reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza naszych pociech

Dziś była ostatnia wizyta położnej. Mały waży 4160g, 260g od zeszłego tygodnia. Mały standardowo obsikał wagę położną, mnie a na tatę zrobił kupę.
Mały chyba wchodzi w okres kupek raz na jakiś czas. Mam mu podawać kropelki na kolki i zbadać mocz, bo możliwe że jego marudzenie nie jest związane z kupką tylko z infekcją dróg moczowych. Tylko jak ja takiemu maleństwu mam zebrać mocz :O Jutro będę w mieście to coś pokombinuję.
Na buzi utrzymuje się trądzik no i przez te upału potówek więcej jest :(

reklama
mysio a aptece są specjalne woreczki ale jedynym minusem jest dokładne i prawidłowe zamontowanie ich... wystarczy że minimalnie dostaną się jakieś bakterie podczas zakładania i wynik na 100% będzie wskazywał infekcję. Ja Ci proponuję żebyś po prostu wzięła pojemnik do moczu i czatowała jak mały będzie sikał to złapać ile się da.

Martusia własnie tak planowałam :) bo mały i tak ma pare razy dziennie wietrzenie i leży golas prze szczęśliwy. Wtedy mu będę łapać tą obfitość moczu... Mały ma opanowane siusianie na mamę do perfekcji :p

My po wizycie prywatnej u naszego pediatry. Mogę tej babce każde pieniądze zapłacić za wizytę, bo taka zadowolona jestem.
A więc.. Maciek za bardzo przechyla główkę na prawo, więc mamy go kłaść tak, by interesujące rzeczy były na lewo, aby do deformacji główki nie doszło. Ta wysypka to oznaka skóry mieszanej, na głowie i z boku policzków, na dekolcie i w górnej części pleców ma zmiany grudkowe wypełnione treścią łojową, na górze główki delikatna ciemieniuszka się pojawiła. Lekarka sprawdzała małemu także napięcie mięśniowe, wszystkie odruchy. Posadziła do nawet do siadu i pionu:szok:, kładła na brzuszku z nogami podkulonymi, z nogami rozkraczonymi i sprawdzała, czy jak go trzyma za pięty to młody się odpycha - odpycha się aż miło:-) Te odruchy się nazywały Moro, Galanta, stąpania, pełzania i chwytne - wszystkie u Maćka są obecne:-) Sprawdziła jąderka i pokazała, co robić z siusiakiem.
Maciek ma dostawać vit. K i D, ja JAKO KARMIĄCA KWASY OMEGA 400-600mg w przeliczeniu na DHA.
Mamy zupełnie odstawić sztuczne mleko, bo młody bardzo dużo przybiera i butla mu nie jest potrzebna. Dostaliśmy płytę z filmem, jak uspokajać maluszka i jak robić masaże w razie kolki.
Mamy zaleconą wieczorną kąpiel w Kali (nadmanganian potasu) i poranne przemywanie jasnoróżowym roztworem zmian na skórze, ale tylko tych łojowych/ropnych, ciemieniuchę myć tylko wodą, wyczesywać i nie natłuszczać.
Absolutnie nam odradza kąpiel w krochmalu, która w te upały dodatkowo pozatyka pory i problem się powiększy.
Ubranka prać w białym jeleniu i płukać w ciepłej wodzie, bo pralki płuczą w zimnej. Można jeden raz wyprać z białym jeleniem a za drugim razem już pranie bez detergentów puścić. Prasować z obu stron.
Dostałam też listę produktów, których mam przez 2-3tygodnie nie jeść.
Na skazę białkową lekarce to nie wygląda:-)
Poza tym mały waży 5960g, główka 41cm, klata 42cm.
Kontrola w piątek.

Ostatnia edycja:
O tych kwasach dla karmiącej nikt mi nie mówił, ale ja i tak wellness pack codziennie łykam a tam potrzebną dawkę kwasów również mam;-)
No i do ortopedy mamy iść zrobić USG bioderek, bo dzieci z wagą urodzeniową 4kg muszą koniecznie to USG mieć.

Elvie to fajnie ze to nie skaza. Z ciekawosci zapytam jesli mozna, ile bierze z a wizyte??? bo piszesz ze droga jest...u nas wiem ze potrafia wziac 150.

Pytałam też o witaminę K przy karmieniu mieszanym, więc jeśli mleka modyfikowanego się podaje 250ml na dobę to witaminę co drugi dzień, jak więcej niż 250ml to dawkę konsultować z lekarzem, przy 500ml mm na dobę witaminy się nie podaje.

reklama
Do góry