asiaN jeśli masz jakeś wątpliwości jak zareagują abo masz dziwnych szefów to poczekaj do 3 mc- dopiero wtedy zaczyna się ochrona ciężarnej- no chyba, że przepisy sie zmieniiły
"Kodeks pracy stanowi, iż ochrona pracy kobiet w ciąży
i wszelkie związane z tym uprawnienia
szczegółowe obowiązują "w okresie ciąży". Liczy się więc sam
fakt bycia w ciąży i od momentu poczęcia
owa
ochrona
już obowiązuje. Nie wyłącza to jednak obowiązku
dostarczenia przez kobietę zaświadczenia
lekarskiego stwierdzającego stan ciąży na ręce pracodawcy.
Niemniej jednak jasnym jest, iż od momentu
poczęcia do wystawienia takiego dokumentu zawsze musi upłynąć
trochę czasu i wtedy już obowiązują
regulacje kodeksowe co do ochrony zatrudnienia. Jeśli więc w tym
okresie pracodawca rozwiązał z kobietą
umowe o pracę (nie wiedząc, że jest ona w ciązy), to ma
obowiązek przywrócić ją do pracy na jej żądanie.
Owego prawa można dochodzić również przed sądem pracy. "
Od kiedy kobieta w ciąży jest chroniona prawem w pracy ? :: Porada Prawna - serwis edukacyjno-prawniczy)
ale masz rację, zawsze lepiej więcej ostrożności niż za mało;-)współczuję samopoczucia i życzę poprawy
Chyba przepisy się zmianiły, teraz już od pierwszego dnia ciąży prawo chroni kobietę - ciężarówkę :-)
Dziewczyny Wy macie doswiadczenie to moze mi odpowiecie...
Wiem ze wczesnie jeszcze i tego bejbika jest w srodku tyle co nic, ale z druiej strony macica sie powieksza itd..
Chodzi o to ze ja od kiedy schudlam to mam plasciutki brzuch - 71 kg i 70cm w talii, ale patrzac na cloksztalt to kazdy zawse podziwial talie osy
A tutaj juz mam taki wydety brzuch.
Zebra nadal mi wystaja, taki dziwny sie zrobil ponizej
Czy to normalne?
Normalne i bardzo indywidualne, bratowa mojego męża do 5 miesiąca była płaska, wczoraj patrzy na mnie i mówi "Boże Ty masz brzuch jak ja na końcu". Niestety(a może stety) u mnie ciążą widoczna od spóźnionej miesiączki, od razu mi brzusio wywala(przy 1 też tak miałam);-)taka uroda....;-)
A ja dziś mam dzień na świństwa- chipsy mi się chce i coli i o dziwo od tego mnie nie mdli,ale od surówki z pomidorem tak
doradcy żywieniowi pewnie by nade mną ręce załamali, ale obiecałam sobie, że ta dzisiejsza paczka chipsów to pierwsza i ostatnia
pięknych wizyt dziewczynki
zazdroszczę , ja mam dopiero 20 lutego, pierwszą miałam 25 stycznia i było widać bicie serduszka
to jest po prostu maaaaaagia