reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

reklama
Wiecie co tak czytam i czytam to wszystko i każda już miała prawie robione ktg a ja nie:( To jakoś powinien mieć każdy czy nie? Bo jakoś dziwnie się z tym czuję.:(:(

skierowanie do szpitala na KTG zależy w dużej mierze od gin. (przynajmniej tak mi się wydaje) i nie ma jakiegoś określonego terminu od którego konieczne jest jego robienie. Ja KTG jeszcze nie miałam, a i na ostatniej wizycie lekarz "uświadomił mi", że skoro Mała "nie sprawia kłopotów", systematycznie czuję jej ruchy i mam w pełni spełniające swoją rolę łożysko to nie ma konieczności, żeby mnie na nie wysyłać. Na bank KTG robi się babkom po terminie, żeby sprawdzić co i jak....

Fasolkaania jest tak jak napisała makuc. Jezeli łozysko nie jest zbyt stare w ody geste i maluch regularnie się rusza to w zasadzie do skończonego 40tc nie ma potrzeby robić. Wielu ginów zaleca rutynowo po skończonym 39tc a co bardziej przezorni jeszcze wcześniej. na pewno nalezy robić po terminie z tym że nie po 42tc ale po 40tc bo od 38tc pogorszeniu ulegaja warunki wewnatrzmaciczne a po 40tc następuje to szybciej, łozysko może z dnia na dzień stać się niewystarczające, spada ilość wód płodowych i maluch może czuć się gorzej - KTG pokazuje nam ten "dobrostan" płodu na podstawie jego tetna, jeśli coś dzieje się źle to tetno w zapisie spada lub utrzymuje się podwyższone ponad norme przez dłuższy czas. Zadzowń może do swojego szpitala bo w wielu jest tak że nie trzeba skierowania tylko po ukończonym jakims tam tygodniu szpital wykonuje ciężarnym taki zapis np raz w tygodniu w określonych godzinach, może wcale skierowania nie musisz mieć i możesz sobie ot tak podejść i zrobić, ja np chodze bez skierowania - u mnie kazda ciężarna od 36 tc raz w tygodniu do godz. 10:00 może przyjść i jej zrobią a gdyby czuła mniej ruchów niz zwykle to robią przez całą dobę. Miałam iść dziś ale raczej sie nie wyrobie więc wybieram sie jutro.

fasolkaania wszystko zależy od lekarza..u mnie ktg każda standardowo co tydzień robi, a zaczynają od 9 miesiąca ciąży.. jeśli sie niepokoisz to może porozmawiaj z lekarzem żeby wypisał Ci skierowanie, ewentualnie idź prywatnie (to nie kosztuje dużo - u mnie za prywatne ktg płaci się 15zł) Ja uważam że jest ono przydatne bo dzięki niemu wykryli u mnie przedwczesne skurcze macicy, poza tym to na prawdę super sprawa posłuchać przez pół godz serduszka swojego maleństwa.

reklama
Witam:)
ja bylam wczoraj na wizycie u gin,malej nie spieszy sie na swiat jeszcze ,zadnego rozwarcia,szyjka bez zmian...
kolejna wizyta 8 pazdziernika(dzien przed data porodu) moze sie cos zacznie dziac do tego czasu :))

Do góry