reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza, zdjęcia z USG naszych maluszków

Ja odebrałam z kolei wyniki moczu / morfo i TSH. TSH ślicznie 1.02 :) Morfologia - nie idealna, ale bez dramatu, zawsze i tak jakieś odchylenia tam miałam, za to w moczu mam liczne bakterie... Trochę się tym zmartwiłam, ale nie mam żadnych objawów infekcji! Wizyta dopiero w poniedziałek - myślicie, że powinnam coś łyknąć na ten pęcherz? Zastanawiałam się też nad powtórzeniem badania, ale może nie ma sensu... Przygotowałam się raczej dobrze, umyłam się, środkowy strumień itp. No może mi trochę zeszło z oddaniem materiału do badania - ok 3h, ale na bakterie to chyba nie ma to wpływu?

Czasami się zdarzają w ciąży liczne bakterie w moczu. Ja też tak raz miałam i brałam Urosept na noc i wszystko wróciło do normy. Poza tym zażywam codziennie rano jedną kapsułkę Żurawitu. Lekarka mi tłumaczyła, że w ciąży rozszerzają się drogi moczowe, dlatego jest wymywanych więcej bakterii i krwinek. Więc wynik kilka krwinek (leukocytów czy erytrocytów) w polu widzenia jest jak najbardziej prawidłowy. To samo dotyczy białka. 10 mg/dl może być (ale więcej już nie) :)

Ja z kolei zastanawiam się nad wynikami krzywej cukrowej. Jeszcze nie robiłam (mam dopiero skierowanie), ale jakie są tak naprawdę normy dla ciąży po 2 h?
Czy po 2 h 140-199 to jeszcze stan przedcukrzycowy czy już cukrzyca ciężarnych? Bo znalazłam sprzeczne dane na ten temat. Może któraś z Was już miała to badanie i konsultowała z lekarzem?

reklama
eva ja już miałam to badanie 75gram glukozy na czczo po 2h i na wyniku mam taki opis ( u mnie 100mg/dl)

<140mg/dl - prawidłowa tolerancja glukozy
140-199 mg/dl -nieprawidłowa tolerancja glukozy
>=200 mg/dl - cukrzyca

A ja miałam we wtorek połówkowe... Przepraszam, że z takim opóźnieniem...:zawstydzona/y:

Hania została Hanią :-D Waży(ła) 473 g. i pozowała jak prawdziwa modelka. Wszystko z malutką w porządku- okaz zdrowia :-)
20150303_180721 (1).jpgTu pozuje z rączką i nóżką przy głowie :-D

Załączniki

• 20150303_180721 (1).jpg
    20150303_180721 (1).jpg
    18,4 KB · Wyświetleń: 94
Ja dziś tez po wizycie - małej na szczęście nic między nogami nie wyrosło :) Pani dr potwierdziła płeć :) Szyjka długa i "ładna" hehe...
Mam zrobić posiew moczu jakoś w tym tygodniu i przyjść z wynikiem jeśli coś wyjdzie. Na razie mogę sobie podjadać te żurawinowe preparaty. Jak wszystko ok to wizyta za 4 tygodnie, mam zrobić toxo, morfologię, tsh, i tę nieszczęsną glukozę. Krew pobierają u nas 3 razy, przed podaniem, potem po 1h, potem po 2h. Jestem tym przerażona, bo niewiele osób potrafi mi krew pobrać sprawnie i za 1. razem. Czasem jedno pobieranie to 3 wkłucia... nie wiem jak to będzie. A jeszcze jak będę tam taka nienawodniona siedzieć to będzie dramat :/ Bo zwykle starałam się dużo napić i jeszcze machać rękami, żeby żyły wyszły, a tak to będę musiała siedzieć spokojnie.

reklama
Patka coś czuję że u ciebie będzie dziewczynka mój chłopak w 19 tyg 5 dz waży już 380g a u ciebie mniejsza kruszynka, dziewczynki są mniejsze:-)

Do góry