reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wózki , wyprawka i inne

reklama
Jagódka u mnie w praniu się nie spierają tylko że u mnie to ewidentnie od oliwki są plamy bo oliwką śmierdzą strasznie ( już nigdy oliwki używać nie będę) kupiłam dziś odplamiacz oxy w Biedronce i namaczam i już widać różnicę

Ja oliwki nie używałam ale wiem, że u mnie to plamy od mleka (po mm córki zdecydowanie gorzej z tymi plamami niż po moim własnym mleku u syna)

Dziewczyny macie moze jakaś listę, taka ściągę co i ile trzeba mieć np. Ile body z krótkim rękawkiem ile z długim, rożki, otulacze - dostosowane do maleństwa urodzonego w lutym ? To moja pierwsza ciąża i czytając rożne fora trochę juz sie pogubiłam i nie ogarniam :p

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Z tą listą to ciężko, bo każda mama i tak pod siebie dostosowuje. Znam dziewczyny, które ubierały tylko w kaftaniki i śpioszki, a część np tylko w bodziaki, albo pajacyki Ja mam gdzieś listę wyprawkową, ale bez ubranek - szpital+akcesoria. Mogę zamieścić

To jest lista sprzed dwóch lat z moimi komentarzami dla koleżanki;)

Rzeczy dla mnie

 3-4 koszule nocne / do karmienia, rozpinane z przodu (po porodzie strasznie się pocisz i

koszulę codziennie zakładałam świeżą)

 jedna koszula do porodu, najlepiej w miarę krótka – odpierze się

 Ciepłe skarpetki (nawet ich nie wyjęłam z torby:p)

 Kapcie (klapki wystarczą – po prysznicu wyschną)

 Klapki pod prysznic

 Majtki jednorazowe lub bawełniane 6 – 8 (miałam jednorazowe – słabo trzymają podkład w

miejscu i siatkowe wielorazowe – dużo lepsze i wygodniejsze, no i się nie rwą:p)

 Podkłady poporodowe Bella lub absorgyn przez pierwsze 5 dni zużyłam 2,5 paczki. Do porodu z Adamem miałam już inne podkłady Hartmann MOLIMED i te był najlepsze zdecydowanie!

 Podpaski (do domu) – najpierw najlepiej coś typu Bella perfecta maxi blue (te na noc), potem

normalne podpaski i wkładki w miarę zmniejszania się ilości odchodów poporodowych - nie wolno używać tamponów przez okres połogu

 Biustonosz do karmienia 1-2

 Wkładki laktacyjne (położna mnie opierdzieliła jak zobaczyła, że mam je w miseczkach –

najpierw w ogóle nie używałam, do czasu nawału mleko wyciekało tylko przy karmieniu,

potem było gorzej;))

 Laktator (jak dla mnie niezbędny przy nawale (2-3 doby po porodzie), chociaż ręcznie też

ściągałam) Mam elektryczny i bardzo mi się przydawał

 Kółko do siedzenia (nie wyjęłam z torby, lekarz dobrze mnie zszył i radziłam sobie bez niego

siadając bokiem na jednym półdupku, potem po zdjęciu szwów już normalnie, ale z tego co

wiem, dla niektórych niezbędne)

 2 ręczniki (duży i mały)

 Nakładki do wc jednorazowe

 Podkłady do przewijania – idealne dla mamy pod pupę – po porodzie leje się strumieniem,

więc żeby nie leżeć w tym syfie lepiej od razu na porodówce mieć przygotowany w zasięgu

ręki i poprosić położna przy przeturlaniu się na łóżko, żeby podłożyła – dają ligninę, która

niestety mocno przecieka i się rwie, przykleja do ciała

 Ręcznik papierowy do osuszania krocza – niezbędny

 Tantum rosa – rozrobiony z butelce z dzióbkiem do przemywania krocza – niezbędny, łagodzi

ból, przemywać jak najczęściej, kilkanaście razy na dobę

 Kosmetyki:

o Pasta do zębów + szczoteczka

o Szampon

o Żel pod prysznic (do piersi bezzapachowy)

o szczotka, gumka do włosów – rozpuszczone bardzo przeszkadzają i dziecko może

dość mocno pociągnąć

o Chusteczki higieniczne

o Chusteczki nawilżane

o Maść do bodawek – Alantan/Bepanten (przy początkach karmienia Bepanten mnie

uratował, bo krew się lała strumieniem razem z mlekiem) przy Adamie miałam maltan i był najlepszy

o Tonik do twarzy, krem do twarzy

o Waciki

o Oliwka / balsam

o Krem do rąk

o Mała kosmetyczka (puder, tusz, kredka, pilniczek, pomadka ochronna) – szczerze

mówiąc jest mało czasu na pielęgnację ciała:p prysznic tylko w czasie odwiedzin jak

było z kim zostawić dziecko, lub jak zabierali małą na badania, przydatne nożyczki do

paznokci, najlepiej mieć krótkie pazurki na początku i pomadka ochronna, w czasie

oddechów przy porodzie bardzo pierzchną usta

 Woda mineralna w małych butelkach – niezbędna!!! Przy karmieniu strasznie chce się pić –

najlepsza 0,7 cisowianka z dzióbkiem otwierana jedną ręką

 Kubek, sztućce

 Herbatka dla karmiącej (też bardzo pomocna) ********** najlepszy

 Telefon + ładowarka

 Coś do czytania – rzadko jest czas na lekturę, ale podczas snu dziecka można wchłonąć jakąś

gazetkę

Dla dziecka

 Body długi rękaw, kaftaniki po 2szt. – najlepiej nie wkładane przez główkę, body

praktyczniejsze i nawet więcej sztuk, bo dzidziuś może ulewać i szybko się brudzi

 Śpioszki 2-3

 Pajacyki 2

 2 czapeczki – po kąpieli koniecznie

 Rękawiczki bawełniane – lepiej nie obcinać paznokci w szpitalu – łatwo o zakażenie

 Rożek (moje dzieci były za małe i korzystałam z kocyka, oza tym na położnictwie jest jak w saunie)

 Skarpetki 2x – dzieciom marzną stópki i dłonie

 Kocyk

 Ręcznik – myją położne

 Mydełko – j.w.

 Krem – czasem się przydaje

 Spirytus lub nasączane gaziki – pępek robią położne

 2 -3 tetrowe pieluchy (i zapas w domu, żeby wymieniać jak się zabrudzą)

 Pieluchy Newborn – polecam pampersy:), dobrze się trzymają i rzadko przeciekają, jedna

paczka do szpitala w zupełności wystarczy

 Chusteczki nawilżane

 Ubranko na wyjście (dopiero w dniu wypisu)

Poza tym dowód osobisty, książeczka prowadzenia ciąży, aktualne wyniki badań (szczególnie HBS,

wymaz w kierunku obecności streptococcus coś tam – paciorkowiec i grupa krwi (!!!))

Teraz wezmę jeszcze pewnie rogala do karmienia, bo było mi wygodniej położyć na nim całe dziecko niż trzymać recę w powietrzu (efekt małe dziecko+małe piersi) - ale zazwyczaj noworodki karmione są na leżąco, bo kobietom po nacięciu krocza ciężko siedzieć;)

reklama
Do góry