reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

a u nas:
po przebudzeniu mleko wymiennie z kakao (w kubku)
śniadanie i kolacja: chleb z czymś-wędlina, ser żółty, almette albo parówki-cielęce, jajecznica, słodka bułka z dżemem-swojskim, kaszka na krówskim mleku...
obiad: dwie chochle zupy z mięchem (sama gotuję), czasem jak ma jeszcze miejsce to coś z naszego obiadu,
codziennie jakiś owoc: najchętniej banan, jabłko... jogurt, danio albo monte...
picie: soki Kubuś, herbata owocowa, soczki tymbark z rurką...
czasem: chrupki kukurydziane, płatki, jakiś wafelek, za czekoladą nie przepada, ale wie gdzie prababcia ptasie mleczko trzyma:-p
a jak babcia jakieś swoje ciasto przyniesie to jest do niego pierwsza:-)
no i zawsze jak wchodzi do mojej mamy to woła: JAJO!! czekolady nie zjada całej, ale zabawka jest super:tak:

reklama
U nas w miesiacu idzie srednio 5-8 sloiczkow, ale tylko te "dorosle" ;-) powyzej 1.5 roku z Hippa :tak: Spaghetti uwielbia i makaron z groszkiem i szynka :tak::-) Moja mama jej czasami daje jak ja jestem w pracy i nie ma kiedy ugotowac czego co Sara by mogla jesc :tak:

Dzisiaj moje dziecko ma cos gorszy apetyt. Rano zjadla 2 paroweczki cielece i do tego pomidorek, wypila szklanke soku przecierowego i zjadla zupe ogorkowa z ziemniakami :tak:
Jak wroci ze spaceru dam jej Fisiel marchewkowo-brzoskwiniowy, a na kolacje kluske z miechem, ktore dzisiaj robilam :-)

ja zapominam o tym watku :d u nas nie ma wlasciwie wprowadzania zadnych "nowych pokarmow" mala je i pije wszystko - Wszystko co dorosli jedza :))

musze przyznac ze UWIELBIAAAA kraby krewetki pod rozna postacia homara i tym podobne potrawy :D koocha orientalna kuchnie :d chyba przez to ze non stop chodziilismy do cinskich i koreanskihc restauracji jak bylam w ciazy :D:D:D

No slicznie jedza wasze maluszki.

U nas rutynowo.

Sniadanie -
po przebudzeniu zjada na sucho chrupki sniadaniowe - rozne.
potem pije wode rozcienczona domowej roboty sokiem ( z pigwy, z malin albo jerzyn )
parowke / kanapke/ danonka ( jedyna mleczna rzecz jaka akceptuje )/ jajecznice na szynce

Obiad -
z reguly to co my.
Zupa, albo drugie danie. ALbo jedno i drugie. Uwielbia rosol lub pomidorowa z kluskami, ogorkowa, krupnik, jarzynowa.
Na drugie to ziemniaki, kopytka, czasami od swieta frytki, plus mieso - kurczak gotowany, pieczony, schab duszony z odrobina sosiku, kotlety schabowe, albo z indyka, pulpety z wody. Do tego pomidor, ogorek zielony, kiszony

Owoce ( moze caly czas jesc ) - jablka, maliny, poziomki ( jeszcze mamy na krzakach ), czarna malina, borowka amerykanska, jagody, brzoskwinie, czasami banan, MARCHEWKE tez zalicze do owocow, bo moze ja jesc surowa w kazdej ilosci ;-) Najlepiej jak moze je sam zerwac z krzaka i odrazu zjesc.

Przekaski - to od czasu do czasu dorwie wafle ryzowe, paluszki , precelki, bulke sucha, suchary, biszkopta, chrupki kukurydziane. Woli jednak owoce i .... marchewke.

Lubi ciasto drozdzowe, piernik i kruche ciasto - oczywiscie wlasnej roboty.
I uwielbia wszelkiego rodzaju chleby jakie pieke.

Kolacja - zamiennie ze sniadaniem.

5 ml wapna wypija - bo ciezko nam idzie z produktami mlecznymi. Poprostu ich nie chce. Cudem udalo mi sie go przekonac do danonkow. Probujemy dalej.

ooo jak ja bym chciała, żeby moje dzieci tyle owoców jadły, ogródek pełny owoców a te gady tylko sporadycznie coś innego niż jabłko i banan zjedzą:tak:

reklama
No to ja na szczęście mam pod tym względem idealne dziecko - uwielbia owoce w każdej ilości :)) A z warzyw uwielbia pomidory, aż mi szkoda, że je te bezsmakowe-szklarniowe, jak sobie przypomnę, jak cudownie smakowały dojrzałe na słońcu pomidory w Bułgari... ach! ;-)No, ale nie idzie u nas dostać innych niż szklarniowe, co jest paranoją w sezonie :dry:

Do góry