reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wizyty u lekarza :)

u mnie dziś według OM tydzien 19, wedlug pierwszego usg z tydzien mniej, i lekarka uznala ze moglabym jakbym chciala juz za tydzien zrobic usg, ale jakiś totalny wysyp ciężarnych jest i musze czekać 3tygodnie ;-) chodzenie do lekarza na nfz ma swoje minusy...

Plusy i minusy, ja tam się cieszę, że będę miała w 22 t i w miare w planowanej, kolejnej wizycie ( mam co 4 tyg ). Płacę za każdą 150 zł i nieźle bym się wkurzyła gdyby mi jedna taka nadprogramowa wskoczyła ;-)
choć wiadomo, że gdyby wtedy był najlepszy czas na pomiary to bym poszła bez gadania. Ale właśnie czytałam, że często lekarze umawiają te wizyty ok 21 - 22 tyg bo ponoć wtedy najlepiej wszystko sprawdzić.

reklama
zuzia2012- ja wlasnie przypuszczam podobny scenariusz u mnie :biggrin2: drugi syn pewnie bedzie, choc cala rodzina liczy na core:biggrin2: no ale u Ciebie po raz 4 to musi byc corka:biggrin2: swoja droga mam znajomych ktorzy mieli 3 corki- bardzo mlodo mieli dzieci.wiec jak byli swiezo po 35 stwierdzili ze jeszcze raz sprobuja musi byc syn- stosowali sie do kalendarzy chinskich, do tego kiedy sie kochac , ona nawet jakas diete na syna miala:-D i co? zaszli w ciaze od razu..i to z blizniakami plci zenskiej:-D teraz sa szczesliwymi posiadaczami 5 corek:-D

ja wizyte mam w czw-ale na nfz to nie wiem czy usg mi zrobi..prywatnie ide w nast srode- qczora snilo mi sie ze na ekranie widzialam wielkiego peniska:biggrin2: zpierwszym synem tez tak mi sie snilo wiec mysle ze teraz tez bedzie syn:-D

co do polowkowego ja w poprzedniej ciazy bylam w 23tyg i5 dniu i bylo wszystko bardzo ladnie widac czy zdrowotnie jest ok:)ale bylam na 4d przy okazji i wtedy buska mojego malucha byla juz wyrazna:)

Dobry wieczór :)
Ja dziś po szybkiej i nudnej wizycie ;) Wszystko książkowo.
Usg dokładnego nie było, tylko sprawdzenie serduszka - tłucze się pięknie. A pani doktor ma coraz mocniejsze przypuszczenie, że tym razem będzie dziewczynka ;) No ale na 100% nie chce nic powiedzieć - dowiem się za 4 tygodnie, na kolejnej wizycie :)

Ja mam połówkowe 27.03, dzień po
kakakarolina, a dziewczyny czuje już skutki uboczne feneterolu, serce mi wali, i zaczął się charakterystyczny kaszel:-(

Asia ja po fenoterolu czułam się tak samo.... w koncu lekarz zamienił mi go na duphaston, zapytaj lekarza czy w Twoim przypadku tez tak można..

Dziewczyny jak pięknie ze wszystko jest u Waszych dzieciątek w porządku, Karenm trzymam kciuki by wszystko było dobrze!

moja wizyta i połowkowe za 2tygodnie.

Dziewczyny, nie wiem, gdzie zadać to pytanie - wizyty u lekarza wydają mi się najodpowiedniejsze.
Od początku ciąży mam nieliczne bakterie w ogólnym badaniu moczu. Leukocytów nie ma, więc teoretycznie jest ok (całą poprzednią ciążę tak miałam), ale pani dr radziła zrobić raz dla świętego spokoju posiew moczu.
U nas próbkę oddaje się w takim specjalnym pojemniku, gdzie nie zostawia się moczu, a jedynie nasączoną płytkę w takiej wąskiej probówce. Da się ją kupić tylko w szpitalnej aptece (w naszych osiedlowych nie ma). I stąd moje pytanie:
Czy mogę pobrać próbkę moczu do sterylnego pojemnika, podjechać do szpitala, kupić ten specjalny pojemnik, przelać to i wtedy oddać? Nie będzie to wtedy jakoś zanieczyszczone? Bo dojechać do szpitala bez zrobienia siku rano chyba nie dam rady, a nie chce mi się tam tłuc wcześniej po sam pojemnik ;)

Może wiecie coś na ten temat? Będę wdzięczna za pomoc :)

Cześć dziweczyny
My wczoraj wieczorem mieliśmy wizytę. Wszystko super, ponoć stwarzam idealne warunki dla malucha. Po plamieniach nie ma śladu, szyjka super. No i nasz mały bezwstydnik całkiem się ujawnił. Nie da się pomylić-będzie Jaś;) Połówkowe 4 kwienia

Plusy i minusy, ja tam się cieszę, że będę miała w 22 t i w miare w planowanej, kolejnej wizycie ( mam co 4 tyg ). Płacę za każdą 150 zł i nieźle bym się wkurzyła gdyby mi jedna taka nadprogramowa wskoczyła ;-)
choć wiadomo, że gdyby wtedy był najlepszy czas na pomiary to bym poszła bez gadania. Ale właśnie czytałam, że często lekarze umawiają te wizyty ok 21 - 22 tyg bo ponoć wtedy najlepiej wszystko sprawdzić.

wiem właśnie że najlepiej wtedy wszystko sie sprawdza, dlatego staram sie siebie przekonywać, że to dobrze, ze dopiero za 3tyg. ale mi narazie zależałoby tylko na tym by zobaczyc czy dzidziuś żyje. bo mam jakieś paranoje w głowie. wystarczyloby mi półminutowe usg, na jakies pomiary, płeć mogłabym poczekać. a ze w gabinecie mojej lekarki nie ma aparatu do usg, to nie moglam o to poprosić... tak to pewnie nie byłoby problemu.

reklama
ewa, no wiesz ja bym podjechała po ten pojemnik specjalnie, ale widzę, że jesteś z Krk, nie możesz zrobić w diagnostyce? albo Centrum Badań Mikrobiologicznych i Autoszczpionek na Sławkowskiej to najlepsze lab w Krakowie. Powiem, Ci że ja zawsze te próbki moczu i posiew tak olewałam, podmyłam się i wysikałam. Kiedyś posiew nie wyszedł i teraz stosuje się do zaleceń, dokładnie umycie, wytarcie jednorazowym ręcznikiem podobno jeszcze tampon ja nie stosuje, środkowy strumień i do h w lab.

Do góry