reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza :)

Cześć dziewczyny, ja na wczorajszej wizycie byłam tak maksymalnie zestresowana, że po wszystkim padłam ze zmęczenia. Nie miałam nawet siły włączyć komputer.
Pani doktor zrobiła mi usg, okazało się, że ciąża rozwija się książkowo, serduszko bije prawidłowo, torbiel na jajniku nie powiększyła się, czyli wszystko niby ok. Ale żeby nie było tak kolorowo obok pęcherzyka zobaczyła też mały krwiak. I jak tu się nie stresować?????

reklama
No to USG, które zamierzam zrobić tez będzie z nagraniem filmiku. Ja chodze do lekarza prywatnie więc wszystkie badania też robię prywatnie. Taki koszt mi podano za I USG genetyczne. I jak mówiłam, też będzie 3D i 4D przez jakiś czas :) Nie wiem w sumie jak z tą refundacją NFZ bo o tym, że genetycznego nie refundują przed 35 słyszałam od koleżanek :)

nie refundują testów PAPP-a i amniopunkcji usg tak, a płacisz tyle bo zrobią Ci po prostu 3d. Może gdybyś spytała czy może to być zwykłe USG 2d to by powiedzieli tak im się nie opłaca bo to kasa dla nich ale jak chcesz 3d to idź na pewno fajnie tak pooglądać maluszka :tak:. mnie szkoda jednak kasy dobry specjalista na 2d wszystko co trzeba zobaczy a ja sobie w realu pooglądam :-D

Aniiika super dobre wieści
Flądra co u Ciebie, martwię się...
doczytałam ściskam jeszcze raz *(

Ostatnia edycja:
No to USG, które zamierzam zrobić tez będzie z nagraniem filmiku. Ja chodze do lekarza prywatnie więc wszystkie badania też robię prywatnie. Taki koszt mi podano za I USG genetyczne. I jak mówiłam, też będzie 3D i 4D przez jakiś czas :) Nie wiem w sumie jak z tą refundacją NFZ bo o tym, że genetycznego nie refundują przed 35 słyszałam od koleżanek :)

No to płacisz tyle za usg 3D i 4D a nie za to że zbadają przezierność karkową. USG ok 12 tygodnia (niektórzy nazywają je genetycznym) wykonuje się u każdej kobiety w ciąży czy ma lat 18 czy 45. Jest to badanie całkowicie refundowane przez NFZ (oczywiście nie 3D).

Nie wiem czy wiecie, ale USG 3D nie ma generalnie znaczenia diagnostycznego. To jest tylko bajer technologiczny, bo wszystko lepiej oczywiście widać dla postronnego człowieka. To jest taki piękny obraz dzidziusia (zazwyczaj polecany ok 30 tygodnia bo ładnie widać buźkę). A USG 4D to jest po prostu zapis filmowy gdzie będzie ładny dzidziuś, który się rusza.

Lekarz płód ocenia głównie w obrazie 2D, czyli w zwykłym standardowym badaniu.

To czy USG jest 2D czy 4 D to zależy od placówki. Przychodnie na NFZ najczęściej mają po prostu stary sprzęt, a prywatni mają najlepsze maszyny to i kasują dużo. Ja za 4d w Zamościu płaciłam 140 zł

Ostatnia edycja:
cześć dziewczęta - melduję na szybcika, że wróciłam z wizyty, 3.75cm szczęścia, serducho stuka jak należy, nie chciał się poruszyć skubaniec ale po drobnym oszustwie polegającym na wyłączeniu usg i włączeniu go po 30 sekundach został przyłapany na machaniu wszystkimi łapkami ;-) zmykam pod prysznic!

Kochane, tak zasuwacie na wątku głównym, że ja nie nadążam ze śledzeniem... :sorry2:
Ciągle podsypiam w dzień, choć w nocy żadnych problemów ze spaniem nie mam!
Długo przy kompie nie umiem siedzieć, bo zaczyna mnie mdlić. :dry:

Zaglądam się zameldować, pochwalić bijącym serduszkiem...
Wczoraj byłam u gina, dzidziuś 2,5cm, już się rusza.
:-D

Za dwa tygodnie szczegółowe USG genetyczne.

katjusza gratulacje przeogromne!!!
kropcia
no pięknie:-DGratulacje wielkie. Odpoczywaj ile wlezie!

U mnie jeszcze dwa dni do wizyty...Nerwy mam w strzępach:eek:

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry