reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza :)

Exotic u jednego dziecka też znaleźli torbiel 7,8mm. Ostanio na USG był już 5mm więc się zmniejsza. Lekarze mają rację :-D
U drugiego dziecka znaleźli też jakąś małą niedomykalność w serduszku, tak jak u Mart, ale to też nic poważnego, ma się samo naprawić. Nawet Pani doktor nie widzi potrzeby ponownie tego monitorować. Wcześniej nie było USG i nic nie było wiadomo o nieprawidłowościach. Teraz sprzęt jest taki, że bruzdkę na paznokciu można dojrzeć ;-)
Będzie dobrze!:-D

reklama
Po dwóch godzinach i teście na obciążenie glukozą wynik 131 :-D:-D:-D norma do 140 tym razem nie mam cukrzycy :-D:-D:-D jeszcze bardziej się cieszę niż te buźki :-D:-D:-D
(żeby nie było dlaczego już, dlaczego po dwóch godzinach ;-) cukrzycę miałam w pierwszej ciąży i prawdopodobieństwo jej powtórzenia teraz było bardzo wysokie dlatego robiłam w tej ciąży już drugi raz ten test i od razu z 75g glukozy a wtedy sprawdza się cukier nie po godzinie tylko po dwóch)
Pewnie czeka mnie jeszcze powtórka za 2 miesiące ale póki co jestem optymistką :-D:-D:-D:-D:-D
Dla mnie już pal licho dietę ale z tą cukrzycą wiązał się pobyt w szpitalu przed porodem już od 37-38 td. Ostatnio leżałam 3 tyg i źle to wspominam teraz bym się za Maksem zapłakała przez taki szmat czasu,
Ach czas na śniadanko

kakakarolina gratuluję dobrych wieści, bo to naprawdę pozytywne wyniki :-D Człowiek w takich sytuacjach jest uskrzydlony i zadowolony. Ja dopiero po niektórych sytuacjach uświadomiłam sobie, jak proste i oczywiste rzeczy potrafią cieszyć (spacer, dobre samopoczucie itp.)

Ja wybieram się jutro na wizytę u mojej ginekolog. Do tego czasu porobiłam niezbędne, zlecone badania. Ogólnie wygląda na to, że jest OK, tylko w badaniach krwi wyszedł mi nieco obniżony poziom hematokrytu (norma jest od 37 do 47 a ja mam 37,co już oznaczyli jako niskie). Czy wiecie może z czym to może być związane? Mam jednak nadzieję, to nie ma większego powodu do niepokoju i jutrzejsza wizyta będzie w miarę pocieszająca. Trzymajcie proszę kciuki, bo trochę się denerwuję.

A już w poniedziałek, długo wyczekiwane badanie połówkowe - ale jestem podekscytowana :-D

MieMie ja trzymam kciuki:-) a Tobie kakakarolina rowniez gratuluje dobrych wynikow:-) ja niedlugo ide po odbior wynikow morfologii, ciekawe czy lykanie zelaza cos pomoglo. mam nadzieje ze tak bojuz nie chce lykac tabletek, wole naturalnne srodki, nigdy nie bylam za lekami. ja polowkowe juz za 2 dni i czekam jak na szpilach zeby spr co u Malucha slychac:-)

karolinka gratuluje dobrych wyników i braku cukrzycy. Ja za tydzień pewnie dostanę skierowanie na obciążenie, ciekawe kiedy się umówię.

MieMie obniżony hematokryt to normalne w tym okresie ciąży. Hematokryt jest to procent jaki stanowią krwinki w Twojej krwi. A na tym etapie mamy zdecydowanie większą objętość krwi i przez to jest bardziej rozrzedzona i to daje nam mniejszy hematokryt. Jeśli hemoglobinę masz na odpowiednim poziomie i ogólną liczbę RBC też dobrą to nie masz się czym przejmować. Nawet żelaza na to nie dostaniesz. Mnie niestety wyszła obniżona hemoglobina i obawiam się że może mi jednak wpakować żelazo. No ale jak trzeba będzie to będę łykać.

Marcia, dzięki wielkie za wyjaśnienie. Rzeczywiście ze wskaźników obniżony mam ten hematokryt. Z hemoglobiną może i szaleństwa nie ma (norma to 12 - 16,a ja mam 12.9, ale nie jest to straszliwie niski wskaźnik). Za bardzo nie chcę faszerować się lekami, zwłaszcza, że i tak z musu biorę ten duphaston. Większość wolałabym jednak wyrównać poprzez odpowiednią dietę - owoce, warzywa itp.Ale do słodkiego i tak na nowo mam ciągoty :-D

Ja dziś zaliczyłam serie badań- morfologia, żelazo, toxoplazmoza, cytomegalia i najgorszy z testów jaki nas chyba czeka w ciązy- test obciążenia glukozą (75g- po dwóch godzinach). To ostatnie to masakra jakaś. Bleeee. Jutro wyniki i wizyta u gina.

aumnie niestety wykryto cytomegalie przechodzona:(ale teraz nie wiadomo czy w tej ciazy czy w zeszlej :(
Ojej... :hmm:. Nie wiem co prawda co to znaczy "przechodzona", ale ogólnie już sama cytomegalia nie brzmi optymistycznie. Tak naprawdę lepiej by było gdyby to była taka sprzed dłuższego okresu czasu. Im wcześniej zaraziłaś się nią, tym lepiej dla Maleństwa - tak mi to tłumaczyła moja gin. Pogrzebałam przed chwilą w Internecie na ten temat i faktycznie tak jest - jeśli jesteś nosicielka wirusa już w trakcie zapłodnienia to ryzyko wystąpienia u dziecka cytomegalii wrodzonej jest bardzo niewielkie. Swoją drogą dziwne, że teraz się o tym dowiedziałaś. Ja miałam badania praktycznie na początku ciąży.

reklama
My dziś byliśmy na USG połówkowym i dowiedzieliśmy się, że będziemy mieć CÓRECZKĘ :-):-)
A tak dużo osób wróżyło nam chłopczyka, bo nic się nie zmieniłam i ja sama czuję się bardzo dobrze, więc jak widać przesądy typu "dziewczynka odbiera mamie urodę" są bezsensowne :-D
Poza tym z Maleńką wszystko dobrze, straszna z niej wiercipięta :) trudno było lekarzowi uchwycić cokolwiek, ale wszystko bardzo dokładnie nam pokazał :happy2: Pomiary w najlepszym porządku, także straaaaaasznie się cieszymy :happy2:

Do góry