reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza nasze i niebawem naszych pociech:):)

Z becikowym jest tak że jak nie masz wpisane w kartę ciąży wizyty przed 10tc lub w 10tc to musisz udokumentować zaświadczeniem od lekarza że byłaś u niego przed końcem 10tc.A jeśli jest wpisane 10tc to wystarczy sama karta Ostatnio jak byłam u lekarza to właśnie położna tłumaczyła kobietce która chciała zmienić lekarza i bała się że jej becikowe przepadnie bo tamten lekarz nie założył jej karty a była w 15tc.

reklama
Cześć dziewczyny,
ja już po USG wszystko ok dzidzi ma 68 milimetrów, serduszko pięknie bije, nosek widziałam, przezierność super wiec jestem szczęśliwa:) płci nie znam bo powiedział mi lekarz że to za wcześnie.
Dzidzia machał rączkami, nóżkami niesamowity widok :)
Dziewczyny które miała dziś również udane wizyty gratuluję :)

Gratukuje:-D:-Djaka ulga prawda?:tak:

dziewczyny dzieki za dobre myśli! :)

z moim maluszkiem wszystko ok, ma przesliczny profil, nosek i szczękę! i tak słodko mlaskala podczas badania, kruszynka moja.
wyniki moje są aż za dobre, ginek pobrał cyto a u alienka nie stewierdzil żadnych odchylen od normy, a plec poznamy juz moze na następnej wizycie za miesiąc :)

!

To super wieści sonisia!!!oby wiecej takich:tak:
Kochane sonisia, martolinka super gratuluje udanych wizyt i zdrowych bąbelków :).
Ja dziś wybieram się na wizytę do mojego gina i uwaga uwaga! dziś założy mi kartę ciąży!!!!!!!! TADA!!!! no i jeszcze dostanę zaświadczenie do pracy! w końcu :) nie wiem czy będę miała usg ale znając mojego gina pewnie nie :) ale dam znać co i jak wizyta po pracy na 16 tą :)

Będę trzymać &&&&&&&&&&&&&:tak:
Powiedzcie mi w pierwszych ciążach kiedy czułyscie pierwsze ruchy? Pytam zwłąszcza kobietki mojej postury czyli 164cm i 70kg ! O ile to ma jakies znaczenie, bo to przecież w środku niby... :)

Augustynka w pierwsze ciazy ruchy z moich danych:-psa wyczuwalne około 17-20 tc. To zalezy od postury , ułozenia dziecka itp:tak:
hehe też jestem w szoku, mam tylko nadzieję że z becikowym nie będzie problemów.. bo w końcu nie wiem jak dokładnie jest z tą kartą ciąży, czy trzeba ją mieć założoną do 10tc czy 12tc :/
kiedy założona była karta ciązy nie ma znaczenia. Od 2012 roku trzeba bedzie przedstawic zaswiadczenie (druk z mopsu) wypisane przez gina , które otwierdza wizyte przed 10 tc i potem minimum jedna na kazdy trymestr

edit. Edytka z tego co wiem to dla mopsu karta ciazy nie jest zadnym dowodem. Chca miec swój wypisany druk , tak samo było w mojej poprzedniej ciązy , ale moze kazde wojewodztwo i mops ma inne wymagania

hmm no właśnie, bo ja to podstawowe (dla wszystkich) załatwiałam w Urzędzie Miasta... ale to już było ponad 5 lat temu... więc może coś się zmieniło :eek: wyjdzie w praniu :tak:

Ja żadnego doświadczenia w tym nie mam.A napisałam co mówiła położna więc może u nas wystarczy karta. Ale z tego co pamiętam przy Gabrysi zabrali mi ją przy porodzie i nie chcieli oddać.W każdym miejscu jest inaczej i najlepiej się dowiedzieć.A ja mam jeszcze taki pytanie
Martolinka
o jakim drugim becikowym mówisz że biorą dochody pod uwagę ?

Jest (przynajmniej jeszcze w 2010 roku w styczniu było) drugie becikowe również w wysokości 1000 zł , które było uzależnione od dochodu. Nie mógł on przekroczyć jakiejś okreslonej kwoty na osobe w rodzinie. Ile wynosiło nie pamietam

reklama
to się nazywa dodatek do zasiłku rodzinnego, ogólnie i tam przedstawia się dochody faktycznie, pamiętam że na to załapałam się w 2006 roku bo byłam tylko biedną studentką :)

Ostatnia edycja:
Do góry