reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2009

reklama
Witam i ja . Odebralam wczoraj wyniki malego i powiedzcie mi teraz od jakiego wyniku mozna mowic o anemii?? bo Michal ma ciut przy mało tej hemoglobiny ale w sumie niewiele norma jest 14-18 a on ma 12,9 na to juz musi brac zelazo?? Do lekarza idziemy dopiero po nowym roku i tak sie wlasnie zastanawiam. Jeszcze ma za malo hematokryt 37,9 a norma jest 40-54 i rozmaz segmentowane ma 25 a norma 40-70 i monocyty ma 2 a norma 3-8 . Robilyscie morfologie swoim ?? Moze ktoras z was to porownac?? Moze ktos ma podobne i mial przy tym jakies zalecenia?? W zyciu bym nie pomyslala ze ma anemie bo to takie zywe i rozbrykane dziecko ze juz ciezko upilnowac ;-) no ale fakt blady to jest

Liiviia- przykro mi, ale nie pomogę Ci. Mój mały nie miał morfologii jeszcze robionej. Z tego co piszesz wyniki tylko trochę odbiegają od normy, myślę więc że raczej nie są złe.

Liiviia my też dostaliśmy skierowanie na morfologię, żeby własnie sprawdzić głównie hemoglobinę. W wieku ok 2-3miesiąca występuje jak to określiła nasza lekarka "fizjologiczna" anemia, nie ma sie co bać, po prostu kończy się zapas żelaza z ciaży, a w mleku tez czesto brakuje, dlatego nalezy to sprawdzić ok 3-4 mies jak maluszek stoi z hemoglobiną i żelazem.
Tu wklejam z netu:
U niemowlęcia występuje okres tzw. fizjologicznej niedokrwistości, przypadający na 2-3 miesiąc życia. W tym wieku dopuszczalną prawidłową wartością hemoglobiny jest 10,0 g%, a według niektórych podręczników stężenie hemoglobiny w wieku 3 miesięcy może przejściowo spadać nawet do 9,0-9,5 g%. U wcześniaków fizjologiczna niedokrwistość w 2-3 miesiącu życia jest jeszcze wyraźniejsza i stężenie hemoglobiny może spadać u nich do poziomu 8,0 g%. Przyczyną niedokrwistości w okresie niemowlęcym jest przede wszystkim brak odpowiednich zapasów żelaza, zgromadzonych w okresie życia płodowego. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, których matki miały w ciąży anemię, dzieci urodzonych przedwcześnie.

I ja Wam kochane składam najlepsze i najszczersze życzenia z okazji nadchodzącego juz wielkimi krokami NOWEGO ROKU 2010!

*.*´¨)
¸.•´¸.•*´¨)
.•´,•*´¨)¸.•*¨)
¸.•´¸.•*´¨).•*´¨)
(¸.•´ (¸.•` * ¸.•´¸.•*´¨)
::::::°::::::::o::::°:::::o°:::O::°::::
::::::::°::::°:::::::::o::°::::°::::::
::::°:o::::::::°::::o::°:°:::o::°::::
...~~~~~~~~/...~~~~~~~~/
....~~~~~~~/.....~~~~~~~/
.....~~~~~~/.......~~~~~~/
......~~~~~/.........~~~~~/
.......~~~~/...........~~~~/
........~~~/.............~~~/
.........~~/...............~~/
..........~/.................~/
...........||..................||
......./******........./****** Szczesliwego NOWEGO ROKU 2010 dla WAS :tak::-):-):-):-):-)

To mój pierwszy sylwester przespany od wielu ,wielu lat!:-)Ale nie żałuję. Widok mojej córci słodko śpiącej obok jest o wiele bardziej ekscytujacy niż miliony wystrzelonych fajerwerków w ten noc!:tak::tak::tak:
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!!

A będzie wyjątkowy bo pełen nowych rzeczy.Nasze maleństwa zaczną raczkować , chodzić i obchodzić swoje pierwsze urodziny!:-)

reklama
toja mój też pierwszy przespany sylwester ;-) spałam z małym już po 21 hyhy a o 00.00 Filip nawet się nie ruszył a tak się bałam ze się obudzi i bedzie płakał.... zrobił mi prezent bo o 6 przebudził się na zmianę pieluszki ja zjadłam śniadanko i dalej spaliśmy do 8.40 dla mnie to szok bo zawsze wstaje przed 7:sorry2:

Do góry