My po wizycie prywatnej u naszego pediatry. Mogę tej babce każde pieniądze zapłacić za wizytę, bo taka zadowolona jestem.
A więc.. Maciek za bardzo przechyla główkę na prawo, więc mamy go kłaść tak, by interesujące rzeczy były na lewo, aby do deformacji główki nie doszło. Ta wysypka to oznaka skóry mieszanej, na głowie i z boku policzków, na dekolcie i w górnej części pleców ma zmiany grudkowe wypełnione treścią łojową, na górze główki delikatna ciemieniuszka się pojawiła. Lekarka sprawdzała małemu także napięcie mięśniowe, wszystkie odruchy. Posadziła do nawet do siadu i pionu
![szok :szok: :szok:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/shocked.gif)
, kładła na brzuszku z nogami podkulonymi, z nogami rozkraczonymi i sprawdzała, czy jak go trzyma za pięty to młody się odpycha - odpycha się aż miło:-) Te odruchy się nazywały Moro, Galanta, stąpania, pełzania i chwytne - wszystkie u Maćka są obecne:-) Sprawdziła jąderka i pokazała, co robić z siusiakiem.
Maciek ma dostawać vit. K i D, ja JAKO KARMIĄCA KWASY OMEGA 400-600mg w przeliczeniu na DHA.
Mamy zupełnie odstawić sztuczne mleko, bo młody bardzo dużo przybiera i butla mu nie jest potrzebna. Dostaliśmy płytę z filmem, jak uspokajać maluszka i jak robić masaże w razie kolki.
Mamy zaleconą wieczorną kąpiel w Kali (nadmanganian potasu) i poranne przemywanie jasnoróżowym roztworem zmian na skórze, ale tylko tych łojowych/ropnych, ciemieniuchę myć tylko wodą, wyczesywać i nie natłuszczać.
Absolutnie nam odradza kąpiel w krochmalu, która w te upały dodatkowo pozatyka pory i problem się powiększy.
Ubranka prać w białym jeleniu i płukać w ciepłej wodzie, bo pralki płuczą w zimnej. Można jeden raz wyprać z białym jeleniem a za drugim razem już pranie bez detergentów puścić. Prasować z obu stron.
Dostałam też listę produktów, których mam przez 2-3tygodnie nie jeść.
Na skazę białkową lekarce to nie wygląda:-)
Poza tym mały waży 5960g, główka 41cm, klata 42cm.
Kontrola w piątek.