reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

dziewczyny własnie mi mąż przywiózł wyniki morfologi i jestem przerazona ponieważ po raz pierwszy mam jakieś minusy,o co chodzi:szok:
ja wam napisze te wyniki a wy mi pomożecie i interpretacji ok?
WBC +10.7
RBC -3.61
HGB -11.2
HCT -34.1 %
MCV 94.5
MCH 31.0
MCHC 32.8
PLT 259

POMÓŻCIE PROSZĘ JA DO PONIEDZIAŁKU SIE WYKOŃCZE Z NERWÓW

reklama
dziewczyny własnie mi mąż przywiózł wyniki morfologi i jestem przerazona ponieważ po raz pierwszy mam jakieś minusy,o co chodzi:szok:
WBC +10.7
RBC -3.61
HGB -11.2
HCT -34.1 %
MCV 94.5
MCH 31.0
MCHC 32.8
PLT 259

Karolinka, a z boku nie masz podanych norm...??? bo sa różne w zależności od laboratorium.. ja porównałam z moimi wynikami (normami w nawiasach). tak tylko zajrzałam i powiem Ci, ze nie masz dużych odchyleń, ale zinterpretować to może TYLKO LEKARZ.. Odchylenia (te Twoje + i -) nie sa duże, więc SPOKOJNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie denerwuj sie Skarbie.. a tak na marginesie... rzadkoktóra laska w ciąży ma dobre wyniki morfologii.. I BEZ NERWÓW PROSZĘ.. CMOKI WYSYŁAM

WBC +10.7
RBC -3.61
HGB -11.2
HCT -34.1 %
MCV 94.5
MCH 31.0
MCHC 32.8
PLT 259

Według mojej rozpiski jaką dostałam po morfologii Twoje badania nie są złe:-)
Norma WBC to od 4.0 - 12.0
RBC 3.8 - 55
HGB 12 - 17 ..u Ciebie hemoglobinka jest minimalnie obniżona
HCT 35 - 50
MCV 86 - 110
MCH 26 - 38
MCHC 31 - 37
PLT 150 - 400
Tak więc nie masz się czego obawiać, Twoja morfologia jest jak najbardziej ok:-)

U mnie natomiast tragedia..to juz kolejny dzień jak choróbsko mnie nie opuszcza:-(..Bioparox nie działa, tatntum też..od dziś leczę się mlekiem z czosnkiem i cebulą..
I marze poprostu o całej przespaniej nocy!!!
Trzymajcie sie ciepło dziewczyny!

dziewczynki moge was jeszcze troszke pomęczyć tym moim swędzeniem?????????????
chciałam spytać czy jak swędzi to non stop czy poprostu troszke nogi,potem za chwile np rece albo plecy potem uda itd ???? czu całe ciało cały czas ma swędzieć bo już nie wiem sama czy panikować czy spokojnie czekać na wizyte i patrzeć jak swędzi z dnia na dzień .........

Beti znalazłam coś na temat swędzenia..poczytaj
27 tydzień ciąży (25 tydzień życia dziecka) - Benc.pl

Karolina - ja tez mialam bardzo podobne wyniki morfologii ostatnio i to nie jest wielka tragedia!troszke hemoglobina,czerwone krwinki i hemacokryt na minusie, ale nie za duzo!u mnie bylo prawie identycznie- to lekka anemia i trzeba brac zelazo!w sumie slyszalam, ze jak hemoglobina nie spada ponizej 11, to wystarczy nadgonic zelazo dieta, ale mi lekarz kazal przyjmowac zelazo w tabletkach!ja zreszta w swoja samodyscypline jesli chodzi o diete i tak nie wierze;)ale staram sie:)

Beti - takich artykulow w necie na temat tego swedzenia jest mnostwo, ale przypuszczam, ze Cie to nie ratuje?wszedzie pisza o swedzeniu dloni i stop, a Ty wspominalas , ze swedzi Cie wszystko, wiec sama nie wiem, czy to lepiej czy gorzej?i przypuszczam, Ty masz podobny dylemat, co?:)moze jak nie przechodzi to zadzwon do swojego lekarza i on Ci to wyjasni!
jak dla mnie, to bardzo skomplikowane byc w ciazy!:)

WBC +10.7
RBC -3.61
HGB -11.2
HCT -34.1 %
MCV 94.5
MCH 31.0
MCHC 32.8
PLT 259

Nie ma co się stresować, ot fizjologiczna niedokrwistość w ciąży, ma ją 60 % ciężarnych , ja mam od samego początku ciąży, dostaniesz żelazo i dołączysz do naszej grupy forumowej, która walczy z czerwonymi krwinkami za pomocą pietruszki, soku z buraków itp.

Ja sobie pospałam z 40min bo mały się obudził, dałam mu jeść i dalej do łóżka. Wprawdzie nie spałam ale chociaż sobie poleżałam.
PAULA - przykro mi. Na pewno oboje się teraz stresujecie ...trzymam za to kciuki żeby wsio było ok
TAKA_JA - jak dla mnie czosnek,cebula, cytryna i miód to najlepsze lekarstwa na przeziębienia i bóle gardła
KAROLINA - wyniki nie takie złe. U mnie na wynikach norma hemoglobiny to 11,5-16,5. Nie przejmuj się nad to

A co do kilogramów to ja się tym nie przejmuje. Miesiąc temu miałam 8kg na plusie i dobrze mi z tym:) teraz z 10 będzie:)
Wy też się tym nie przejmujcie, szybko to razem zgubimy:)

ja już wróciłam z zakupów i właśnie wciągam bułeczke z zarnami i z szyneczką,mniam tego mi brakowało,byłam w biedronce i kupiłam body po 3 pakowane za 14,99,cena przystępna a body takie słodziutkie:-)

Tez bylam w Biedrze, kupilam proszek Lovella w promocji za 14.90 pln/prawie 2 kilosy :-)

KOCHANA źle skumałaś,albo ja coś źle napisałam gdyż nie mam dziś żadnego święta, ale miło mi.
Właśnie wróciłam z zakupów, chciałam poszaleć i jakieś letnie ciuszki sobie sprawić ale we wszystkim wyglądam beee, kupiłam tylko spodnie dresowe:-)
Ludu tłumy zaopatrzyłam się w truskawy, i apropos mojej walki z czerwonymi krwinkami- sok z buraków i pietruszkę. Mała cały czas mało aktywna była, a to przez mamę bo nic nie zjadła na lunch, teraz wtrąbiłam łososia, z fasolką szparagową, zagryzłam bananem to szaleje niuńka.
U mnie zaraz lunie, cały dzień parno i duszno...ja śmigam jeszcze dziś na basena potem zamierzam zrobić kopiec kreta - pamiętacie to ciasto? kiedyś był na niego boom.
Jeśli chodzi o wygląd to mój P cały czas się ze mnie nabija- słoniątko, hipcio, na stałe funkcjonują w jego słowniku ale mnie to nie rusza, raczej śmieszy i bawi, zbyt długo jesteśmy ze sobą żeby dziubdziać do siebie i się komplementować, zresztą czego innego oczekuję od męża, a to ,że wyglądam ok to wiem, zresztą jak nie widać brzuszka to niejeden facet się za mną ogląda i mąż o tym wie.
Pozdrawiam,życzę miłego weekendu

Daj znac, czy ten buraczany sok Ci podszedl - bo ja nie moglam tego przelknac.
A co do mojego man'a i mojej wagi to on sie akurat cieszy.. zawsze chcial zebym miala wiecej cialka, sam zreszta do szczuplych nie nalezy - wiec porownujemy sobie brzuchy :-D

jak ktoś zaraz nie zabierze ode mnie tej zgagi to zaczne chodzić po ścianach, albo kogoś ukatrupię :-D próbowałam migdałów (kiedyś rewelka teraz nie pomagają), mleka, bananów i cholera wie czego jeszcze!! przeczytałam, żę w ciąży można renni, więc M jak będzie wracał z pracy to mi kupi.. On juz zadowolony, że ma wieczór wyjscie a ja zaraz zejdę z tego świata... i tak przez to cholerstwo nie będę mogła spać, to się już całkiem na śmierć zamartwię... buuuu

Kiedys Kerna napisala, ze na zgage dobre sa chrupki typu flipsy. Ja wyprobowalam i pomoglo... to taki zapychacz :-)

Tymczasem od poludnia ciagle zajadam truskawy, najpierw w bezposredniej postaci, potem polane smietana z cukrem a teraz w formie koktajlu... dżizasss.. chyba pękne :-)

reklama
Karolina - ja tez mialam bardzo podobne wyniki morfologii ostatnio i to nie jest wielka tragedia!troszke hemoglobina,czerwone krwinki i hemacokryt na minusie, ale nie za duzo!u mnie bylo prawie identycznie- to lekka anemia i trzeba brac zelazo!w sumie slyszalam, ze jak hemoglobina nie spada ponizej 11, to wystarczy nadgonic zelazo dieta, ale mi lekarz kazal przyjmowac zelazo w tabletkach!ja zreszta w swoja samodyscypline jesli chodzi o diete i tak nie wierze;)ale staram sie:)

Beti - takich artykulow w necie na temat tego swedzenia jest mnostwo, ale przypuszczam, ze Cie to nie ratuje?wszedzie pisza o swedzeniu dloni i stop, a Ty wspominalas , ze swedzi Cie wszystko, wiec sama nie wiem, czy to lepiej czy gorzej?i przypuszczam, Ty masz podobny dylemat, co?:)moze jak nie przechodzi to zadzwon do swojego lekarza i on Ci to wyjasni!
jak dla mnie, to bardzo skomplikowane byc w ciazy!:)

powiem ci mnie nie swędzi cały czas non stop akurat teraz tylko czasami coś zaswędzi ale stopy i dłonie nie swędzą ale najlepsze że czasami kostki swędzą i noga tam gdzie mam skarpetkę ...więc mam dylemat jak nie wiem :(

Do góry