reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza :)

Dziewczyny a ja mam pytanie do tych co miały genetyczne... czy miałyście tylko usg takie dokładniejsze z przepływami, pomiarami fałdy karkowej itp. czy również testy z krwi, PAPPA ???

reklama
Ja miałam bez testów krwi, najpierw chciała mi doktorka zrobić tylko nieinwazyjne, bo nie ma wskazań, żeby robić badania z krwi. Wyszło dobrze, więc tym bardziej nie ma potrzeby takich badań.

Ja też miałłam USG i badanie krwi. Chciałam napisać jakie rónice w ryzyku bez PAPA i wfBHCG ale mam wszystko razem wyliczone. Ryzyko bardzo niskie 1:7000,1:33000 i 1:39000. NT było 1,7, CRL62mm, BHCG 29,9IU/l odpowiada 0,875MoM, PAPPA 1,6IU/l odpowiada 0,609MoM. 12t+4d Ale nie wiem jak to się liczy...
Ważne, ze ryzyko niskie!

ufff.... no właśnie, bo ja miałam też zrobione tylko USG, ale potem się tyyyyyleeeeee naczytałam i nasłuchałam, że zaczęłam wątpić czy to wystarczy........ brrrrrrrrr że też człowiek dopuszcza do siebie takie różne nie zawsze miłe myśli...

Mi doktorka powiedziała, że jeśli te badania nie wykazują nieprawidłowości to nie ma wskazań, żeby robić dodatkowe badania z krwi, chyba że jest się po 35 roku życia, wtedy są one obowiązkowe i darmowe.

Usg samo wystarcza jeżeli pomiary wyjdą prawidłowe. W Angli papp-a robią za darmo w Polsce po 35 rż i jeżeli jest jakieś wskazanie z USG (jeżeli jakiś pomiar jest nieprawidłowy) u mnie jest to cukrzyca

Hmm ja też po wizycie, miałam wczoraj, ale nie ma za bardzo co pisać, moja ciąża jest nudna jak flaki z olejem (i odpukać aby tak pozostało!;-)). Dzidzi serduszko bije pięknie, u mnie też wszystko git, szyjka cała, zamknięta, macica już sięga pępka, stąd mój bandzioł wielki:sorry2: Jedyne co to miewam bóle takie krótkie ciągnięcia, kłucia, trwają dosłownie po kilka sek. wg mnie niegroźne ale gina kazała brać Magne B6 na wszelki wypadek 3x1tab. Za 4tyg kolejna wizyta, mam zrobić wcześniej test obciążenia glukoza- bleeeee. No i będę miała usg połówkowe, więc liczę że się dowiem co za gość czy też gościówa we mnie siedzi, byleby chętnie rozchylało nogi;-) I tyle więc życzę każdemu żeby szło tak bezproblemowe jak u mnie całe szczęście idzie:-)

reklama
Do góry