reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza, USG

reklama
Gratulacje AnnieTess.
Ja niestety muszę czekać na to żeby zobaczyć maluszka jeszcze 2 tygodnie.
Przebywam za granicą i lekarz pytał czy chce zrobić dodatkowe badania na toxoplazmoze i inne które nie są przymusowe ale w niemczech się za nie nie płaci...

Hey :-))
gratluje wszystkim super udanych wizyt :-)))) same dobre wiesci :-)

u mnie po wizycie -

wszystko wporzadku :-))) dzidzia tak szalala ze masakra, loekara nie mogla Jej pomierzyc :-) przeziernosc w normie, kosc nosowa i udowa tez ok, wszystko na swoim miejscu :-) taki tyci tyci bobasek z malej - prawdopodobnie bedzie dziołcha bo siusiaka brak :-) aaaa no i mierzy 6,5 cm :-)))

Ostatnia edycja:
Po pierwsze i najważniejsze. GRATULUJĘ WIZYT DZIEWCZYNY! PIĘKNE MALUSZKI!!

Ja też byłam wczoraj na USG. Z dzidziolkiem wszystko w porządku - rosnie, rozwija sie prawidłowo, ponownie zmierzona przeziorność w normie i kości nosowe obecne. Dzidziuś jednak nie chciał tym razem współpracować z panem doktorem, odwócił się plecami i tylko raz pomachał rączką. Nie wiedziałam więc buźki, ale kręgosłup za to znakomicie.

Są też gorsze wiadomości - mam źle umiejscowiony trofoblast - to jest takie coś z czego sie potem zrobi łożysko. Trofoblast jest na przedniej ścianie, blisko szyjki macicy i może sie z tego zrobić łożysko przodujące. Oczywiści poczytałam w internecie co to takie no sie troche przestraszyłam. lekarz mówi, że na razie sie nie martwimy - trzeba obserwować, ale jak sam powiedział na dzisiaj średnio to wygląda.

Czytam, że rozgorzała dyskusja na temat badań prenatalnych - jeśli dobrze pamiętam Asta nie chcesz robić USG genetycznego?
Ja chciałabym wszystkie dziewczyny zachęcic do robienia nieiwazyjnych badań prenatalnych - uważam, że są one bardzo potrzebne. Kiedys interesowałam sie tym tematem i sporo na ten temat czytałam. częśto badania prenatalne (w tym USG benetyczne i testy biochemiczne) mylnie kojarzą sie na z aborcją, a tak na prawde one moga pomóc zdiagnozować wcześnie chorobę naszego dziecko i wtedy bedziemy mogły utrzymać ciąże i właściwie pomóć maluszkowi.

Wklajam linki do bardzo fanych artykułów na temat badań prenatalnych> O jednym juz wczesniej wspominała, a nastepnych dwóch pojawiam sie doktor Dandel - ona jest kardiologiem, specjalistą on USG - bardzo wczesnie wykrywa wady serca u jeszcze nienarodzonych dzieci i stara sie im pomóc. Przeczytajcie!!
Pacjent w brzuchu, czyli badania i leczenie prenatalne
Badania prenatalne - dla kogo?
http://www.portalwiedzy.pan.pl/imag...cje/nauka/2007/03/N_307_03_Dangel_regular.pdf

A tu bardzo fajny artykuł o Virginii Apgar, która stworzyła skalę za pomoca której ocenia sie stan zdrowia każdego noworodka
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53662,8116621,Nikt_sie_przy_mnie_nie_udusi.html

Ostatnia edycja:
wykałaczka - musisz zaufać lekarzowi i skoro mówi, że się nie martwimy to się nie martwimy!!! Trzymam kciuki! Wspaniała wiadomość jest taka, że dzidziolek dobrze się rozwija.
Czyli teraz byłaś u innego lekarza na USG? Tamten (Swatowski?) nie zauważył nic niepokojącego? Mi Ireneusz kazał iść do Szymuli. Ale szok - wszystkie miejsca na cały miesiąc zarezerwowane!

E-de Swatowski nie zauważył, ale cos mi sie wydaje, że on nie badał tego trofoblastu. Zobczymy, najwazniejsze, że dzidziolek zdrowy. A o Szymuli nic nie słyszałam, ale jak ma ta wizyty porezewowane to musi dobra być!

Aż zaraz z ciekawości wygoogluję GO :) Dariusz :) Heheh. Ireneusz mówi, że pacjentki go lubią bo dużo opowiada podczas USG.
Ja za każdym razem jak byłam na USG - i lekarz zaczynał majstrować tym urządzeniem i wpatruje się w monitor to ja zawsze próbuję wyczytać z rysów twarzy co on tam widzi. NIm coś powie - to mija pół wieku.... A ja każdorazowo mam zawał :)

Oj bardzo różne opinie ma... Oczywiście przeczytałam same negatywne i mam mieszane uczucia...

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry