reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarzy, badania nasze usg

myg no bez przesady z tym usg, jeszcze nie slyszalam zeby zaszkodzilo. a usg prenatalne to jest przeciez to mierzenie przeziernosci karkowej i kosci nosowej. a do tego dodatkowo mozna zrobic test pappa i test potrojny z krwi. one sa dopelnieniem usg. w wielu krajach za granica te badania sa bezplatne i wykonuje sie je po to przede wszystkim, ze wiele wad tzreba juz leczyc od poczatku i wtedy lekarze i rodzice sa na to przygotowani! a co do usuwania chorej ciazy... nie nam oceniac jak ktos postepuje.

reklama
Mamo Stacha nie wiem skad masz takie informacje, bo mi ginekolog powiedział,ze skoro nie jem witamin w tzw pigułce, to mam jesc min watrobke, nie cierpie jej, wiec się zmartwiłam, ale pierwsze slysze, żeby miała zaszkodzić ze wzgledu na wit.A, no chyba,ze się ja je codziennie w dużych ilościach, ale jakby tak do tego podchodzić, to wszystko wtedy może zaszkodzić.

Kasoku, jestem chemikiem z zawodu i pracowałam z witaminą A, stąd wiem, że jej nadmiar powoduje poronienia, zdaje się nawet ustawa o tym pisze.
Co do wątróbki to gdzieś wyczytałam, że zawiera dużo witaminy A, ale oczywiście tak jak piszesz może szkodzić gdy ktoś przesadza. Napisałam o tym by ktoś miał na ten temat wiedzę. Absolutnie nie uważam, żeby była zakazana, po prostu trzeba wszystko z umiarem i z rozsądkiem. Jeśli ktoś chce być przezorny to w pierwszym trymestrze bym sobie darowała, tak chuchając na zimne. Nie zamierzałam siać paniki, że jednorazowe zjedzenie zaraz wywoła poronienie. Jestem człowiekiem, który zna mnóstwo zagrożeń a nie odmawiam sobie wszystkiego, ktoś przeczulony powiedziałby, że ryzykuję :-D ale jakie byłoby życie gdybyśmy nie brali z niego tego na co mamy ochotę? NUDNE :-D
Ja w ciąży jadłam sushi, z rybą z pewnego źródła, sprzątam kocią kuwetę, łopatką a potem dobrze myję ręce, robię kotlety mielone i też potem dokładnie myję ręce, więc jak widzisz ostrzeżenia to jedno a postępowanie to drugie, nie wydaje mi się bym była nierozsądna . . .

w uk badania prenatalne z testem pappa robią kazdej ciężarnej bez względu na wiek.
co di wątroby to slyszalam że jest za bogata w wit a i powinno się vjej jesc mniej bo co za dużo to nie zdrowo.
usg robione jest chyba od lat 80 czyli pierwsze plody mają już ponad 30 lat i na tej podstawie można stwierdzić że to badanie jest nie szkodliwe. chociaż ja w poprzednich ciazach miałam po 2 razy tylko nie bawi mnie to zbytnio.

No to ja z kolei słyszałam że w wątróbce jest dużo żelaza tak samo jak w burakach dlatego "babcia" już mi chciała przyrządzać obiad zupę buraczkową <którą uwielbiam> i na drugie wątróbkę bleeeeeee

Zapytam o te badania swojej lekarz bo chyba chciałabym wiedzieć czy wszystko okej

no i my po wizycie
z maluszkiem wszystko ok ,ma ponad 7 cm ,przezierności w normie,widzialam narządy wew,najfajniejsze było jak maluszek ssal kciuk i klaskal raczkami
niestety maly był bardzo ruchliwy i ciężko było go zmierzyć a o rozpoznaniu plci nawet nie było mozwy

co do usg to w poprzedniej ciąży miałam robione do 20 tc co tydzień lub dwa(sprawdzaliśmy czy maleństwo zyje), w tej tez mam dosyć często
co do badan prenatalnych to powinno się je robic bo na nich srawdza się czy wszystko się odp wyksztalcilo no i sprawdza przezierności

co do watrobki to mój gin powiedział ze jak mam straszna ochote to mogę zjeść sobie (oczywiście dobrze wysmażona )bo ile jesteście w stanie zjeść,ja max 3 kawałki a jak pytałam o pasztet własnej roboty to powiedział ze mam spokojnie robic i przynieść mu kawalek na swieta

Sylwia super wiesci ;-) ale maluszek zrobił ci pokaz :-) az sie wzruszyłam jak to przeczytałam ;-)

ja mam prenatalne dokładnie w tym samym tygodniu i dniu co ty ciekawe czy i u mnie bedzie tak maluszek dawał pokaz :-)

sylwia781122 bardzo się cieszę że wszystko jest okej,to musiał być wzruszający moment jak widziałaś to klaskanie i wiercenie się :)

Ja to muszę też zapytać o te badanie bo też bym chciała je zrobić, mam nadzieję że moja lekarz nie wywali mi ceny z kosmosu za to.

reklama
dziewczyny czy ktoras zna się na wynikac toxo ? bo mam już wynik i się denerwuje czy jest ok,zaznaczam ze 3 lata temu nie przechodziłam choroby
iGm mam ujemne
a iGg mam dodatnie 1828 IU/ml

Do góry