reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza :)

Agos trzymaj się dzielnie i bądź dobrej myśli. To jest teraz najważniejsze. Rozumiem doskonale, że odczuwasz lęk i niepokój, ale najlepiej będzie to wszystko sprawdzić. Życzę powodzenia i trzymam kciuki :tak:

Mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które już miały badanie połówkowe/genetyczne w 2 trymestrze. Jak długo (tak mniej więcej) trwa takie badanie? Lekarz od razu Wam opowiadał co i jak jest z Maleństwem i jak się rozwija? Rozumiem, że USG 4d ma na celu co innego - zobaczenie dzidzi z bliska, twarzy i innych szczegółów ciała?

reklama
USG w 20 tygodniu

Wiesz, że badania kontrolne są bardzo ważne, by Twoje dziecko mogło zdrowo się rozwijać. Prowadzone regularnie pozwalają na wczesne wykrycie ewentualnych nieprawidłowości i podjęcie skutecznego leczenia, w tym także leczenia w trakcie ciąży.
USG w okolicach 20. tygodnia ciąży daje Ci pewność, że Twój dzidziuś rozwija się prawidłowo. Warto poszukać dobrego specjalisty. Lekarz powinien przeprowadzić obrazowanie mózgu i rdzenia kręgowego dziecka, jego kręgosłupa, przegrody nosowej, ułożenia organów jamy brzusznej a także lokalizacji łożyska i ilości wód płodowych. Jeśli chcesz mieć niespodziankę i nie poznać do rozwiązania ciąży płci dziecka, poinformuj o tym lekarza. Czasami dzidziuś podczas badania układa się tak, że nie widać jego narządów płciowych… wtedy musisz uzbroić się w cierpliwość.
Do najczęściej określanych podczas badania USG parametrów należą:

• AC – obwód brzucha
  • FL - długość kości udowej
  • BPD – szerokość głowy dziecka
  • HC – obwód głowy
  • CRL – długość ciała dziecka od ciemienia do pośladków
  • FHR – tętno
  • EFW – przybliżona waga płodu
Samo badanie jest krótkie i bezbolesne. Jeśli chcesz, możesz poprosić o wydrukowanie zdjęcia Twojego dziecka albo poprosić o nagranie go na płytę CD lub DVD. W niektórych placówkach możliwe jest także wykonanie USG w technologii 3D albo 4D. Jest dno droższe od tradycyjnego, ale uzyskany obraz pozwala sobie lepiej wyobrazić, jak w tym momencie wygląda Twoje dziecko. Dzięki technologii 4D można zobaczyć gesty i mimikę malucha. Dla wielu rodziców jest to wspaniałe przeżycie.

A to co lekarz będzie mówił, ile Ci opowiadał z tego co widzi, to już chyba zależy na jakiego lekarza trafisz. ja jeszcze nie miałam, bede mieć za 10dni. No ale tu skopiowałam info, żebyś ewentualnie sama wiedziała o co spytać...choć myśle, że jak lekarz niekoniecznie bedzie dużo nawijał to może to być oznaką że wszystko jest dobrze... A nie wiem jak Wy, ja nie mam potrzeby, by mi mówił, że długość karku odpowiednia itd :p wystarczy że powie na koniec, że wszystko dobrze, że jest zdrowe
;-) wole się koncentrować na oglądaniu maluszka. bo i tak bym nie wiedziała o czym on do mnie rozmawia...

Ostatnia edycja:
Agos koniecznie sprawdź awidność, ja miałam taką sytuację, że mi tak wyszło, że mam przeciwciała ale, że mogę być aktualnie chora, dostałam natychmiast skierowanie do specjalisty od chorób zakaźnych, tam robią badania tylko pod tym kątem, a dodatkowo awidność, na jej podstawie oceniają jak dawno było zakażenie. Wyniki są zazwyczaj na drugi dzień a nawet tego samego.

co do toksoplazmozy w ciazy to teraz w II trymestrze jest ona mniej grozna niz w I, najw dzieci zaraza sie w III trymestsze,takze glowa do gory!moja kuzynka urodziła zdrowego synka a toksoplazmoza zaraziła się w I trymestrze jedząc owoce nieumyte u koleżanki na działce...nie ma zadnych powiklan, ale grunt zeby wykryc swieze zarazenie. mysl pozytywnie bedzie dobrze!

emka 27 trzymam kciuki za Twoje badanie. Na pewno będzie dobrze, choć rozumiem Twoje zdenerwowanie - ja też przed każdą wizytą u lekarza czuję napięcie i niepokój.

Zdaj później relację z tego, jak było :-)

Dziękuję za wszystkie miłe słowa dodające otuchy. Jutro idę do mojego lekarza, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. :)

emka27 trzymam mocno kciuki, musi być dobrze i czekamy na relację ;-)

dzięki za kciuki, wszystko u nas ok! Będzie facet na 150% jak powiedział doktorek :-) wszystkie przepływy, pomiary i wielkości w normie także jesteśmy baaaaaaaaaardzo szczęśliwi :tak:

emka gratulacje!!!! Widzisz nie było powodu do stresu!! Chociaż łatwo to mówić po wizycie :-) sama mam swoją jutro i taki lekki niepokój jednak jest. Ale przecież musi być dobrze, bo nie ma innej opcji! Ale tak na wszelki wypadek ja też proszę o trzymanie kciuków :-)

reklama
Do góry