reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza :)

reklama
milionka, ja mam minus 0,75 i minus 2, lekki astygmatyzm. Na NFZ mam termin na 29 lipca:tak:, więc idę do podobno najlepszej okulistki w Krakowie w połowie czerwca bo takie ma terminy. Wizyta trwa 2 h, bo na początku optometryk Cię bada godzinę. Trzeba zrobić przegląd gruntowny, bo co tu dużo mówić nie dbam o oczy. Teraz olewam i nie chodzę w niczym bo nie pracuje, wizyta 150 zł. Jak byłam mała to chodziłam sporo bo miałam lekkiego zeza. Teraz byłam 3 razy u okulisty na przestrzeni 10 lat, a tak to optometryk w VE jako dodatek do kupna soczewek, idę bo jak będzie mała to nie będzie i kasy czasu, a teraz sobie jeszcze okulary dobiorę.

Wróciłam uradowana:-) Szyjka dalej z rozwarciem 1 cm, nic się nie zwiększa HURA. Glukoza wyszła w normie, więc po wyjściu zjadlam loda:-p Jedynie co to znów opieprz dostałam za wagę- ale i tak nie jest tragicznie. Za 2 tyg USG pooglądamy Małą, dziś tylko słuchaliśmy serduszka, biło jak dzwon:tak::tak:
Dostałam skierowanie na mocz, morfologie, na toxo ale zapomniałam zapytać o tą cytomelagie(tak sie pisze?) do kiedy trzeba to zrobic?

nataszka, ja też dostałam na cytomegalię, powiedziała, że na tym etapie warto zrobić, choć nie jest obowiązkowe, ale nie che niczego zaniedbać. Tak mi doktorka powiedziała. Więc może sama powiedz w laboratorium, żeby Ci zrobili.

nataszka, super! ja robię cytomegalie w każdym trymestrze ale teraz tylko IgM, toxo z 4 razy. A co schudłaś znowu?

malinka, badania na obecność przeciwciał wykonuj się w 2 klasach.
Klasa IgG to miano przeciwciał świadczące o zakażeniu przechodzonym w przeszłości, ja np. chorowałam i byłam szczepiona na różyczkę więc mam b. wysokie miano IgG. IgM świadczą o aktualnym zakażaniu. IgG toxo i CMV robiłam przed ciążą, nie chorowałam więc powtarzam tylko IgM, czyli czy aktualnie choruje. Jak ktoś ma np. IgG dodatnie CMV czy toxo to czasami się nie robi już kolejnych oznaczeń, bo możliwość ponownego zachorowania czy aktywacji wirusa w przypadku CMV oscyluje na poziomie 1 -3 % i raczej nie zagraża dziecku.

reklama
ojej, trochę to skomplikowane. no bo ja wlasnie dostalam skierowanie na toxo IgG i IgM i wlasnie sie zastanawiam czemu skoro IgM mialam < 5 a IgG ujemne?

Do góry