reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wózki , wyprawka i inne

reklama
Jagódka u mnie w praniu się nie spierają tylko że u mnie to ewidentnie od oliwki są plamy bo oliwką śmierdzą strasznie ( już nigdy oliwki używać nie będę) kupiłam dziś odplamiacz oxy w Biedronce i namaczam i już widać różnicę

Ja oliwki nie używałam ale wiem, że u mnie to plamy od mleka (po mm córki zdecydowanie gorzej z tymi plamami niż po moim własnym mleku u syna)

Dziewczyny macie moze jakaś listę, taka ściągę co i ile trzeba mieć np. Ile body z krótkim rękawkiem ile z długim, rożki, otulacze - dostosowane do maleństwa urodzonego w lutym ? To moja pierwsza ciąża i czytając rożne fora trochę juz sie pogubiłam i nie ogarniam :p

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Z tą listą to ciężko, bo każda mama i tak pod siebie dostosowuje. Znam dziewczyny, które ubierały tylko w kaftaniki i śpioszki, a część np tylko w bodziaki, albo pajacyki Ja mam gdzieś listę wyprawkową, ale bez ubranek - szpital+akcesoria. Mogę zamieścić

To jest lista sprzed dwóch lat z moimi komentarzami dla koleżanki;)

Rzeczy dla mnie

 3-4 koszule nocne / do karmienia, rozpinane z przodu (po porodzie strasznie się pocisz i

koszulę codziennie zakładałam świeżą)

 jedna koszula do porodu, najlepiej w miarę krótka – odpierze się

 Ciepłe skarpetki (nawet ich nie wyjęłam z torby:p)

 Kapcie (klapki wystarczą – po prysznicu wyschną)

 Klapki pod prysznic

 Majtki jednorazowe lub bawełniane 6 – 8 (miałam jednorazowe – słabo trzymają podkład w

miejscu i siatkowe wielorazowe – dużo lepsze i wygodniejsze, no i się nie rwą:p)

 Podkłady poporodowe Bella lub absorgyn przez pierwsze 5 dni zużyłam 2,5 paczki. Do porodu z Adamem miałam już inne podkłady Hartmann MOLIMED i te był najlepsze zdecydowanie!

 Podpaski (do domu) – najpierw najlepiej coś typu Bella perfecta maxi blue (te na noc), potem

normalne podpaski i wkładki w miarę zmniejszania się ilości odchodów poporodowych - nie wolno używać tamponów przez okres połogu

 Biustonosz do karmienia 1-2

 Wkładki laktacyjne (położna mnie opierdzieliła jak zobaczyła, że mam je w miseczkach –

najpierw w ogóle nie używałam, do czasu nawału mleko wyciekało tylko przy karmieniu,

potem było gorzej;))

 Laktator (jak dla mnie niezbędny przy nawale (2-3 doby po porodzie), chociaż ręcznie też

ściągałam) Mam elektryczny i bardzo mi się przydawał

 Kółko do siedzenia (nie wyjęłam z torby, lekarz dobrze mnie zszył i radziłam sobie bez niego

siadając bokiem na jednym półdupku, potem po zdjęciu szwów już normalnie, ale z tego co

wiem, dla niektórych niezbędne)

 2 ręczniki (duży i mały)

 Nakładki do wc jednorazowe

 Podkłady do przewijania – idealne dla mamy pod pupę – po porodzie leje się strumieniem,

więc żeby nie leżeć w tym syfie lepiej od razu na porodówce mieć przygotowany w zasięgu

ręki i poprosić położna przy przeturlaniu się na łóżko, żeby podłożyła – dają ligninę, która

niestety mocno przecieka i się rwie, przykleja do ciała

 Ręcznik papierowy do osuszania krocza – niezbędny

 Tantum rosa – rozrobiony z butelce z dzióbkiem do przemywania krocza – niezbędny, łagodzi

ból, przemywać jak najczęściej, kilkanaście razy na dobę

 Kosmetyki:

o Pasta do zębów + szczoteczka

o Szampon

o Żel pod prysznic (do piersi bezzapachowy)

o szczotka, gumka do włosów – rozpuszczone bardzo przeszkadzają i dziecko może

dość mocno pociągnąć

o Chusteczki higieniczne

o Chusteczki nawilżane

o Maść do bodawek – Alantan/Bepanten (przy początkach karmienia Bepanten mnie

uratował, bo krew się lała strumieniem razem z mlekiem) przy Adamie miałam maltan i był najlepszy

o Tonik do twarzy, krem do twarzy

o Waciki

o Oliwka / balsam

o Krem do rąk

o Mała kosmetyczka (puder, tusz, kredka, pilniczek, pomadka ochronna) – szczerze

mówiąc jest mało czasu na pielęgnację ciała:p prysznic tylko w czasie odwiedzin jak

było z kim zostawić dziecko, lub jak zabierali małą na badania, przydatne nożyczki do

paznokci, najlepiej mieć krótkie pazurki na początku i pomadka ochronna, w czasie

oddechów przy porodzie bardzo pierzchną usta

 Woda mineralna w małych butelkach – niezbędna!!! Przy karmieniu strasznie chce się pić –

najlepsza 0,7 cisowianka z dzióbkiem otwierana jedną ręką

 Kubek, sztućce

 Herbatka dla karmiącej (też bardzo pomocna) ********** najlepszy

 Telefon + ładowarka

 Coś do czytania – rzadko jest czas na lekturę, ale podczas snu dziecka można wchłonąć jakąś

gazetkę

Dla dziecka

 Body długi rękaw, kaftaniki po 2szt. – najlepiej nie wkładane przez główkę, body

praktyczniejsze i nawet więcej sztuk, bo dzidziuś może ulewać i szybko się brudzi

 Śpioszki 2-3

 Pajacyki 2

 2 czapeczki – po kąpieli koniecznie

 Rękawiczki bawełniane – lepiej nie obcinać paznokci w szpitalu – łatwo o zakażenie

 Rożek (moje dzieci były za małe i korzystałam z kocyka, oza tym na położnictwie jest jak w saunie)

 Skarpetki 2x – dzieciom marzną stópki i dłonie

 Kocyk

 Ręcznik – myją położne

 Mydełko – j.w.

 Krem – czasem się przydaje

 Spirytus lub nasączane gaziki – pępek robią położne

 2 -3 tetrowe pieluchy (i zapas w domu, żeby wymieniać jak się zabrudzą)

 Pieluchy Newborn – polecam pampersy:), dobrze się trzymają i rzadko przeciekają, jedna

paczka do szpitala w zupełności wystarczy

 Chusteczki nawilżane

 Ubranko na wyjście (dopiero w dniu wypisu)

Poza tym dowód osobisty, książeczka prowadzenia ciąży, aktualne wyniki badań (szczególnie HBS,

wymaz w kierunku obecności streptococcus coś tam – paciorkowiec i grupa krwi (!!!))

Teraz wezmę jeszcze pewnie rogala do karmienia, bo było mi wygodniej położyć na nim całe dziecko niż trzymać recę w powietrzu (efekt małe dziecko+małe piersi) - ale zazwyczaj noworodki karmione są na leżąco, bo kobietom po nacięciu krocza ciężko siedzieć;)

reklama
Do góry