reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza :)

reklama
Exotic87, na naszym etapie ciąży w Polsce też już nie mierzą długości. Podają przybliżoną wagę na podstawie pomiarów brzuszka, główki. Długość mogą Ci podać według "standardów" orientacyjnie ile powinno być.

a no wlasnie 3lata temu bylam rodzic z moja kolezanka mojego chrzesniaka :)
no i nie podali dlugosci, potem w domu staralysmy sie zmierzyc
a w Polsce to na razie jak ktos rodzi to podaja chyba, bo jak wiadomosci dochodza od znajomych to podaja dl i wage

Exotic nie sprecyzowała pytania i dostała różne odpowiedzi :-) w późniejszej ciąży rzeczywiście nie podają długości bo już nie ma możliwości dokładnego zmierzenia, bo dziecko nie mieści się w jednym kadrze usg. No a po urodzeniu to zawsze podają wagę i długość. I obwody głowy i brzuszka jeszcze, ale to już w książeczkę wpisują.

Za to z tym wzrosem po urodzeniu to różnie bywa. Mierzą takiego pokurczonego świeżaka mniej więcej po krzywiźnie kręgosłupa mniej więcej od czubka głowy. Za każdym razem inny pomiar wychodzi. Najważniejszy obwód głowy i waga

:-D No to ja źle zrozumiałam. Nie wybiegam aż tak do przodu, na razie jestem na etapie bieżących pomiarów Bąbla ;-). Oczywiście, że już urodzone dziecko mierzą i ważą u nas.

hehe sorki tak chodzilo mi po urodzeniu dziecka w szpitalu czy w anglii oprocz wagi podaja tez dlugosc bo z tego co wiem to nie mierza ;) ehhh no szkoda:)

reklama
Exotic mi podali tylko wage Remika,dlugosci nie mierzyli,ja w domu na oko jakos tam sprobowalam. Nie podali tez pkt Apgar, ale ja z tego wszystkiego nawet tego nie zauwazylam :D

Do góry