Z becikowym jest tak że jak nie masz wpisane w kartę ciąży wizyty przed 10tc lub w 10tc to musisz udokumentować zaświadczeniem od lekarza że byłaś u niego przed końcem 10tc.A jeśli jest wpisane 10tc to wystarczy sama karta Ostatnio jak byłam u lekarza to właśnie położna tłumaczyła kobietce która chciała zmienić lekarza i bała się że jej becikowe przepadnie bo tamten lekarz nie założył jej karty a była w 15tc.
reklama
martolinka
Mama i nie tylko :-)
Cześć dziewczyny,
ja już po USG wszystko ok dzidzi ma 68 milimetrów, serduszko pięknie bije, nosek widziałam, przezierność super wiec jestem szczęśliwa płci nie znam bo powiedział mi lekarz że to za wcześnie.
Dzidzia machał rączkami, nóżkami niesamowity widok
Dziewczyny które miała dziś również udane wizyty gratuluję
Gratukujejaka ulga prawda?
dziewczyny dzieki za dobre myśli!
z moim maluszkiem wszystko ok, ma przesliczny profil, nosek i szczękę! i tak słodko mlaskala podczas badania, kruszynka moja.
wyniki moje są aż za dobre, ginek pobrał cyto a u alienka nie stewierdzil żadnych odchylen od normy, a plec poznamy juz moze na następnej wizycie za miesiąc
!
To super wieści sonisia!!!oby wiecej takich
Kochane sonisia, martolinka super gratuluje udanych wizyt i zdrowych bąbelków .
Ja dziś wybieram się na wizytę do mojego gina i uwaga uwaga! dziś założy mi kartę ciąży!!!!!!!! TADA!!!! no i jeszcze dostanę zaświadczenie do pracy! w końcu nie wiem czy będę miała usg ale znając mojego gina pewnie nie ale dam znać co i jak wizyta po pracy na 16 tą
Będę trzymać &&&&&&&&&&&&&
Powiedzcie mi w pierwszych ciążach kiedy czułyscie pierwsze ruchy? Pytam zwłąszcza kobietki mojej postury czyli 164cm i 70kg ! O ile to ma jakies znaczenie, bo to przecież w środku niby...
Augustynka w pierwsze ciazy ruchy z moich danychsa wyczuwalne około 17-20 tc. To zalezy od postury , ułozenia dziecka itp
kiedy założona była karta ciązy nie ma znaczenia. Od 2012 roku trzeba bedzie przedstawic zaswiadczenie (druk z mopsu) wypisane przez gina , które otwierdza wizyte przed 10 tc i potem minimum jedna na kazdy trymestrhehe też jestem w szoku, mam tylko nadzieję że z becikowym nie będzie problemów.. bo w końcu nie wiem jak dokładnie jest z tą kartą ciąży, czy trzeba ją mieć założoną do 10tc czy 12tc :/
edit. Edytka z tego co wiem to dla mopsu karta ciazy nie jest zadnym dowodem. Chca miec swój wypisany druk , tak samo było w mojej poprzedniej ciązy , ale moze kazde wojewodztwo i mops ma inne wymagania
martolinka
z UM? ja odbierałam z sopockiego MOPSu. I to było to które kazdemu sie nalezy . Na to drugie nie załapałam sie ze wzgledu na dochody.
martolinka
vilmaq ja załatwiałam to 2010 roku w styczniu
Ja żadnego doświadczenia w tym nie mam.A napisałam co mówiła położna więc może u nas wystarczy karta. Ale z tego co pamiętam przy Gabrysi zabrali mi ją przy porodzie i nie chcieli oddać.W każdym miejscu jest inaczej i najlepiej się dowiedzieć.A ja mam jeszcze taki pytanie
Martolinka o jakim drugim becikowym mówisz że biorą dochody pod uwagę ?
Martolinka o jakim drugim becikowym mówisz że biorą dochody pod uwagę ?
martolinka
Jest (przynajmniej jeszcze w 2010 roku w styczniu było) drugie becikowe również w wysokości 1000 zł , które było uzależnione od dochodu. Nie mógł on przekroczyć jakiejś okreslonej kwoty na osobe w rodzinie. Ile wynosiło nie pamietam
reklama