reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

moja Alka na pytanie chcesz mleka odpowiada: kak bleko z uśmiechem na twarzy, a potem się męczy żeby je wypić:-p
reszta jedzenia bez zmian, czyli super:-)

reklama
Bedytka, wazne, ze pije, a nie pluje nim ;-):-p:-D

U nas apetycik dalej super :tak: No i moje dziecko ma juz swoje smaki ;-):-) Musze jej czasami pytac czy np. woli jajko czy parowke :-palbo czy chce mleko czy jogurt :-)

u nas jedzenie w śladowych ilościach:confused:
jedyne co jest pewnikiem to jajecznica , jak spytam czy chce to usmiech na cała paszcze niestety chyba nadal możemy podawac dwa jaja na tydzień choc ja czasami przeginam i dochodzi do 5:zawstydzona/y:

Mada, a czemu mozecie podawac tylko 2 jajka w tygodniu? Bo chyba cos mnie ominelo :sorry2:

Ewus, rybki zdrowe, wiec skoro jej smakuje wegorz (nad morzem najlepszy!:tak::-))to niech sie nim zajada do woli, wazne ze cos je :tak::-)

A u nas apetyt dalej duzy :tak: Moze nie az taki jak tydzien temu, ale je :-p Wczoraj nie zjadla obiadu, nie bylo szans jej wcisnac, tylko wciela na imprezie plenerowej porcje frytek i do tego jogurt :-p

A jajka w kazdej postaci zje :tak::-) Bardzo lubi :tak:
Za to zauwazylam, ze nie przepada za slodyczami. Polize kawalek czekolady czy ptasiego mleczka i mi oddaje.

Sandra- nie mamy alergii i nic w tym stylu ale myślałam ze nadal można podawac 2 na tydzień:zawstydzona/y:to ile można w tym wieku?? czy juz nie ma ograniczen, jak tak to super, bedzie jadła chyba codziennie:-p
Ami tez raczej lize słodycze i odstawia i baaardzo dobrze bo przy 16kg juz teraz zrobiłby sie z niej pączek gdyby słodkosci lubiała:-D

Mada, Sara je jakies 3 jajka w tygodniu, tak srednio, ale nieraz je np. na sniadanie jajecznice, a w zupie ma kluske lana robiona na jajku. Nie mam pojecia ile sztuk w tygodniu mozna dawac dzieciom w wieku naszych, ale u nas byly takie tygodnie, ze jadla jajca codziennie i nic jej nie bylo :tak::-)

ja też raczej jajka ograniczam, trza sprawdzić ile można, bo może wcale nie trzeba się tak cackać i jak dzieci lubią to podawać:tak:

Jak tam z menu dzieciaczkow? :-)
U nas w tej chwili wyglada to mniej wiecej tak:

7:30 - 250ml mleka
10:00 - sniadanie: jajecznica/jajko w szklance/2 parowki/2 kielbaski drobiowe i do tego albo kromeczka z maslem albo pomidor albo ser bialy ze szczypiorkiem i smietana lub czasami dostaje sloiczek musli z jogurtem albo musli z owocami
14:00 - obiad jednodaniowy (czasami duzy sloik po 18 mies.)
17:00 - owoc (kiwi, banan, kawalek jablka, winogrona, maliny itp.) lub Danonek albo jogurcik
18:30-19:00 - kolacja: zamiennie ze sniadaniem, czesto je tez lososia wedzonego/ tunczyka/ rybki z firmy Appel albo kanapke z tartym zoltym serem i do tego np. pomidor (uwielbia pomidory) albo z jakas inna pasta
21:00 - 250ml mleka

Do tego w ciagu dnia wypija ok. 750 ml soku/herbatki/wody itd. i podjada czasami jakies paluszki albo herbatniki.

Oczywiscie sa odstepstwa od reguly, bo od 2 dni idzie spac ok. 19:00 (nie chce spac w ciagu dnia), wiec omija albo podwieczorek albo kolacje :-p

reklama
U nas tak:

- 7-8 rano, po obudzeniu - ok 250 ml mleka z kleikiem;
- ok 10 tej drugie śniadanie (płatki mussli wielozbożowe z jogurtem, kanapka z masłem i pomidorem, rzadziej z wędliną, jajecznica na maśle);
- ok południa zupa;
- 16-17 -ta, drugi obiad, nasz, który jemy po powrocie męża z pracy.
- ok 21 kolacja, miska kaszki Hipp z owocami.

W międzyczasie codziennie owoce do pogryzania, czasem chlebek (bo go uwielbia), non stop dostępne picie (soki rozcieńczane wodą źródlaną).

Do góry