reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

Dzień dobry! W końcu nadrobiłam, kurczaki, ale Wy dużo klepiecie :szok::-D:-D, ale dobrze, dobrze... Tylko przez ten nadmiar informacji nie potrafię się odnieść do każdej z osobna, więc tak ogólnie tylko napiszę, że mocno trzymam kciuki za te, które mają dziś wizyty i gratuluję tym, które są już po :tak:!

Wiecie, w Irlandii nie bada się ginekologicznie - w pierwszej ciąży miałam raptem dwa badania (rozwarcie szyjki mamcicy zaraz przed porodem) i myślę, że tym razem będzie podobnie. I faktycznie nie zajmują się tu ciążą zagrożoną, młodszą niż 18 tc - taka selekcja naturalna - takie mają zasady i tego się trzymają - brutalne, ale prawdziwe :baffled:... A pierwsza wizyta u GP (lekarz prowadzący) jest dopiero po 6 tc... Tak jak wspominałam ja mam wizytę w szpitalu (ponieważ tu chodzi się na zmianę - najczęsciej do GP (sprawdza ciśnienie, wagę, mocz i ogólnie pyta o samopoczucie) i co jakiś czas do szpitala) na 09.06 i będę miała wtedy robiony test glukozowy (tylko tutaj nie podają glukozę a Lukozadę, czyli napój energetyczny :szok::baffled::-D) i odbędzie się wiyta u położnika (znów badanie ciśnienia, ogólny wywiad i może dzidzie zmierzą - RĘCZNIE!, ale nie od środka), a usg 06.07. Dobrze, że po drodze lecę do Polski to zrobię usg 3D, wszystko pomierzymy, Maleństwo podglądniemy - już się doczekać nie mogę :-D:-D:-D! Tylko żeby wulkan nam nie pokrzyżował planów, bo się załamię :dry:...

Tutaj dziś nawet ładnie słonko świeci, ale wiatr taki od rzeki, że :szok:... Młoda właśnie kima (zrobiła totalny sajgon w łóżeczku jak zasypiała, no, ale trudno, ważne, że zasypia sama ;-)) jak wstanie dam Jej obiadek i śmigamy do kumpeli na ploty :-)! Oliwka pobawi się z kolegą a mama pogada z kimś dorosłym :blink:

Muszę zabrać się za obiadek, bo powoli mnie ssać zaczyna... Naszło mnie dziś na ryż z brokułami i serkiem żółtym, więc długo czekać nie będę musiała :sorry2:

Miłego dnia życzę i pozdrawiam serdecznie!

Aha, przypomniało mi się jeszcze - a mi się zrobił na dłoni krwiak/naczyniak, zupełnie nie wiem jak to nazwać, gdzieś tak w lutym i sobie rośnie i pęka bez orienta co jakiś czas. Przyznaję, że trochę utrudnia mi to życie i jak będę w Polsce musze koniecznie coś z tym zrobić - ciągle noszę plaster żeby to chronić, kąpanie Oliwki czy siebie, balsamowanie to koszmar jakiś :dry:... Ale czekam cierpliwie i mam nadzieję, że ktoś temu zaradzi! Martwię się jak nie wiem tym badziewiem, spotkałyście się z czyms takim może?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Monia.gryc serdeczne gratulacje.Dziewczynka :-D A jaka duza Ta Twoja córunia, moja mniejsza jest kruszynka-400 gr. Jak dobrze, ze wszystko OK :)
Pysiu ja tez zakręcona jak słoik ;) Wszystko sobie muszę zapisywać w komórce, bo nqa drugi dzien zapominam, rany kiedy to minie.

Malgos, ja ze wzgledu na szyjke takze jestem badana ginekologicznie na kazdej wizycie czyli co 2 tygodnie, ale zanim mialam pessar takze badal tak i robil cytologie z pochwy, sprawdzal czy nie stanow zapalnych i jak wyglada szyjka.Moze warto sie o to upomniec?
Tutaj wykaz badan obowiązkowych w przebiegu ciąży i opcjonalnie zalecanych przez lekarza prowadzącego(na czerwono)
Kalendarium badań w ciąży | Ciąża, poród, wychowanie - parenting.pl

malgos chyba co lekarz to inaczej, ja jestem badana ginekologicznie na każdej wizycie, przynajmniej do tej pory tak było ale USG nie robi na każdej. Na początku miałam przy każdej z racji plamień, a teraz już nie. Teraz idę 18-tego i raczej USG nie zrobi tylko właśnie "wymaca". A dodam jeszcze że chodzę państwowo.
Wszystkie pomiary (ciśnienie, waga, tętno maluszka), wpisywanie wyników do karty itd. robi położna a lekarz bada ginekologicznie właśnie i chyba że są złe wyniki to jakieś leki przepisuje. Tak to wygląda u mnie na NFZ.

Monia.gryc serdeczne gratulacje.Dziewczynka :-D A jaka duza Ta Twoja córunia, moja mniejsza jest kruszynka-400 gr. Jak dobrze, ze wszystko OK :)
Pysiu ja tez zakręcona jak słoik ;) Wszystko sobie muszę zapisywać w komórce, bo nqa drugi dzien zapominam, rany kiedy to minie.

Malgos, ja ze wzgledu na szyjke takze jestem badana ginekologicznie na kazdej wizycie czyli co 2 tygodnie, ale zanim mialam pessar takze badal tak i robil cytologie z pochwy, sprawdzal czy nie stanow zapalnych i jak wyglada szyjka.Moze warto sie o to upomniec?
Tutaj wykaz badan obowiązkowych w przebiegu ciąży i opcjonalnie zalecanych przez lekarza prowadzącego(na czerwono)
Kalendarium badań w ciąży | Ciąża, poród, wychowanie - parenting.pl

Eeee beniaminko mój synek tez 400g, a w tym samym "wieku" sa...choc chlopcy powinni chyba byc nieco weksi..ale to jeszcze nie ten czas ;)

Dziewczyny gratuluje udanych wizyt i trzymam kciuki za te które sie wybieraja na nie.
Co do badan ginekologicznych to ja mam co druga recznie a co druga dopochwowe usg. Teraz nawet wydrukował mi gin zdiecie usg z szyjką i pomiarem jej. Takze mam czarne na białym ze wsio ok..hiiii macica tez ładnie zamknieta ;)) i nic nie wskazuje na jakies wczesniejsze akcje ;)

Dorotko no ja specjalistą nie jestem, po prostu wszędzie się trąbi, że salicylany są zakazane w ciąży, a na ulotce jest napisane żeby stosować tylko gdy nie ma innej możliwości :baffled: więc lepiej chyba sobie coś naturalnego na gardełko wziąć.

Zycze udanych dzisiejszych wizyt i trzymam mocno kciuki :tak:

A jeszcze chciałam się poradzić, czy któraś ma jakiś sprawdzony sposób na bezsenność :baffled: męczy mnie już od tygodnia i jeszcze jak Malutka sie rozkeci w nocy to już całkiem spania nie mam :baffled:

I mam jeszcze pytanko do naszej wątkowej stomatolożki :-D na jednym zębie mam taką plamkę, odpryśnięte szkliwo ( chyba) co można z czymś takim zrobić poza licówką?

Dziewczyny zapisujecie się do szkoły rodzenia? bo to już chyba czas :zawstydzona/y: ja na razie się rozglądam :baffled:

msdracula ja też specjalistką nie jestem ale cholinex-u to ja bym nie brała, a tantum verde owszem bo przecież można go podawac niemowlakom to kobiecie w ciąży też nie zaszkodzi, tak mi się wydaje...

hmm..ja mysle ze moj gin mnie olewa skoro nie sprawdza jak szyjka i infekcje;/ pyta tylko czy dobrze sie czuje. a co do boli pod zebrami to ja ostatnio zauwazylam krostke pod piersia taka minimalna i swedzi mnie ona a przy okazji boli pewny obszar ciala tak wlasnie pod zebrami z lewej strony:( mb_1 a Twoje bole wiesz od czego sa?
Mnie tez bolalo z lewej strony pod zebrem. Mniej wiecej od 16 do 20 tygodnia ciazy, a teraz juz przeszlo. Hmm do konca nie wiem od czego byl ten bol, poniewaz mieszkam w Austrii i nie rozumiem wszystkich tych medycznych zwrotow:zawstydzona/y::zawstydzona/y: Chodzilo na pewno o macice. Jednak jak pani doktor mnie zbadala, powiedziala, ze wszystko jest w najlepszym porzadku. Wczoraj jak bylam pani doktor pytala mnie o te bole i pewnie gdybym powiedziala, ze nadal boli to by mnie znow badala dokladnie. Mi jednak przeszlo i zrobila mi tylko USG. Takze jak sie denerwujesz, to popros podczas nastepnej wizyty o normalne badanie.
A dziewczyny w ktorym tygodniu ciazy robi sie te badania obciazenia glukoza? Bo ja tak szukam w swoim kalendarzu ciazy i nie widze nigdzie. Ja mam podczas kazdej wizyty badany mocz na obecnosc bialka i cukru. Nie wiem, czy to wystarczy? Zapomnialam wczoraj zapytac, a nastepna wizyta dopiero za miesiac.

A na bole gardla ja wciaz polecam propolis. Pol lyzeczki na pol szklanki wody i plukac gardlo 2-3 razy dziennie.

Ostatnia edycja:
O właśnie mnie też męczy ten problem (ból pod zeberkami) i co ci odpowiedziala ? nie zdawalam sobie sprawy ze trzeba informowac o tym lekarza powiem na wjsciu do gabinetu ale to dopiero we wtorek ...hm

Hejka dziewczyny

Nie zebym o was zapomniala -poprostu wiecie jak to jest-czlowiek przyjedzie na 2 tyg i z kazdym sie ma zobaczy...czasu malo
martwie sie ze po tych dwuch tyg to juz wcale nie bede mogla wskoczyc na obroty...

brzuszek zmierze to napisze ale rosnie kazdego dnia

co do piersi to mnie wogule swedza,dziwne:)

a macie tak ze jak nie zjecie na czas to wam sie tak dziwnie robi,jak jak nie zjem to mi niedobrze slabo i wogule w taki letarg wpadam....ach ta ciaza

w srode mam wizyte nie moge sie doczekac-gratuluje wszystkim ktore wlasnie mialy

pozdrowionka

reklama
Dziewuszki jestem stylistką paznokci żelowych ale pomysły mi się wyczerpały :wściekła/y::wściekła/y:wyślijcie jakieś linki z pazurkami najlepiej zdjątkami bo nie wiem jakie sobie zrobić:(:(:-:)-(

z góry dziękuje:):-p:-p

Do góry