jezeli płacisz za wizyty to nie powinno byc problemu ze zrobiniem takiego usg i to oczywiscie nie za darmo, jesli chcesz miec robione na NFZ to potrzebujesz skierowania a niestety jest ono tylko dla osob ze wskazaniem tak jakk wiolka pisała choroba genetyczna w rodzinie, wiek 35 lat w gore, kilka poronien bez wykrycia przyczyn (tak jak u mnie). w Polsce nic od NFZ nie dostaniesz jak nie masz wskazania. a to USg wcale nie jest obowiazkowe
reklama
Elena
Grudniówka 2010
... i byc moze jesli beda takie wskazania typu skurcze itd bede miala jeszcze jedno ale z tym trzecim to byc mozee..
To USG Cię nie ominie bo lekarz musi sprawdzić położenie płodu itd. Bywa ,że w trakcie porodu robi się USG jeśli są jakieś komplikacje.
Elena
Grudniówka 2010
jezeli płacisz za wizyty to nie powinno byc problemu ze zrobiniem takiego usg i to oczywiscie nie za darmo, jesli chcesz miec robione na NFZ to potrzebujesz skierowania a niestety jest ono tylko dla osob ze wskazaniem tak jakk wiolka pisała choroba genetyczna w rodzinie, wiek 35 lat w gore, kilka poronien bez wykrycia przyczyn (tak jak u mnie). w Polsce nic od NFZ nie dostaniesz jak nie masz wskazania. a to USg wcale nie jest obowiazkowe
Robię na NFZ. Lekarz mówił ,że trzeba zmierzyć kark u dziecka czy nie ma wad. Konkretnie mówił między 11 a 14 tc , i że będzie to ważne USG. Widocznie w moim mieście tak jest. Być może temu ,że lekarz ma u siebie aparaturę.
cristalrose
Fanka BB :)
Nie istnieje badanie OBOWIĄZKOWE. Nikt nikogo do niczego nie zmusi.
Jest to po prostu standard postępowania w ciąży.
Jak już pisałam, dla każdego lekarza jest to obciążenie, tak jak zwykłe badanie krwi u lekarza rodzinnego - jedni (porządni) dają skierowanie bez problemu, inni nie widzą potrzeby.
Wiecie dlaczego badania prenatalne obwarowane są takimi wskazaniami - bo dla wszyskich ciężarnych nie starczy kasy z NFZ. Stąd ta sztuczna granica 35 lat. Ostatnio jednak wiele kobiet zachodzi w ciążę po 35 r. ż. więc głowili się i głowili, i wymyślili - przesuną granicę wieku na 38 lat. Genialne, prawda?
Jak już pisałam, dla każdego lekarza jest to obciążenie, tak jak zwykłe badanie krwi u lekarza rodzinnego - jedni (porządni) dają skierowanie bez problemu, inni nie widzą potrzeby.
Wiecie dlaczego badania prenatalne obwarowane są takimi wskazaniami - bo dla wszyskich ciężarnych nie starczy kasy z NFZ. Stąd ta sztuczna granica 35 lat. Ostatnio jednak wiele kobiet zachodzi w ciążę po 35 r. ż. więc głowili się i głowili, i wymyślili - przesuną granicę wieku na 38 lat. Genialne, prawda?
Elena
Grudniówka 2010
O to mi chodziło. Źle się po prostu wyraziłam. Ja wiem ,że badania typowo genetyczne są refundowane dopiero po 35 r.ż. Nie o tego typu USG genetyczne mi chodziło. O te standartowe 11-14 tc.
Antylopka
Potrojna mamuska
to jest obowiązkowe badanie USG (nie badanie genetycznym chociaż większość dziewczyn na forum je błędnie nazywa genetycznym usg).Robię na NFZ. Lekarz mówił ,że trzeba zmierzyć kark u dziecka czy nie ma wad. Konkretnie mówił między 11 a 14 tc , i że będzie to ważne USG. Widocznie w moim mieście tak jest. Być może temu ,że lekarz ma u siebie aparaturę.
Nie ma znaczenia, czy jesteś na NFZ, czy prywatnie, to badanie będziesz miała zrobione. Następnie powinnaś mieć około 22-24 t.c. i ostatnie po 34 t.c.
A prenatalne - czyli amniopukcja - to badanie wód, a nie usg.
Nie istnieje badanie OBOWIĄZKOWE. Nikt nikogo do niczego nie zmusi.
Mylisz pojęcia. Obowiązkowe są np. badania krwi, konflikt serologiczny, cukier oraz trzy badania usg w określonym tygodniu ciąży. i tutaj nie ma znaczenia czy chodzisz na NFZ, czy prywatnie. O badaniach prenatalnych racja - i słusznie! Po co męczyć każdą przyszłą mamę, skoro nie ma potrzeby?
reklama
(: Anka :)
Fanka BB :)
No i rozmawialam ze szwagierka - polozna. I utwierdzila mnie w mojej postawie. Jak to powiedziala - nie mam 30 lat, kwas foliowy biore, zadnych wczesniejszych zagrozen czy historii w rodzinie nie mialam. Ryzyko wiec malutkie. Inne badania tez jakby co wykaza, a swiadomosc i tak nic nie zmieni na chwile obecna. Tak jak mowi Antylopka - nieobowiazkowe.