reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wózki

Dziuuula ja tez caly czas zastanawiam sie nad x-landerem xa, ale faktycznie ta mala gondolka ... a z drugiej strony tylko on (w moim przedziale finansowym) mi sie podoba :-)

reklama
DZIUUULA - ja mialam zamiar kupic x landera XA . Plany jednak sie zmienily , bo mam dostac wozek gleboki + spacerowy dla malej. Jednak uwazam,ze to jedne z lepszych wozkow 2w1 na rynku w tej cenie!! Matki, ktore znam i maja x landera XA bardzo sobie chwala, zwlaszcza, ze po 2 latach uzytkowanai wyglada jak nowy i nic sie nie psuje.I zauwazylam,ze bardzo duzo ich na ulicach Warszawy. Wiadomo waga nie za lekka, ale i tak mala jak na wozek z pompowanymi kolami. Gondola jest faktycznie nie za wielka, ale duzo wozkow 2 w 1 maja niestety male gondole... Zreszta ja tak jak juz kiedys poruszalysmy ten temat, nie sadze ,zebym corke zima wozila jeszcze w glebokim.Choc moze byc roznie :-) Tzn. mysle, ze kazda z nas bedzie dobrze wiedziec kiedy maluchy dadza sygnaly, ze maja juz dosc glebokich wozkow... W gondoli x landera do ok.70cm dziecko sie zmiesci, choc zima to moze byc juz gorzej...

gabiaz - bardzo ladny ten Roan Marita. Gondola widac, ze duza. Ogromny wybor kolorow. Waga tez mnie nie bardzo interesuje, bo mieszkac bede na parterze. Tylko ta spacerowka z tego roan'a nie bardzo mnie przekonuje.

Alicja - ja do wczoraj bylam nastawiona totalnie na x-landera. Jednak po dluzszym zastanowieniu stwierdzilam, ze nie warto wydawac tyle pieniedzy na wozek, ktory nie za dlugo mi posluzy (mam na mysli gondole).
W jednym ze sklepow powiedziano mi, ze gondole x-landera przeznaczone sa dla dzieci do max 3-5 miesiecy.

Faktycznie duzo tych wozkow po ulicach jezdzi, znajome tez opowiadaly, ze sa zadowolone. Jedynie narzekaly na ta mala gondole.

No nic...w najgorszym wypadku bedzie trzeba kupic wozek z duza gondola + drugi wozek spacerowy. Chyba, ze trafi sie cos co zachwyci me oko :-)

Jak znajdziecie cos ciekawe to podzielcie sie :)

No nic...w najgorszym wypadku bedzie trzeba kupic wozek z duza gondola + drugi wozek spacerowy. Chyba, ze trafi sie cos co zachwyci me oko :-)

Jak znajdziecie cos ciekawe to podzielcie sie :)

Ja w swoim imieniu i pewnie w imieniu innej lipcówki Antkowej, polecam polski wózek z długą tradycją, który od niedawno trafił na zagraniczne rynki- JEDO, a dokładnie model JEDO ALU FYN 4 DS. Wcześniej sie nazywał bodajże JĘDROCH (od nazwiska własciciela) a z momentem trafienia za granicę nazwa zosatała zmieniona na JEDO...

Jak powiedział Pan w hurtowni jest to wózek, który jak na to co sobą reprezentuje jest niedrogi. W porównaniu z wózkiem QUINNY, powiedział,ze QUINNY powinien być tańszy, w porównaniu do JEDO, który to powinien być droższy.

Antkowa na tym wątku już porównywała JEDO nawet do wózka TEUTONIA( który jest wózkiem eksluzywnym jak na moją kieszeń) i naprawdę wypada bardzo korzystnie.

Ptaszyna, Fyna 4 widziałam na żywo w sumie 3 razy i trochę się nim pokręciłam też przed sklepem - niestety nie mam żadnego doświadczenia w prowadzeniu wózków więc trudno mi porównywać z innymi ale chyba jest Ok. Ja przynajmniej i tak nie znalazłam nic innego w rozsądnej cenie co by spełniało aż tyle moich oczekiwań, jedyne czego brakuje z mojej "listy wózkowych życzeń" to przekładana rączka ale akurat bez tego też da się żyć ;-) wcześniej zastanawiałam się nad Teutonią Mistral S - kiedyś już o tym pisałam:
moim zdaniem niektóre rzeczy Jedo ma nawet lepsze niż Teutonia Mistral S:
- pompowane wszystkie 4 koła, Mistral S ma tylko piankowe
- przednie koła obrotowe można łatwo zablokować nawet nogą, w Mistralu trzeba wszystko robić ręcznie co w zimie na błocie mogłoby być trochę niefajne...
- przednie kółka większe niż w Teutonii
- regulowana amortyzacja (niestety tylko z tyłu), nie przypominam sobie żeby w Teutonii można było ją regulować
- gondola ma regulowane oparcie, w Teutonii nie ma takiej opcji
- CENA - to chyba nie wymaga komentarza :-p
Nawet jeśli chodzi o gwarancje nie ma dużej różnicy bo Jedo daje 2 lata

Wózek jest naprawdę lekki, bo ma lekki stelaż aluminiowy, mimo,ze ma koła pompowane, od roku 2009 ma powiększoną gondolę, wcześniej wewnątrz długość wynosiła okolo 76, teraz 80... i na moje oko jest dosyć szeroka... Oględałam kilka wózków innych firm, m.in. ABC Design, Chico i kilka innych i ta gondolka rzeczywiście wydała sie być spora. Nie widziałam na żywo ROANA,ale wiem od sąsiadki,ze gondolka duza, ale dla mnie jej minusem jest metalowy kosz na zakupy...

Model który podałam na początku wypowiedzi jest 4 kolowy( przednie obrotowe, tytlne łożyskowane z regulowana amortyzacją), jest wersja 3DS, też ma 4 kółka, tylko te przednie obrotowe są zamocowane blisko siebie, wiec masz wrażenie jakby był 3 kołowy. Ale jak próbowałam wjechac na krawężnik jednym i drugim, to łatwiej jest manewrować tym 4DS...

moze kolorystyka nie jest tak bogata,jak u Roana,ale wydaje sie,ze cos można wybrać....

Jeśli Cie zainteresowałam , to podam Ci stronkę Jedo - Producent wózków dziecięcych.

a z allegro link: FYN 4 DS koła pompowane NOWOŚĆ JEDO (640428288) - Aukcje internetowe Allegro

jeżeli chodzi o fotelik, to można u tego samego sprzedawcy na allegro kupić wersje z fotelikiem JEDO, ale Pan w hurtowni we Wrocławiu mówił,ze nie warto ze względu na bezpieczeństwo. Jeśli interesuje Cię możliwość wpinania fotelika do stelaża to można wpiąć np. fotelik MAXI COSI ( ja sie zastanawiam nad modelem CITY lub fotelokiem firmy SE SAFE IZI SLEEP, tyle,ze jest droższy)

No i radzę też w celu wybrania dobrego fotelika do Twojego samochodu pojechać do sklepu i spróbować kilka fotelików, które Cię interesują poprzypinać w samochodzie i wybrac ten, który będzie umocowany najstabilniej. W sklepie raczej zapłacisz wiecej,wiec przymierzyć mozesz,ale kupić lepiej przez internet. Ja ten droższy fotelik w intenecie znalazłam 160 zł taniej, wózek też jest o 130 zł tańszy w necie.

Ale sie rozpisałam....
pozdrawiam

Dziuula, ja mam Roana Maritę i potwierdzam-gondola duża i bardzo wygodna dla dziecka. Wózek waży 16 kg (gondola+stelaż lub spacerówka+stelaż). A dlaczego spacerówka Cię nie przekonuje? Może będę mogła w czymś pomóc jako użytkownik.

Juluszka, jaki kolor Jedo wybrałaś? My chyba jutro będziemy jechali do tego sklepu więc muszę się w końcu zdecydować. Zastanawiam się nad wersją freeline 126 (beżowy z czerwoną obwódką na budce) albo 125 (czekoladowo-beżowy), póki co bardziej skłaniam się ku temu beżowemu mimo że jest dosyć jasny ale nie widziałam na żywo tego 125...
Jeśli chodzi o fotelik to ja kupię używany Maxi Cosi Cabrio - na allegro kosztują do 300zł, czasami nawet ze śpiworkiem, a takie foteliki właściwie są jak nowe bo dzieci szybko z nich wyrastają, więc moim zdaniem nie opłaca się wydawać ponad 500zł na nowy. Nawet moja koleżanka która kupiła nowy teraz żałuje bo w ciągu 3 m-cy jeździli z córeczką tylko 4 razy, z powrotem ze szpitala włącznie, a wydali jednak sporo kasy...

Juluszka, jaki kolor Jedo wybrałaś? My chyba jutro będziemy jechali do tego sklepu więc muszę się w końcu zdecydować. Zastanawiam się nad wersją freeline 126 (beżowy z czerwoną obwódką na budce) albo 125 (czekoladowo-beżowy), póki co bardziej skłaniam się ku temu beżowemu mimo że jest dosyć jasny ale nie widziałam na żywo tego 125...
Jeśli chodzi o fotelik to ja kupię używany Maxi Cosi Cabrio - na allegro kosztują do 300zł, czasami nawet ze śpiworkiem, a takie foteliki właściwie są jak nowe bo dzieci szybko z nich wyrastają, więc moim zdaniem nie opłaca się wydawać ponad 500zł na nowy. Nawet moja koleżanka która kupiła nowy teraz żałuje bo w ciągu 3 m-cy jeździli z córeczką tylko 4 razy, z powrotem ze szpitala włącznie, a wydali jednak sporo kasy...

No więc jeszcze raz Ci podziękuję, ze znalazłas ten wózek, dzięki czemu obyło sie na dwóch wizytach w hurtowniach i model wybrany...

A co do koloru, to mamy problem... tylko z tego powodu jeszcze nie złożyłam zamówienia... nie mam doświadczenia i nie wiem jak szybko sie taki wózek brudzi i na jakich kolorach mniej ten brud w oczy rzuca... ja wybieram gondolkę Classic, a kolory, które wchodza w grę to 104 ( granatowy z błękitnym) lub 160 ( czarny/ciemny szary z białymi przeszyciami), mój mąż kupiłby nr 105( popielaty z żółtym) ale to chyba trzeba by było prać co tydzień... mi sie podobały jeszcze inne kolory 111,112,128,ale mojemu te obwódki nie pasują... a chciałabym kupić wózek,który by nam sie podobał,a nie tylko mi...

W sklepie niestety nie było dużo kolorów,zeby na żywo pooglądać,ale był 107, 113 i 188, może tez były i inne,ale nie zapamiętałam.

A co do kolorów wybranych przez Ciebie to mi też bardziej nr125( czekoladowy)sie podoba.

ja mam nadzieję jutro jeszcze raz pojechać do hurtowni i obejrzeć ostatni raz wózki
o kolorach też myślimy i wydaje mi się że w naszym przypadku jednak jaśniejsze będą lepsze - zwłaszcza jeśli chodzi o gondole - rodzimy w lipcu, ja się boję że w czarnej to mi się dziecko ugotuje...
chociaż ciemne są ładniejsze zazwyczaj :-(

reklama
właśnie też tak sobie myślę, że rodzimy w lipcu, całe lato dzieciaczki będą w gondoli więc nic i tak się nie pobrudzi, jesienią i zimą i tak jeszcze nie bę dą chodziły więc też nóżkami wózka nie zabłocą, dopiero tak za rok zaczną konkretniej brudzić a wtedy znowu będzie ciepło więc nie będzie takiego błota i jaśniejszy wózek też będzie wtedy w sam raz :tak: nie wiem czy słusznie dumam ale tak mi się właśnie wydaje ;-)

Do góry