunia lubi na boczkach i czasem na brzuszku spać. Czasami z boczku na plecki sama się obróci.
Lubi tez w dzień dużo czuwać na brzuszku.W niedzielę leżała na brzuszku na łóżku unosiła głowę wysoko rozglądała się i jej się przechyliła głowa \na lewo a z głowa całe ciałko się na boczek przeturlało a potem na plecki.W szoku byłam...

Co do szczepień to te obowiązkowe zawsze tylko zaliczyłam z synami i z córką będzie tak samo. Kasy nie mam na szczepienia zalecane skojarzone i inne cuda...

reklama
Guusia myślę że małemu nie zaszkodzi, bo np. Beniaminki Jula od początku butla a potem mamine mleczko i jest ok :) I nie miej wyrzutów, że nie karmisz tylko piersią - wiem dobrze napisac bo sama je mam ale nikt tego nie zrozumie jeśli takiego dziecka nie widzi, dobrze doradzać ale niestety czasami to nie zdaje egzaminu :(

Do góry