To jest lista sprzed dwóch lat z moimi komentarzami dla koleżanki
Rzeczy dla mnie
3-4 koszule nocne / do karmienia, rozpinane z przodu (po porodzie strasznie się pocisz i
koszulę codziennie zakładałam świeżą)
jedna koszula do porodu, najlepiej w miarę krótka – odpierze się
Ciepłe skarpetki (nawet ich nie wyjęłam z torby
)
Kapcie (klapki wystarczą – po prysznicu wyschną)
Klapki pod prysznic
Majtki jednorazowe lub bawełniane 6 – 8 (miałam jednorazowe – słabo trzymają podkład w
miejscu i siatkowe wielorazowe – dużo lepsze i wygodniejsze, no i się nie rwą
)
Podkłady poporodowe Bella lub absorgyn przez pierwsze 5 dni zużyłam 2,5 paczki. Do porodu z Adamem miałam już inne podkłady Hartmann MOLIMED i te był najlepsze zdecydowanie!
Podpaski (do domu) – najpierw najlepiej coś typu Bella perfecta maxi blue (te na noc), potem
normalne podpaski i wkładki w miarę zmniejszania się ilości odchodów poporodowych - nie wolno używać tamponów przez okres połogu
Biustonosz do karmienia 1-2
Wkładki laktacyjne (położna mnie opierdzieliła jak zobaczyła, że mam je w miseczkach –
najpierw w ogóle nie używałam, do czasu nawału mleko wyciekało tylko przy karmieniu,
potem było gorzej
)
Laktator (jak dla mnie niezbędny przy nawale (2-3 doby po porodzie), chociaż ręcznie też
ściągałam) Mam elektryczny i bardzo mi się przydawał
Kółko do siedzenia (nie wyjęłam z torby, lekarz dobrze mnie zszył i radziłam sobie bez niego
siadając bokiem na jednym półdupku, potem po zdjęciu szwów już normalnie, ale z tego co
wiem, dla niektórych niezbędne)
2 ręczniki (duży i mały)
Nakładki do wc jednorazowe
Podkłady do przewijania – idealne dla mamy pod pupę – po porodzie leje się strumieniem,
więc żeby nie leżeć w tym syfie lepiej od razu na porodówce mieć przygotowany w zasięgu
ręki i poprosić położna przy przeturlaniu się na łóżko, żeby podłożyła – dają ligninę, która
niestety mocno przecieka i się rwie, przykleja do ciała
Ręcznik papierowy do osuszania krocza – niezbędny
Tantum rosa – rozrobiony z butelce z dzióbkiem do przemywania krocza – niezbędny, łagodzi
ból, przemywać jak najczęściej, kilkanaście razy na dobę
Kosmetyki:
o Pasta do zębów + szczoteczka
o Szampon
o Żel pod prysznic (do piersi bezzapachowy)
o szczotka, gumka do włosów – rozpuszczone bardzo przeszkadzają i dziecko może
dość mocno pociągnąć
o Chusteczki higieniczne
o Chusteczki nawilżane
o Maść do bodawek – Alantan/Bepanten (przy początkach karmienia Bepanten mnie
uratował, bo krew się lała strumieniem razem z mlekiem) przy Adamie miałam maltan i był najlepszy
o Tonik do twarzy, krem do twarzy
o Waciki
o Oliwka / balsam
o Krem do rąk
o Mała kosmetyczka (puder, tusz, kredka, pilniczek, pomadka ochronna) – szczerze
mówiąc jest mało czasu na pielęgnację ciała
prysznic tylko w czasie odwiedzin jak
było z kim zostawić dziecko, lub jak zabierali małą na badania, przydatne nożyczki do
paznokci, najlepiej mieć krótkie pazurki na początku i pomadka ochronna, w czasie
oddechów przy porodzie bardzo pierzchną usta
Woda mineralna w małych butelkach – niezbędna!!! Przy karmieniu strasznie chce się pić –
najlepsza 0,7 cisowianka z dzióbkiem otwierana jedną ręką
Kubek, sztućce
Herbatka dla karmiącej (też bardzo pomocna) ********** najlepszy
Telefon + ładowarka
Coś do czytania – rzadko jest czas na lekturę, ale podczas snu dziecka można wchłonąć jakąś
gazetkę
Dla dziecka
Body długi rękaw, kaftaniki po 2szt. – najlepiej nie wkładane przez główkę, body
praktyczniejsze i nawet więcej sztuk, bo dzidziuś może ulewać i szybko się brudzi
Śpioszki 2-3
Pajacyki 2
2 czapeczki – po kąpieli koniecznie
Rękawiczki bawełniane – lepiej nie obcinać paznokci w szpitalu – łatwo o zakażenie
Rożek (moje dzieci były za małe i korzystałam z kocyka, oza tym na położnictwie jest jak w saunie)
Skarpetki 2x – dzieciom marzną stópki i dłonie
Kocyk
Ręcznik – myją położne
Mydełko – j.w.
Krem – czasem się przydaje
Spirytus lub nasączane gaziki – pępek robią położne
2 -3 tetrowe pieluchy (i zapas w domu, żeby wymieniać jak się zabrudzą)
Pieluchy Newborn – polecam pampersy
, dobrze się trzymają i rzadko przeciekają, jedna
paczka do szpitala w zupełności wystarczy
Chusteczki nawilżane
Ubranko na wyjście (dopiero w dniu wypisu)
Poza tym dowód osobisty, książeczka prowadzenia ciąży, aktualne wyniki badań (szczególnie HBS,
wymaz w kierunku obecności streptococcus coś tam – paciorkowiec i grupa krwi (!!!))