reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza czyli co u naszego maleństwa słychać?

Jak tak czytam waszą dyskusję to ja miałam widocznie robione usg przesiewowe ( nt, nb itp) - standard obejmuje 3 usg w ciąży ( tak jak pisała cristalrose). Wydaje mi się, że ze strony kobiety w ciąży nie są one obowiązkowe, ALE ginekolog powinien zlecić lub wykonać takie usg.

Wydaje mi się, że "usg genetyczne" to tylko skrót myślowy dla usg przesiewowego bo właśnie wtedy następuje wczesne wykrywanie ew. wad rozwojowych- genetycznych.
To co piszecie o aminopunkcji, biopsji kosmówki, test podwójny- test PAPPA, itp. są to badania będące następstwem niekorzystnego wyniku badania Usg przesiewowego LUB chorób, wad rozwojowych w najbliższej rodzinie.

źle rozumuję? :)

reklama
Antylopka nie mylę pojęć. Żadne z badań które wymieniłaś nie jest obowiązkowe. MAło tego nikt nie zmusi kobiety ciężarnej do chodzenia do lekarza - jest to jedynie kwestia indywidualnego podejścia, jej świadomości i odpowiedzialności.
Wśród badań obowiązkowych wymieniasz m.in. trzy badania usg w określonym tygodniu ciąży - to są właśnie tzw badania przesiewowe 1 stopnia o których juz wcześniej pisałam, czyli:
1. ( 11- 14 t.c.),
2. (18 – 22 tydzień)
i 3. (28 – 32 tydzień)
Potocznie nazywa się je USG genetycznymi - zwłaszcza pierwsze, bo wykrywają ewentualne wady genetyczne, zatem Elena ma rację.
Natomiast prawdziwe USG genetyczne wykonuje się wtedy, kiedy już stwierdzono zwiększoną szansę wystąpienia wady, ale wtedy kobieta powinna być pod opieką specjalnej jednostki referencyjnej.

Amniopunkcja to jak najbardziej badanie prenatalne tylko w przeciwieństwie do usg genetycznego, testu podwójnego, potrójnego, etc. jest to badanie inwazyjne. Polega na pobraniu komórek płodu (z wód płodowych) i po 3-tyg hodowli przeprowadza się badanie cytogenetyczne, które wykaże wszystkie wady genetyczne płodu. Ale jest ono robione tylko wtedy kiedy są nieprawidłowe wyniki USG 11-14tc. (np NT), oraz testu podwójnego. I jeśli zgodzi się matka.

Noo Anka serduszkowy słodziak ci tam pod serduchem rośnie :)

Żadne zdjęcie nie odda tego - tych uczuć w chwili gdy widzi się na monitorze te małe rączki, nóżki wierzgające, to serduszko pulsujące.. Ja mam to tak głęboko zakodowane w głowie.. że jak patrzę na zdjęcie z usg to wiem co wtedy Ktoś robił - gdzie jest druga nóżka rączka itd :)

Zgadzam się cristalrose z Tobą w 100% :) moja lekarka mi mówiła, że nie jest to obowiązkowe ale standardowo wykonywane badanie, jeśli kobieta zrezygnuje - jej sprawa. moja siostra cioteczna tez jest teraz w ciąży tylko dwa miesiące dłużej niż my i ona takiego usg nie miała. Tyle, że ona właśnie obczytała się w necie zamiast o usg przesiewowym to o genetycznych badaniach i sama zrezygnowała bo myślała że jej na dzieńdobry będą amniopunkcję robili...hehe

Wydaje mi się, że "usg genetyczne" to tylko skrót myślowy dla usg przesiewowego bo właśnie wtedy następuje wczesne wykrywanie ew. wad rozwojowych- genetycznych.
To co piszecie o aminopunkcji, biopsji kosmówki, test podwójny- test PAPPA, itp. są to badania będące następstwem niekorzystnego wyniku badania Usg przesiewowego LUB chorób, wad rozwojowych w najbliższej rodzinie.

źle rozumuję? :)

Bardzo dobrze rozumujesz:)
Tylko jedna kwestia - test podwójny (PAPPA+beta-hCG) wykonywany jest też około11-14 tc. i nie musi być zależny od wyniku USG. Ja miałam zrobiony - mimo dobrego wyniku USG i wyszedł również prawidłowy, co jeszcze bardziej obniżyło ryzyko wystąpienia wad rozwojowych:happy2: Teraz juz jestem zupełnie spokojna.

Ja jutro mam wizyte popołudniu i już mam stresa, jak to jest że zamiast cieszyć się że zobacze maluszka to ja cała drże przed każdą wizytą. No i jutro prawdopodobnie tatuś też będzie z nami na wizycie:-)

reklama
Tak lekarz już pozwoli. Nie zdziwię się jak Twój mąż będzie miał łzy w oczach. Wszystko będzie dobrze.

Do góry