reklama
mamaCyprysia
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 9 Styczeń 2006
- Postów
- 1 804
ja powiedzialam adrianowi wlasnie zeby kupil chrupki
mamaCyprysia
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 9 Styczeń 2006
- Postów
- 1 804
http://www.nutricia.com.pl/klub_a_wraz_ze_mna_moje_potrzeby.php#Kolejne nowe smaki tu jest cos o wprowadzaniu nowych rzeczy
mamaCyprysia
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 9 Styczeń 2006
- Postów
- 1 804
troszke tego duzo ale chyba warto przeczytac
Od 5. miesiąca życia do diety dziecka karmionego sztucznie, wprowadza się pierwsze owoce i warzywa.
Od 5. miesiąca
OWOCE - jabłka, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny, winogrona, owoce dzikiej róży
WARZYWA - marchew, ziemniaki, dynia, kalarepka, pietruszka, seler*, por
PRODUKTY ZBOŻOWE - ryż, kaszki i kleiki ryżowe, kukurydziane
Smak jabłek jest pierwszym owocowym smakiem w diecie niemowlęcia, Owoce te niezwykle rzadko wywołują reakcje alergiczne, są bogate w błonnik i lekkostrawne. Kolejnym z początkowych smaków jest marchewka - cenne źródło witaminy A, oraz łagodna w smaku i bogata w beta-karoten dynia.
Wszystkie owoce najlepiej podawać w postaci soków lub przecierów .Zawierają one miąższ bogaty w łatwo przyswajalne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, który zapobiega zaparciom. Podstawową zasadą wprowadzania nowych smaków do diety jest wprowadzanie ich pojedynczo - w ten sposób łatwo zaobserwać reakcje dziecka i wyeliminować z jego diety produkty uczulające.
Warzywa i owoce dostępne w sklepach mogą być sztucznie nawożone. Zawierają wówczas niebezpieczne, szkodliwe dla zdrowia niemowlęcia substancje, przede wszystkim azotany, pestycydy i metale ciężkie. Jeśli matka nie jest zupełnie pewna pochodzenia jabłka czy marchewki, powinna podawać dziecku gotowy produkt, który uzyskał zezwolenie Głównego Inspektora Sanitarnego i został zaakceptowany przez Instytut Matki i Dziecka . Zezwolenie jest gwarancją, że produkt został poddany rygorystycznej kontroli jakościowej i spełnia surowe normy bezpieczeństwa, dotyczące żywności dla niemowląt
.
Od 6. miesiąca
OWOCE - śliwki
WARZYWA - brokuły, cukinia, kalafior, kabaczek
MIĘSA - pierś z kurczaka, pierś z indyka, królik, cielęcina, jagnięcia(są mało alergizujące)
PRODUKTY ZBOŻOWE - kasza jaglana
Stopniowe wprowadzanie nowych smaków kontynuuje w kolejnych miesiącach życia dziecka, pamiętając o tym, by wraz z jego wzrostem zmieniać powoli konsystencję posiłków: od homogenizowanej po zawierającą drobne kawałeczki pokarmu.
Od 7. miesiąca
OWOCE - gruszki, żurawiny, morele, brzoskwinie
WARZYWA - zielony groszek, pomidory
MIĘSA - wołowina
INNE - żółtko, wywar mięsny
Już w 7. miesiącu życia - po pojawieniu się pierwszych ząbków - niemowlę podejmuje pierwsze próby samodzielnego jedzenia. Zapał malucha warto wykorzystać do nauki prawidłowego gryzienia i żucia. Te umiejętności z pewnością przydadzą się podczas wprowadzania kolejnych pokarmów do diety dziecka. Ponadto "pogryzanie" pozwala niemowlęciu poznać nowe smaki i sprzyja rozwojowi ząbków
Od 9. miesiąca
OWOCE - wiśnie, czereśnie
PRODUKTY ZBOŻOWE - biszkopty bezglutenowe, chrupki kukurydziane
10-12 MIESIĄC
Dziesięciomiesięczne niemowlę jest już dosyć samodzielne. Umie siedzieć, potrafi szybko i pewnie pełzać i zręcznie przemierza mieszkanie na czworaka. W 10. miesiącu życia wiele dzieci próbuje zrobić swój pierwszy w życiu, niepewny jeszcze kroczek.
Aktywny maluch coraz bardziej interesuje się otaczającym go światem (widzianym teraz z nowej perspektywy) i próbuje zdobywać nowe umiejętności. Do takich należy chwytanie drobnych przedmiotów i próby naśladowania dorosłych.
Od 10. miesiąca
OWOCE - pomarańcze, mandarynki, cytryny, ananasy, truskawki
WARZYWA - kapusta, fasolka szparagowa
MIĘSA - chuda, gotowana wędlina
PRODUKTY ZBOŻOWE - glutenowe produkty zbożowe: białe pieczywo, kaszki pszenne, kasze (np. jęczmienna, płatki owsiane)
Od 10. miesiąca powinno się zacząć przyzwyczajać malca do trzech regularnych, posiłków dziennie - śniadania, obiadu i kolacji uzupełnionych drugim śniadaniem i podwieczorkiem.
Po ukończeniu 9 miesiąca dieta dziecka wzbogaca się o wiele nowych smaków i powoli zaczyna przypominać jadłospis pozostałych domowników
W 10. miesiącu życia dziecka zmienia się także konsystencja posiłków. Pojawiają się w nich grudki i małe kawałki pokarmu pobudzające odruch gryzienia. Ważny jest również smak posiłków - atrakcyjne kompozycje smakowe ułatwiają różnicowanie diety .Od 10. miesiąca życia obiad dziecka składa się z dwóch dań (najlepiej zupki i drugiego dania). Zmienić się powinna także konsystencja i objętość posiłków. Malec powinien także otrzymywać codziennie porcję mięsa (o ile nie przejawia objawów alergii).
Od 11. miesiąca
NABIAŁ - ser żółty, całe jajka, twarożek
Zbilansowana dieta to taka, która zapewnia dziecku wszystkie niezbędne składniki, dostarczane w odpowiednich ilościach oraz proporcjach.
Dlatego wzbogacanie diety w sposób zgodny ze wskazówkami specjalistów w dziedzinie żywienia jest tak istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Dobrze zbilansowana dieta dziecka musi zawierać odpowiednie dla wieku ilości trzech podstawowych składników:
Tłuszcz - jest źródłem energii zapasowej, znajduje się w mięsie i serach. W tłuszczach rozpuszczalne są cenne witaminy A, D, E i K.
Węglowodany - są podstawowym składnikiem dostarczającym energii. Zawarte są w takich produktach jak ryż, ziemniaki, kluski, warzywa, owoce.
Białko - ze względu na swoje znaczenie nazywane jest budulcem organizmu. Jego bogatym źródłem jest mięso, mleko i jaja (białko zwierzęce) oraz zboża i rośliny strączkowe (białko roślinne).
Składnik mineralny Funkcja Konsekwencje niedoboru Produkty bogate w składnik mineralny
Wapń Niezbędny w procesie rozwoju kości i zębów, warunkuje prawidłową czynność serca. Możliwość wystąpienia krzywicy. Mleko, przetwory mleczne (np. twarożek), kasze.
Magnez Wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego oraz mięśniowego. Spadek odporności organizmu. Grube kasze, płatki owsiane, banany.
Żelazo Odgrywa ważną rolę w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, które są odpowiedzialne za rozprowadzanie tlenu do wszystkich tkanek organizmu. Anemia i obniżenie odporności. Czerwone mięso, żółtka jaj, kasze, produkty zbożowe.
Cynk Odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i systemu immunologicznego. Możliwe zaburzenia wzrostu, anemia, brak łaknienia. Mięso, ryby, zboża, mleko i przetwory mleczne.
Selen Zapobiega chorobom układu krążenia i nowotworom, wzmacnia odporność, chroni organizm przed czynnikami zatruwającymi środowisko. Osłabienie odporności. Ryby morskie, kasze, produkty zbożowe, pomidory, brokuły, jajka.
12 MIESIĄC
Dwunastomiesięczny malec ma już kilka ząbków, waży trzy razy więcej niż po urodzeniu, rozumie znaczenie wielu słów i sam coraz częściej próbuje głośno wyrażać swoje zdanie. Co drugie dziecko potrafi już samodzielnie chodzić. Roczny maluch bardzo szybko rozwija swoje zdolności i żywo interesuje się otaczającym go światem. Ma już swoje upodobania i dobrze wie, co mu smakuje
Od pierwszego roku życia dziecko może jeść lekkostrawne posiłki przy wspólnyrn stole, a jego jadłospis coraz bardziej przypomina dietę dorosłych. Trzy najważniejsze posiłki dnia to śniadanie, obiad i kolacja, uzupełnione drugim śniadaniem i podwieczorkiem. Ważne jest by podawać je regularnie, o określonej porze.
Dwunastomiesięczny malec jada potrawy nierozdrobnione, doskonaląc przy tym umiejętność żucia i gryzienia. Bardzo ważne jest urozmaicanie posiłków, ponieważ dieta musi mu dostarczyć odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Po 12. miesiącu:
OWOCE - kiwi, arbuz
WARZYWA - rzodkiewka, sałata, szparagi, ogórek
INNE PRODUKTY - miód, czekolada, orzechy, ryby
Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka:
" Nadal nie powinno się dodawać soli do jego posiłków! Jeśli dziecko nie pozna wcześnie smaku soli, nie będzie się o nią upominać.
" Powinno unikać się słodyczy - głównej przyczyny dziecięcej próchnicy.
" Należy uważać na tłuszcze - ich nadmiar grozi otyłością, z którą trudno będzie walczyć, gdy malec podrośnie
Dzieci, które wkroczyły w wiek poniemowlęcy, często tracą apetyt. Dzieje się tak, ponieważ dla szybko rozwijających się fizycznie i psychicznie malców potrzeba zaspokojenia ciekawości bywa silniejsza od potrzeby jedzenia. Wiele maluchów (czasami z przekory) zdecydowanie odmawia zjedzenia posiłku już po kilku kęsach i żadne perswazje nie są w stanie zmusić ich do zmiany decyzji. W przypadku większości niejadków zawodzi tradycyjna "taktyka trzech p" (niejadka należy przechytrzyć, przekupić lub przymusić)
W diecie rocznego dziecka nadal ważnym elementem są zbożowe kaszki, będące najważniejszym źródłem energii w jego codziennym jadłospisie. Dostarczają również witamin z grupy B i mikroelementów. Dlatego wiele mam podaje kaszki nawet dwu- i trzylatkom
Od 5. miesiąca życia do diety dziecka karmionego sztucznie, wprowadza się pierwsze owoce i warzywa.
Od 5. miesiąca
OWOCE - jabłka, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny, winogrona, owoce dzikiej róży
WARZYWA - marchew, ziemniaki, dynia, kalarepka, pietruszka, seler*, por
PRODUKTY ZBOŻOWE - ryż, kaszki i kleiki ryżowe, kukurydziane
Smak jabłek jest pierwszym owocowym smakiem w diecie niemowlęcia, Owoce te niezwykle rzadko wywołują reakcje alergiczne, są bogate w błonnik i lekkostrawne. Kolejnym z początkowych smaków jest marchewka - cenne źródło witaminy A, oraz łagodna w smaku i bogata w beta-karoten dynia.
Wszystkie owoce najlepiej podawać w postaci soków lub przecierów .Zawierają one miąższ bogaty w łatwo przyswajalne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, który zapobiega zaparciom. Podstawową zasadą wprowadzania nowych smaków do diety jest wprowadzanie ich pojedynczo - w ten sposób łatwo zaobserwać reakcje dziecka i wyeliminować z jego diety produkty uczulające.
Warzywa i owoce dostępne w sklepach mogą być sztucznie nawożone. Zawierają wówczas niebezpieczne, szkodliwe dla zdrowia niemowlęcia substancje, przede wszystkim azotany, pestycydy i metale ciężkie. Jeśli matka nie jest zupełnie pewna pochodzenia jabłka czy marchewki, powinna podawać dziecku gotowy produkt, który uzyskał zezwolenie Głównego Inspektora Sanitarnego i został zaakceptowany przez Instytut Matki i Dziecka . Zezwolenie jest gwarancją, że produkt został poddany rygorystycznej kontroli jakościowej i spełnia surowe normy bezpieczeństwa, dotyczące żywności dla niemowląt
.
Od 6. miesiąca
OWOCE - śliwki
WARZYWA - brokuły, cukinia, kalafior, kabaczek
MIĘSA - pierś z kurczaka, pierś z indyka, królik, cielęcina, jagnięcia(są mało alergizujące)
PRODUKTY ZBOŻOWE - kasza jaglana
Stopniowe wprowadzanie nowych smaków kontynuuje w kolejnych miesiącach życia dziecka, pamiętając o tym, by wraz z jego wzrostem zmieniać powoli konsystencję posiłków: od homogenizowanej po zawierającą drobne kawałeczki pokarmu.
Od 7. miesiąca
OWOCE - gruszki, żurawiny, morele, brzoskwinie
WARZYWA - zielony groszek, pomidory
MIĘSA - wołowina
INNE - żółtko, wywar mięsny
Już w 7. miesiącu życia - po pojawieniu się pierwszych ząbków - niemowlę podejmuje pierwsze próby samodzielnego jedzenia. Zapał malucha warto wykorzystać do nauki prawidłowego gryzienia i żucia. Te umiejętności z pewnością przydadzą się podczas wprowadzania kolejnych pokarmów do diety dziecka. Ponadto "pogryzanie" pozwala niemowlęciu poznać nowe smaki i sprzyja rozwojowi ząbków
Od 9. miesiąca
OWOCE - wiśnie, czereśnie
PRODUKTY ZBOŻOWE - biszkopty bezglutenowe, chrupki kukurydziane
10-12 MIESIĄC
Dziesięciomiesięczne niemowlę jest już dosyć samodzielne. Umie siedzieć, potrafi szybko i pewnie pełzać i zręcznie przemierza mieszkanie na czworaka. W 10. miesiącu życia wiele dzieci próbuje zrobić swój pierwszy w życiu, niepewny jeszcze kroczek.
Aktywny maluch coraz bardziej interesuje się otaczającym go światem (widzianym teraz z nowej perspektywy) i próbuje zdobywać nowe umiejętności. Do takich należy chwytanie drobnych przedmiotów i próby naśladowania dorosłych.
Od 10. miesiąca
OWOCE - pomarańcze, mandarynki, cytryny, ananasy, truskawki
WARZYWA - kapusta, fasolka szparagowa
MIĘSA - chuda, gotowana wędlina
PRODUKTY ZBOŻOWE - glutenowe produkty zbożowe: białe pieczywo, kaszki pszenne, kasze (np. jęczmienna, płatki owsiane)
Od 10. miesiąca powinno się zacząć przyzwyczajać malca do trzech regularnych, posiłków dziennie - śniadania, obiadu i kolacji uzupełnionych drugim śniadaniem i podwieczorkiem.
Po ukończeniu 9 miesiąca dieta dziecka wzbogaca się o wiele nowych smaków i powoli zaczyna przypominać jadłospis pozostałych domowników
W 10. miesiącu życia dziecka zmienia się także konsystencja posiłków. Pojawiają się w nich grudki i małe kawałki pokarmu pobudzające odruch gryzienia. Ważny jest również smak posiłków - atrakcyjne kompozycje smakowe ułatwiają różnicowanie diety .Od 10. miesiąca życia obiad dziecka składa się z dwóch dań (najlepiej zupki i drugiego dania). Zmienić się powinna także konsystencja i objętość posiłków. Malec powinien także otrzymywać codziennie porcję mięsa (o ile nie przejawia objawów alergii).
Od 11. miesiąca
NABIAŁ - ser żółty, całe jajka, twarożek
Zbilansowana dieta to taka, która zapewnia dziecku wszystkie niezbędne składniki, dostarczane w odpowiednich ilościach oraz proporcjach.
Dlatego wzbogacanie diety w sposób zgodny ze wskazówkami specjalistów w dziedzinie żywienia jest tak istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Dobrze zbilansowana dieta dziecka musi zawierać odpowiednie dla wieku ilości trzech podstawowych składników:
Tłuszcz - jest źródłem energii zapasowej, znajduje się w mięsie i serach. W tłuszczach rozpuszczalne są cenne witaminy A, D, E i K.
Węglowodany - są podstawowym składnikiem dostarczającym energii. Zawarte są w takich produktach jak ryż, ziemniaki, kluski, warzywa, owoce.
Białko - ze względu na swoje znaczenie nazywane jest budulcem organizmu. Jego bogatym źródłem jest mięso, mleko i jaja (białko zwierzęce) oraz zboża i rośliny strączkowe (białko roślinne).
Składnik mineralny Funkcja Konsekwencje niedoboru Produkty bogate w składnik mineralny
Wapń Niezbędny w procesie rozwoju kości i zębów, warunkuje prawidłową czynność serca. Możliwość wystąpienia krzywicy. Mleko, przetwory mleczne (np. twarożek), kasze.
Magnez Wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego oraz mięśniowego. Spadek odporności organizmu. Grube kasze, płatki owsiane, banany.
Żelazo Odgrywa ważną rolę w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, które są odpowiedzialne za rozprowadzanie tlenu do wszystkich tkanek organizmu. Anemia i obniżenie odporności. Czerwone mięso, żółtka jaj, kasze, produkty zbożowe.
Cynk Odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i systemu immunologicznego. Możliwe zaburzenia wzrostu, anemia, brak łaknienia. Mięso, ryby, zboża, mleko i przetwory mleczne.
Selen Zapobiega chorobom układu krążenia i nowotworom, wzmacnia odporność, chroni organizm przed czynnikami zatruwającymi środowisko. Osłabienie odporności. Ryby morskie, kasze, produkty zbożowe, pomidory, brokuły, jajka.
12 MIESIĄC
Dwunastomiesięczny malec ma już kilka ząbków, waży trzy razy więcej niż po urodzeniu, rozumie znaczenie wielu słów i sam coraz częściej próbuje głośno wyrażać swoje zdanie. Co drugie dziecko potrafi już samodzielnie chodzić. Roczny maluch bardzo szybko rozwija swoje zdolności i żywo interesuje się otaczającym go światem. Ma już swoje upodobania i dobrze wie, co mu smakuje
Od pierwszego roku życia dziecko może jeść lekkostrawne posiłki przy wspólnyrn stole, a jego jadłospis coraz bardziej przypomina dietę dorosłych. Trzy najważniejsze posiłki dnia to śniadanie, obiad i kolacja, uzupełnione drugim śniadaniem i podwieczorkiem. Ważne jest by podawać je regularnie, o określonej porze.
Dwunastomiesięczny malec jada potrawy nierozdrobnione, doskonaląc przy tym umiejętność żucia i gryzienia. Bardzo ważne jest urozmaicanie posiłków, ponieważ dieta musi mu dostarczyć odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Po 12. miesiącu:
OWOCE - kiwi, arbuz
WARZYWA - rzodkiewka, sałata, szparagi, ogórek
INNE PRODUKTY - miód, czekolada, orzechy, ryby
Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka:
" Nadal nie powinno się dodawać soli do jego posiłków! Jeśli dziecko nie pozna wcześnie smaku soli, nie będzie się o nią upominać.
" Powinno unikać się słodyczy - głównej przyczyny dziecięcej próchnicy.
" Należy uważać na tłuszcze - ich nadmiar grozi otyłością, z którą trudno będzie walczyć, gdy malec podrośnie
Dzieci, które wkroczyły w wiek poniemowlęcy, często tracą apetyt. Dzieje się tak, ponieważ dla szybko rozwijających się fizycznie i psychicznie malców potrzeba zaspokojenia ciekawości bywa silniejsza od potrzeby jedzenia. Wiele maluchów (czasami z przekory) zdecydowanie odmawia zjedzenia posiłku już po kilku kęsach i żadne perswazje nie są w stanie zmusić ich do zmiany decyzji. W przypadku większości niejadków zawodzi tradycyjna "taktyka trzech p" (niejadka należy przechytrzyć, przekupić lub przymusić)
W diecie rocznego dziecka nadal ważnym elementem są zbożowe kaszki, będące najważniejszym źródłem energii w jego codziennym jadłospisie. Dostarczają również witamin z grupy B i mikroelementów. Dlatego wiele mam podaje kaszki nawet dwu- i trzylatkom
mamaCyprysia
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 9 Styczeń 2006
- Postów
- 1 804
ale tu tez troszke wedlug mnie jest zle poniewaz arbuz wszedzie pisze ze najbardziej bezpieczny bo sama woda a tu tak daleko,patrzcie gdzie sa chrupki i biszkopty dopiero Wszedzie pisza co innego...
aaa i sorki ze to co wkleilam to nie tylko o jedzeniu ale nie chcialo mi sie wycinac
aaa i sorki ze to co wkleilam to nie tylko o jedzeniu ale nie chcialo mi sie wycinac
Sorbuś
Mama Majci i Patrycji
- Dołączył(a)
- 7 Luty 2006
- Postów
- 6 156
Dziewczyny SORKI :-[ :-[ :-[ :-[ - nawet tego nie przeczytała tylko ściągnełam z innej strony z BB. Dopiero teraz, bo o tym zapomniałam :-[ :-[ :-[ :-[ Macie racje to jakieś bzdury kompletne w ogóle nie zwracajcie uwagi
Ale obiadki są od innej osoby znam ją więc na pewno są ok - chociaż też nie czytałam :-[ :-[ :-[ :-[ a i na dodatek wiem że karmi piersią a ma już 11 miesiecznego synka
Ale obiadki są od innej osoby znam ją więc na pewno są ok - chociaż też nie czytałam :-[ :-[ :-[ :-[ a i na dodatek wiem że karmi piersią a ma już 11 miesiecznego synka
didi
Fanka BB :)
ewela1 pisze:a co do tego zoltka to u chlopcow z jajkiem chodzi o jajeczka
Agnesa pisze:(Sorbek czytaj prosze ze zrozumieniem, a nie tylko wyrywkowko dla potrzeb potwierdzenia wlasnej teze). Pozdrawiam,
Agnieszka
Agnesa pisze:Ewela, bardzo mnie zastanawia dlaczego dziewczynki moga dostawac wczesniej zoltko niz chlopcy? Z czego wynika ta roznica? Jakos wyjasnila to Tobie pani dr?
ja pier...i tu dokladnie widac kto czyta ze zrozumieniem a kto ma z nim problemy..
ahahaha
bez urazy ale ja odpowiem jeszcze raz...chlopcy nie moga jest za duzo jajeczek..poniewaz to zle wplywa na ich jajka ..tak samo nie moga dorosli faceci zjesz wiecej niz 2 jajka tygodniowo ..powiem tak smiesznie bo pozniej maja sterczyce i chcice..jak mi mowi mama..ahahah.. ale wlasnie tak jak napisala juz duzo wczesniej Ewela ..chlopca nie mozna podawac za duz jajek ze wzgledu na jaderka
a ja wam powiem jak wplynely na mnie jajka..moja mam jak byla ze mna w ciazy to nie mogla zasnac bez wypica surowego jajka..no i dzieki temy mam ciemne owlosienie ..no i wiecej hormonu meskiego..ale luzik..juz przywyklam..przeciez sa depilatory
didi
Fanka BB :)
reklama
Magdamaj to mamy dwie grudniowe pluje ;D chociaż musze przyznac ze Iduś już sie przekonuje do jedzonka innego niż cycek mamy ale opornie jej to idzie, tyle ze my juz testujemy ze 4 tyg., dzisiaj nawet kaszka ryżowa weszła chociaż ze dwa tyg. temu zrobiła straszną awanture ze jej takie świństwo daję a dziś smakowało, na zachęte jadłam z nią ;D ;D
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 196
- Wyświetleń
- 53 tys
- Odpowiedzi
- 2 tys
- Wyświetleń
- 131 tys
Podziel się: