"Komu nie wolno
Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy."
"Jeżeli chcesz wziąć imbir podczas ciąży, wiedz, że większość ekspertów zgadza się, że medyczne niskich dawek imbir powinien być bezpieczny dla kobiet w ciąży. Jednak, jak zawsze, gdy masz wątpliwości, skontaktuj się z lekarzem zanim zaczniesz brać imbir..."
"Herbata imbirowa to niemal obowiązkowy napój dla ciężarnej. To cudowny środek na mdłości. Pomaga też łagodzić zgagę, leczy wzdęcia, a gdy przytrafi się przeziębienie działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Na co dzień niewiele osób pija tą herbatę, choć ma ona zastosowanie w wielu jeszcze innych dolegliwościach (migreny, obrzęki, zaburzenia koncentracji). Jeśli już to sięgamy po gotowe „herbaty imbirowe” w torebkach. Te ostatnie, to zwykle herbata czarna z dodatkiem aromatu imbirowego. Nie mają one więc oczekiwanego działania (albo bardzo słabe).
Jeśli w ciąży chcesz napić się prawdziwej herbaty imbirowej i złagodzić swoje dolegliwości, musisz przyrządzić ją z korzenia imbiru. Taki korzeń możesz kupić w większości supermarketów.
Świeży imbir powinien być przechowywany w lodówce, najlepiej zawiń go w papierową serwetkę, a następnie w folię. Możesz go tak przechować kilka tygodni.
Podam ci kilka sposobów na zaparzenie takiej „prawdziwej” imbirowej herbaty”.
http://www.flickr.com/photos/cfa/2365004570/"]by [B]come from away[/
Przepis1
Cienko pokrojony kawałek imbiru (ok. 5 cm), zalej 0,5 l wody i gotuj na małym ogniu przez 20 min. Przecedź i posłódź miodem albo syropem malinowym. Pij szklankę wywaru rano i wieczorem .
Przepis 2
Kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj 2 kawałki kory cynamonowej i kilka goździków. Zalej 1/2 litra wody i gotuj pod przykryciem 15 minut. Przecedź. Pij 2–3 razy dziennie. Pij gorące!
Przepis 3
Zagotować pół litra wody, imbir (ok. 5 cm) pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu, pół szklanki mleka. Podawać w filiżankach.
Przepis 4
Utrzyj obrany imbir na małej , gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego garnka. Na 1 litr wody weź dużą łyżkę stołową utartej masy. Po zalaniu masy imbirowej wodą postaw garnek na ogień i gotuj 20 minut zmniejszając ogień po zagotowaniu. Zestaw ugotowany imbir, dodaj dużą łyżkę miodu, dodaj łyżkę (a można i więcej) cukru i wciśnij sok z jednej cytryny (można więcej!). Przecedź i pij póki gorące.
(Herbatę imbirową można pić na zimno mrożoną, można też dla zaostrzenia smaku delikatnie popieprzyć.)
Przepis 5
Jeśli nie masz możliwości zakupienia korzenia imbiru możesz wykorzystać przyprawę „Imbir” sprzedawaną w torebkach.
Niewielką łyżeczkę imbiru w proszku zalej wrzątkiem, ok. 1 min. trzymaj pod przykryciem i dosłódź miodem, łagodząc goryczkę imbirową."
"3. Wypróbuj imbir - doskonale rozgrzewa od środka
A tego Ci teraz bardzo potrzeba. Używaj surowego (sproszkowany nie działa). Korzeń imbiru kupisz w każdym supermarkecie. Zeskrobane drobne wiórki dodawaj do wody, którą pijesz (np. rano), a także potraw: zupy, sosu do mięsa, ryżu. Wodę z imbirem możesz lekko dosładzać miodem, jeśli Cię nie uczula."
I BĄDŹ TU MĄDRY CO STRONA TO INNE ZDANIE NA TEMAT IMBIRU
Polecam stronkę :
Leczenie nudności w ciąży - Ciążowe dolegliwości - artykuł