reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza, USG

reklama
USG genetyczne 3D, przez brzuch (uff...)
Moja Fasolnika jest zdrowa :-)
serducho 160/min
5 cm 35 mm długości
na początku nie chciał/a oderwać rączek od buzi i lekarka musiała popukać w brzuch bo nosa nie mogła zmierzyć - Dziecko nie było z tego powodu zadowolone :-D
płci lekarka nie podała (powiedziała, że za wcześnie...)
Ależ nam ulżyło....

USG 27.02.2013 scan.jpg

GRATULACJE dla wszystkich dzisiaj badanych Mam i Dzidziusiów :)

ASTA to nie rozumiem z jakich badań rezygnujesz? bo o przeziornośc pytasz czy można zrezygnowac, a to właśnie to są te badania robione w 11-13tyg ciąży... Lekarz nawet nie pyta czy chcesz je robic czy nie... one są w podstawowym kalendarzu badań... jak mocz i krew...

Kurcze, wolałabym sobie darować. Moja siostra, jak rodziła 8-9 lat temu to nie miała tych badań robionych. Mam nadzieje, że jednak nie są takie obowiązkowe... Zwłaszcza, że moja Pani doktor zaprosiła mnie na wizytę za miesiąc (14-15 tc), a o badaniu tym nic nie wspomniała. :dry:

Z tymi badaniami krwi to też nie takie oczywiste. Znajoma rodziła półtora roku temu i badań takich, jak cytomegalia, toxoplazmoza, różyczka - jej lekarka nie zleciła... Może to jednak też zależy od woli lekarza?

AnnieTess gratuluje udanej wizyty, masz super pamiątkę (mam wrażenie, jakby na drugim zdjęciu dziecko przybierało postawę "bojową" i chciało obwieścić "jak mi nie dacie spokoju zacznę boksować" ;-)

Rozklejam się oglądając tutejsze zdjęcia i wiadomości...

Ostatnia edycja:
Gratulacje kochane!!!
Same piękne wieści ,o to chodziło!
Każdy bobasek cudny i wyjątkowy!!!

Ja dziś również byłam ,u nas też wszystko bardzo ładnie wygląda !
Po 40 minuach usg miałam już delikatnie dość,ale moj szkrab się tak wiercił że nieszło kompletnie nic pomierzyć!!!
:szok:
WZROST 7,21cm ,serduszko 148min. Pomary książkowe, przepływy ,kości nosepwe ,szczękowe itp u normie.
TERMIN 01.09.2013 :)
Jestem HAPPY!!!:-)

Pindolka ani psipsi nie pokazało ...(10 pozycji za sekunde)
Lekarz powiedział że nawet by nie strzelał za mieś powie mi na 100%

Foty zapodam jutro bo dziś już brak sił...
SZCZĘŚLIWA IDE SPAĆ:)!

Dobranoc mamuśki!!!

gratulacje super wiesci z brzuszkow!!! Cudnie!!!!

Asta to badanie powinno sie zrobic do 13 tyg. +6 dni, moza twoja lekarka zrobi ci dokladniejsze usg za 4 tygodnie, bedziesz miala 14+2 dni? Jak masz mozliwosc to nie rezygnuj z badania przeciez ono dzidziuska nie boli :-) powiem Ci ze lekarze prywatnie chetnie przepisuja toxo i cytomegalie bo pacjentka i tak musi zaplacic z wlasnej kieszeni i powiem ci ze jeszcze sie nie spotkałam, zeby lekarz na NFZ przepisał te badania....

reklama
Mamusia synka no właśnie znajoma chodziła państwowo do jednej lekarki i właśnie ona jej nie przepisała, dopiero niedawno dowiedziała się, że powinna mieć tego typu badania zrobione - są jeszcze "oszczędni" lekarze na tym świecie ;-).
Z badaniem obawiam się, że jak wyjdzie coś nie tak i pomiary będą nie w porządku do końca ciąży będę zestresowana i będę zastanawiać się "czy u bobo wszystko dobrze?". Samo badanie nie szkodzi, ale jego konsekwencje bywają szkodliwe (późniejszy stres ani mi, ani maleństwu w niczym nie pomoże).
Moją siostrę lekarz pytał, czy jeśli wyszłyby na usg, jakieś poważne wady genetyczne - czy zdecydowałaby się na terminację ciąży. Odpowiedziała, że nie bierze tego rozwiązania pod uwagę, a lekarz stwierdził, że w takim razie nie ma co męczyć jej i maleństwa.
Tak, jeśli pójdę równo za 4 tyg to będzie u mnie 14t3d.

Swoją drogą to chyba by powiedziała, żeby szykować się na to badanie i zarezerwować więcej czasu. Sądzicie, że zapisywała by na standardowe 15 min, wiedząc, że badanie potrwa około 40 min? My już teraz na wizycie spędzamy normalnie 30 min.

Do góry