reklama
ilovesummer
Fanka BB :)
Mala di wagą szacunkową dzidziusia się nie martw, bo nie ma sensu. Ja np miałam taką sytuację, że robiłam w tym samym dniu 2 razy USG bo rano miałam badania prenatalne a wieczorem wizytę u lekarza- różnica w wadze 250 gram. Dużo zleży od sprzętu na jakim jest wykonywane badanie i od tego jak lekarz złapie wymiar. A co do terminów z USG to już miałam chyba z 15 i wahały się od 28 lipca do 17 sierpnia w zależności od tego, jak lekarzowi zszedł kursor P.
Exotic zzo jest refundowane przez NFZ, ale w wiekszosci polskich szpitali jest niedostępne bo ciężko ściągnąć anestezjologa. Ja rodzę w prywatnym szpitalu najprawdopodobniej, ale zzo jest tam za free (NFZ refunduje), podobnie jak i poród. Płace jedynie za konsultację anestezjologiczną do znieczulenia- 100 zł.
Exotic zzo jest refundowane przez NFZ, ale w wiekszosci polskich szpitali jest niedostępne bo ciężko ściągnąć anestezjologa. Ja rodzę w prywatnym szpitalu najprawdopodobniej, ale zzo jest tam za free (NFZ refunduje), podobnie jak i poród. Płace jedynie za konsultację anestezjologiczną do znieczulenia- 100 zł.
Ostatnia edycja:
mala.di
ilovesummer oni tam naprawde maja niezly sprzet, a lekarz jednak z jakiegos powodu troche sie zmartwil tą wagą
nie wiem gdzie kto Ci powiedzial ze zzo jest refundowane w kazdym razie chcialabym by mi to tez powiedzieli i udowodnili. w kazdym razie na stronach szpitali mozna znalezc informacje ze wedlug nich zzo na życzenie pacjentki refundacją objete nie jest...
exotic...nie, nie wybralam prywatnego szpitala, maja kontrakt z nfz. choc mozna tam za dodatkowa oplata wykupic rozne rzeczy.
to szpital polozniczy, wcale nie biedny, chwalą sie na prawo i lewo swoją super kadrą, wiec zapewniam ze anastezjologów to im nie brakuje do celow znieczulania rodzących kobiet.
Jest chyba niewiele szpitali gdzie za zzo sie nie płaci, chyba ze sa wskazania medyczne (tylko, ze niby jakie???) albo cesarskie ciecie.
cytat ze strony mojego szpitala:
"Oddział Położniczy Szpitala zapewnia możliwość odbycia porodu w dobrych warunkach i kameralnej atmosferze w sali porodowej Szpitala w obecności męża lub innej bliskiej osoby, pod ciągłą opieką położnej, lekarza położnika, a także anestezjologa. Zapewniamy znieczulenie przewodowe porodu w przypadku wskazań medycznych oraz na życzenie pacjentki. "
w zakładce 'cennik' dopiero jest podane ze opcja znieczulenia jest odplatna, i w przeciwienstwie do porodu, wizyt kontrolnych u lekarza, usg itd itp nie jest to refundowane
nie wiem gdzie kto Ci powiedzial ze zzo jest refundowane w kazdym razie chcialabym by mi to tez powiedzieli i udowodnili. w kazdym razie na stronach szpitali mozna znalezc informacje ze wedlug nich zzo na życzenie pacjentki refundacją objete nie jest...
exotic...nie, nie wybralam prywatnego szpitala, maja kontrakt z nfz. choc mozna tam za dodatkowa oplata wykupic rozne rzeczy.
to szpital polozniczy, wcale nie biedny, chwalą sie na prawo i lewo swoją super kadrą, wiec zapewniam ze anastezjologów to im nie brakuje do celow znieczulania rodzących kobiet.
Jest chyba niewiele szpitali gdzie za zzo sie nie płaci, chyba ze sa wskazania medyczne (tylko, ze niby jakie???) albo cesarskie ciecie.
cytat ze strony mojego szpitala:
"Oddział Położniczy Szpitala zapewnia możliwość odbycia porodu w dobrych warunkach i kameralnej atmosferze w sali porodowej Szpitala w obecności męża lub innej bliskiej osoby, pod ciągłą opieką położnej, lekarza położnika, a także anestezjologa. Zapewniamy znieczulenie przewodowe porodu w przypadku wskazań medycznych oraz na życzenie pacjentki. "
w zakładce 'cennik' dopiero jest podane ze opcja znieczulenia jest odplatna, i w przeciwienstwie do porodu, wizyt kontrolnych u lekarza, usg itd itp nie jest to refundowane
Ostatnia edycja:
Summerbaby
Nie wiem mala.di - ja rodzę w państwowym szpitalu, zzo jest bezpłatne, konsultacja anestezjologiczna również. Chyba nie ma reguły...
mala.di
A ja tam chodze do lekarki od poczatku ciazy i za nic nie płace. ale przepisy w Polsce widac sa na tyle niejasne ze pozwalaja one niektorym szpitalom, ktore chca sie wzbogacic - pobierac opłaty za znieczulenie.
ja wiem tylko ze na inflanckiej w wawie sie nie płaci... i chyba tez w instytucie matki i dziecka.
u mnie z kolei w sochaczewie kiedys byla opcja znieczulenia za opłatą - małą w porowaniu do warszawskich - 350zl, ale lokalna gazeta zrobila afere ze bezprawnie pobieraja oplate..no i opcja znieczulenia zniknela calkiem przy porodzie naturalnym.
ja wiem tylko ze na inflanckiej w wawie sie nie płaci... i chyba tez w instytucie matki i dziecka.
u mnie z kolei w sochaczewie kiedys byla opcja znieczulenia za opłatą - małą w porowaniu do warszawskich - 350zl, ale lokalna gazeta zrobila afere ze bezprawnie pobieraja oplate..no i opcja znieczulenia zniknela calkiem przy porodzie naturalnym.
M
milionka
Gość
Mala di wagą szacunkową dzidziusia się nie martw, bo nie ma sensu. Ja np miałam taką sytuację, że robiłam w tym samym dniu 2 razy USG bo rano miałam badania prenatalne a wieczorem wizytę u lekarza- różnica w wadze 250 gram. Dużo zleży od sprzętu na jakim jest wykonywane badanie i od tego jak lekarz złapie wymiar. A co do terminów z USG to już miałam chyba z 15 i wahały się od 28 lipca do 17 sierpnia w zależności od tego, jak lekarzowi zszedł kursor P.
u mnie na stronie szpitala mam dopisek "Dodatkowo pacjentka może wybrać:
- znieczulenie do porodu bez wskazań lekarskich - 500 zł."
kruszki
z pochwy? to moge byc wody! wsadz sobie podpaske i zobacz, moze Tobie sie sacza wody stad masz taki brzuszek maly! ile maly wazy> masz wykres na pewnoJuz po wizycie morfoogia nie najlepsza malo zelaza jem tzn jem go duzo ale widocznie nie przyswaja mi sie za dobrze no i mam anemie jak zwykle mam 10.9 a norma od 13 do 18 wiec tak to wyglada.Dzidzia ustawiona jest juz dobrze czyli glowka do wyjscia. oprocz tego dzisiaj byl straszny pospiech u tej poloznej i opoznienia i zapomnialam sie zapytac dlaczego ze mnie czasem woda wylatuje tam, ma ktos cos takiego? nei jest tego duzo ale leci i nie sadze zebym popuszczala, nie ma to zapachu i jest przezroczyste o konsystencji wody ... ?
jak masz na 14sierpnia to masz ciaze jeden dzien starsza od mojej, a ja jestem jutro koncze 33 i zaczynam 34 tydzien, wiec to by sie zgadzalodupadupadupa!!!!
Mała przez ostatnie 3 tygodnie urosła wiecie ile?
200g :-( ma teraz 1961g, w 35 (36) tygodniu.... termin z ostatniego usg 2 sierpnia, z dzisiejszego 14sierpnia (tzn na to i tak nie mam co patrzec bo to nie pokazuje juz teraz kiedy ona sie urodzi...ale tylko tyle jak jest maleńka)...
ale Aia, moja córeczka daje przykład Twojej Marysi - obróciła się, ma połozenie głowkowe, lekarz w ogole nie mogl obczaic czemu tak na chwile ostatnio jej sie zmienilo na miednicowe. powiedzial ze jest tak mocno usadzona w tej pozycji ze nie ma szans na ponowne obrocenie pupą w dół - a wiec żegnaj cesarko! tylko teraz bede musiala rodzic na bank bez znieczulenia za nic mnie nie stac na wydanie na ta przyjemnosc 700zł.
udało mi sie też wbić do mojej lekarki prowadzacej, no ale przed usg... w kazdym razie jestem czysta, nie mam zadnych bakterii, wymaz czysty. pocieszyla mnie ze juz mnie tak pewnie bedzie boleć do konca i ze jak cos zebym sie nie martwila bo nawet jakbym z jakiegos powodu urodzila za wczesnie to płuca i wszystko jest juz wykształcone.
i na usg wszystkie narzady wygladaja wzorowo, twarz, pecherz itd...
i polozna stwierdzila ze dzis jeszcze jest ostatni dzien 34tyg, tego to ja juz nie obczajam...
waga dziecka bym sie nie martwila bo dziecko dziecku nie jest rowne a 2kg to nie jest malo, pamietaj ze caly czas sobie dobiera i rosnie
co do znieczulenia to ja bede korzystala i tak tylko z prysznica i moze wezme paracetamol po dzisiejszej akcji kleszczowej dziekuje za znieczulenia co potem nie masz sily przec albo dziecko ospale.. nie nie nie
dziewczynki o cennikach znieczulen zapraszam do tematu o porodach znowu zescie sie uparly na temat z wizytami
ilovesummer
Wg mnie to brak funduszy danego szpitala i niewielka liczba anestezjologów, którzy w dużym szpitlu mają wiele oddziałów do obskoczenia. U mnie w okolicy w 4 szpitalach zzo jest refundowane, więc zamierzam z tego skorzystać
Mala.di to witamy w gronie rodzących naturalnie. A wagą się nie przejmuj, bo to faktycznie zalezy jaki pomiar lekarz ujmie. Te sprzęty wyliczają wagę z pomiarów poszczególnych kości i wystarczy, że mało precyzyjnie coś zmierzą i waga wychodzi inaczej. A poza tym jakby było coś nie tak, to by learka Twoja jakoś na to zareagowała
reklama
kakakarolina
mala.di najważniejsze, że dzidzia się odwróciła uwierz mi to zzo nie jest wcale takie potrzebne. W razie jak by co dasz radę bez niego. Zawsze mozesz poszukac szpitala, który ma zzo za darmo - mój ma refundowane właśnie. W ogóle w Katowicach to chyba wszystkie mają za darmo. Wagą się nie martw malutka jest bo i Ty gigantem nie jesteś. Wiadomo lekki błąd pomiaru kiedyś pisałaś, że z USG pierwszego miałaś termin tydzień później. Jeszcze 6 tyg przed tobą czyli przynajmniej 0,5kg dziecka. 2500 - 2700 to już mini dzieciak (taki jak mój) tylko ubranka 50 naszykuj.
Exotic ja mam jeszcze mniej tego żelaza. Hemoglomina u mnie to 10 :-( będzie dobrze
Exotic ja mam jeszcze mniej tego żelaza. Hemoglomina u mnie to 10 :-( będzie dobrze