reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarzy, badania nasze usg

myg no bez przesady z tym usg, jeszcze nie slyszalam zeby zaszkodzilo. a usg prenatalne to jest przeciez to mierzenie przeziernosci karkowej i kosci nosowej. a do tego dodatkowo mozna zrobic test pappa i test potrojny z krwi. one sa dopelnieniem usg. w wielu krajach za granica te badania sa bezplatne i wykonuje sie je po to przede wszystkim, ze wiele wad tzreba juz leczyc od poczatku i wtedy lekarze i rodzice sa na to przygotowani! a co do usuwania chorej ciazy... nie nam oceniac jak ktos postepuje.

reklama
Mamo Stacha nie wiem skad masz takie informacje, bo mi ginekolog powiedział,ze skoro nie jem witamin w tzw pigułce, to mam jesc min watrobke, nie cierpie jej, wiec się zmartwiłam, ale pierwsze slysze, żeby miała zaszkodzić ze wzgledu na wit.A, no chyba,ze się ja je codziennie w dużych ilościach, ale jakby tak do tego podchodzić, to wszystko wtedy może zaszkodzić.

Kasoku, jestem chemikiem z zawodu i pracowałam z witaminą A, stąd wiem, że jej nadmiar powoduje poronienia, zdaje się nawet ustawa o tym pisze.
Co do wątróbki to gdzieś wyczytałam, że zawiera dużo witaminy A, ale oczywiście tak jak piszesz może szkodzić gdy ktoś przesadza. Napisałam o tym by ktoś miał na ten temat wiedzę. Absolutnie nie uważam, żeby była zakazana, po prostu trzeba wszystko z umiarem i z rozsądkiem. Jeśli ktoś chce być przezorny to w pierwszym trymestrze bym sobie darowała, tak chuchając na zimne. Nie zamierzałam siać paniki, że jednorazowe zjedzenie zaraz wywoła poronienie. Jestem człowiekiem, który zna mnóstwo zagrożeń a nie odmawiam sobie wszystkiego, ktoś przeczulony powiedziałby, że ryzykuję :-D ale jakie byłoby życie gdybyśmy nie brali z niego tego na co mamy ochotę? NUDNE :-D
Ja w ciąży jadłam sushi, z rybą z pewnego źródła, sprzątam kocią kuwetę, łopatką a potem dobrze myję ręce, robię kotlety mielone i też potem dokładnie myję ręce, więc jak widzisz ostrzeżenia to jedno a postępowanie to drugie, nie wydaje mi się bym była nierozsądna . . .

w uk badania prenatalne z testem pappa robią kazdej ciężarnej bez względu na wiek.
co di wątroby to slyszalam że jest za bogata w wit a i powinno się vjej jesc mniej bo co za dużo to nie zdrowo.
usg robione jest chyba od lat 80 czyli pierwsze plody mają już ponad 30 lat i na tej podstawie można stwierdzić że to badanie jest nie szkodliwe. chociaż ja w poprzednich ciazach miałam po 2 razy tylko nie bawi mnie to zbytnio.

No to ja z kolei słyszałam że w wątróbce jest dużo żelaza tak samo jak w burakach dlatego "babcia" już mi chciała przyrządzać obiad zupę buraczkową <którą uwielbiam> i na drugie wątróbkę bleeeeeee

Zapytam o te badania swojej lekarz bo chyba chciałabym wiedzieć czy wszystko okej

no i my po wizycie
z maluszkiem wszystko ok ,ma ponad 7 cm ,przezierności w normie,widzialam narządy wew,najfajniejsze było jak maluszek ssal kciuk i klaskal raczkami
niestety maly był bardzo ruchliwy i ciężko było go zmierzyć a o rozpoznaniu plci nawet nie było mozwy

co do usg to w poprzedniej ciąży miałam robione do 20 tc co tydzień lub dwa(sprawdzaliśmy czy maleństwo zyje), w tej tez mam dosyć często
co do badan prenatalnych to powinno się je robic bo na nich srawdza się czy wszystko się odp wyksztalcilo no i sprawdza przezierności

co do watrobki to mój gin powiedział ze jak mam straszna ochote to mogę zjeść sobie (oczywiście dobrze wysmażona )bo ile jesteście w stanie zjeść,ja max 3 kawałki a jak pytałam o pasztet własnej roboty to powiedział ze mam spokojnie robic i przynieść mu kawalek na swieta

Sylwia super wiesci ;-) ale maluszek zrobił ci pokaz :-) az sie wzruszyłam jak to przeczytałam ;-)

ja mam prenatalne dokładnie w tym samym tygodniu i dniu co ty ciekawe czy i u mnie bedzie tak maluszek dawał pokaz :-)

sylwia781122 bardzo się cieszę że wszystko jest okej,to musiał być wzruszający moment jak widziałaś to klaskanie i wiercenie się :)

Ja to muszę też zapytać o te badanie bo też bym chciała je zrobić, mam nadzieję że moja lekarz nie wywali mi ceny z kosmosu za to.

reklama
dziewczyny czy ktoras zna się na wynikac toxo ? bo mam już wynik i się denerwuje czy jest ok,zaznaczam ze 3 lata temu nie przechodziłam choroby
iGm mam ujemne
a iGg mam dodatnie 1828 IU/ml

Do góry