reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

pysia_23
Doktorek kazał brać kwas foliowy i magnez na skurcze łydek, które męczą mnie nocami, ale powiedział, że lepiej zamiast magnezu oprzeć nogi o koniec łóżka i je ponapinać a moje łóżko nie ma na końcu nic o co mogłabym oprzeć nogi bo to zwykła kanapa bez boków uhhh

Mi moja lekarka polecila takie rajstopy «uciskowe» dla kobiet w ciazy i dodatkowo balsam rozgrzewajacy do smarowania.(firmy Weleda – ale znalazlam tylko jedna apteke internetowa ktora prowadzi sprzedaz kosmetykow tej firmy w PL)

A co do samolotow:
Kasiona
do tej pory mieszkalam troche tu troche w Krakowie moim rodzinnym miescie, ale mysle ze teraz czas podrozowania sie skonczyc, a co wy sadzicie o podrozach samolotem w ciazy?

Hausfrau
Też się nad tym zastanawiam. Ja coprawda nie latam samolotem ale chciałabym jeszcze tak w marcu/kwietniu pojechać do Polski busem. To prawie 12 godzin siedzenia i zastanawiam się czy to nie zaszkodzi Fasolinie?

Jak z ciaza wsio ok to na tak krotkich trasach mozna przewaznie latac do ok 8 mies. ciazy. Ale jezeli sa jakies komplikacje to zawsze taki przelot trzeba skonsultowac z lekarzem prowadzacym.
Natomiast przeloty na dluzszych trasach juz w bardziej zaawansowanej ciazy to faktycznie wieksze ryzyko bo chyba dotyczy wtedy krazenia w nogach (aby nie siedziec w bezruchu przez kilka godzin) no i odwodnienia. (duzo przede wszystkim wody) no i ewentualnie zmiane klimatu- z tymi dluzszymi trasami to dokladnie nie pamietam, ale nie spotkalam sie z ostrzezeniem przed lataniem w czasie ciazy, jesli wszytko przebiega normalnie.

Probuje mala uspac bo pozniej idziemy na basen a jak bedzie meciona to marudna strasznie. :dry:I pomimo, ze ja troche na sankach wymeczylam to mi juz od godziny szaleje w lozku, wystawiajac moja cierpliwosc (z ktora sie nie urodzilam) na ciezka probe! Wiec jak pomysle,ze to drugie tez wda sie we mnie (pod katem spania i temperamentu) to mnie zimny pod oblewa. :baffled:

reklama
Podziwiam mamy ktore bedac w ciazy jeszcze maja na odchowaniu male dzieciatka, kobietki skad bierzece na to sile? :confused:

szczerze,, ja nie mam sily ide spac po poludniu z mala....ugotowalam jej tortelini i golabki z wczoraj... wszytko kulturalnie wyplute na podloge..
teraz wrocila do tortelini,siedzi na dywanie ale cos tam nadal pluje:nerd:
nic nie posprzatalam oprocz lazienki- i tu nie dalam rady zmyc podlogi;-)
caly dzisiejeszy bajzel,lacznie z przerzutymi golabkami na podlodze czeka na meza:-D,
bo ja wychodze na rosyjski- slabo mi jakoas nauka wczodzi:baffled:ale przynajmniej rusze siei posiedze troche w smaochodzie w korkach- rozrywka 1sza klasa;-)

gdyby mi sie chcialo jak mi sie nie chce...byle do wiosny:happy2:

Gaja 23 naprawde przykro mi ze taka jest reakcja twojej rodziny, bo przeciez dzieci to szczescie. A czlonkowie twojej rodzinki teraz powinni cie wspierac , bo poczatek ciazy to trudny okres. Chrzan to poprostu. A ten guzek to moze cysta ? Ja mam takich bardzo duzo ( to sa niegrozne ,wypelnione plynem)

Hausfrau- Z tym badaniem na Aids to jest tak jak go nie masz to nie mozesz np rodzic w wodzie ( czemu to nie wiem tak mi powiedziala lekarka ) I sa kliniki ktore wymagaja od pacjentek to badanie

Asia vectra - Ja tez o ciazy nie powiedzialam nikomu ja juz poronilam 4 razy wiec niechce sie wszystkim potem tlumaczyc dlaczego, To potem bardziej boli jak kazdy ci wspolczujac przypomina, ja nawet suwaczka jeszcze nie wstawiam u mnie zaczyna sie teraz ten najgorszy czas miedzy 8-9 t gdzie zasze serduszko mojej fasolki przestawalo bic wiec teraz dla mnie teraz to tylko stres.

hej, ja po wizycie u ginki....i nic...tzn nic nowego co wiem mi nie powiedziała. Gdy powiedziałam na początku o dwóch pozytywnych testach i prosze o jej potwierdzenie, oznajmiła ze przeciez sama se ta ciąże potwierdziłam testami , a jaka to ciąża czy mnoga czy pojedyńcza i czy sie dobrze rozwija zobacze na usg za conajmniej tydzień:baffled:...pobrała mi jeszcze próbke na cytologie , pomacała jajniki i tyle. Masakra , troche posmutniałam bo myslałam ze inaczej bedzie wyglądała ta wizyta:sorry2:Moja przyjaciółka była w piątym tyg i wizyta wyglądała inaczej , gin obejzał jej macice i czy dobrze sie zagnieździło .Oj chciałam ją sprawdzić czy dobra zanim wybiore juz konkretnie gina , ale nie wiem teraz co robić .

Hej
ja już po kolędzie oj brzuch mnie boli a spodnie nie mogłam dopiąć stałam na kolędę z odpiętym guzikiem :-D
Coś po mału zaczynam rosnąć. W 2 poprzednich ciążach brzuszki miałam małe ledwo widoczne ciekawe co teraz będzie chciałabym choć raz dumnie paradować z duuuużym brzuszkiem a nie z takim malusim :)
Musze kupić ten świeży imbir, bo mdłości mnie wykończą.
Zjadłam banana przed wizyta u gina i się męczyłam okropnie brr

No to tyle wiesz co i ja:tak:
Tyle ze mi lekarz powiedzial:
jesli nawet to ciaza to bardo wczesna

Ale do pracy zaswiadczenie dal i na zdjeciu jest mala kropka
Kazal za 2 tygodnie przyjsc.

Oni naprawde wczesniej nie maja nam czego powiedziec

a ja dzisiaj chciałam kupić herbatke imbirowa w aptece i farmaceutka powiedzaila ze mi nie sprzeda bo wedlug najnowszych badan jest szkodliwa dla plodu :szok: jestem w szoku teraz to wszystko szkodzi i wez tu badz madrym :zawstydzona/y:

reklama
Wierze ze sie nie cierpliwicie! :-) Ale juz jestescie w ciazy czyli obowiazkiem lekarza jest zbadac czy wszystko wporzadku, czy nie brak witamin.No i oczywiscie poinformowac was na co powinnyscie uwazac a co jest bezpieczne. Bo owszem mozna sie i od kolezanek dowiedziec ale to nie one beda was prowadzic podczas ciazy a poza tym, kazda (jak widac z zalaczonych postow) przechodzi ciaze inaczej i to co jest dobre dla jednej wcale nie musi pasowac innej.To samo dotyczy objawow.Poza tym w obiegu jest czasem duzo przesadow i nawet to warto skonsultowac z lekarzem (sama tak robilam bo kobieta z ktora pracowalam miala bardzo wiele teorii niby popartych doswiadczeniem i namietnie mi je serwowala :baffled:). Jak macie obiekcje do lekarza to jeszcze czas aby go zmienic.Chociaz z praktyki wiadomo, ze ci najlepsi maja tyle pacjentow, ze na jedna wizyte mozna czekac baaardzo dlugo!:-(

A co do niecierpliwosci - to wierzcze, ze to zleci bardzo szybko.:-):-):-)

Do góry