reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza czyli co u naszego maleństwa słychać?

Dziewczyny tak piszecie o tym badaniu na paciorkowca że mnie to dziwi że moj gin nawet o tym nie wspomniał :no: same sie o to badanie upomniałyście czy miałyście od górnie zlecone?

My też po wizycie :) To się pochwalimy :)

* W starciu szyjka contra Franek - 1:0 dla szyjki :) Miękka, ale zamknięta i "aż do kości" (cokolwiek to znaczy).
* Franek z kolei leży sobie głową w dół, gotowy do startu; tak mu widać wygodnie i nie zamierza się obracać.
* Wymiary idealne - 35 tydzień (jak z miesiączki), a waga średniakowa jak zwykle - 2800 g (jak dla mnie - kolos :))

Sprawy problemowe:
* Przeziębienie ma przejść samo. Skoro boli mnie tylko gardło i kaszlę, a nie ma gorączki i malutki katar, to znaczy, że to jakiś wirus i trzeba go wyleżeć.
* Pachwiny, spojenie - mają boleć. Mam się i tak cieszyć, że mnie nie boli kręgosłup :)
* Bóle jak przy miesiączce - mogą być coraz częstsze ;)
* Generalnie - jeśli czuję, że się rozpadam, to znaczy, że wszystko w normie :)

I badania:
* Mam zrobić sobie kolejny posiew moczu, bo oczywiście wyszły mi bakterie. Tak dla świętego spokoju.
* Mam powtórzyć HBS, VDRL (czyli wątroba i kiła - tak?), zrobić posiew na Streptococcus (to ten słynny paciorkowiec?).
* No i muszę mierzyć ciśnienie, bo wyszło mi 140/70, a po jakimś czasie 137/70... Więc słabo.

I teraz już każdy tydzień z jakimś lekarzem ;) Za tydzień okulista i USG z kontrolą komór w mózgu; za 2 tygodnie KTG; za 3 tygodnie wizyta u ginekologa i KTG. To będzie już koniec 38 tygodnia i zobaczymy, jak się akcja rozwinie dalej :)

Aha - końcem przyszłego tygodnia odstawiam magnez. Dwa dni później idę na KTG i zobaczymy jak tam moje skurcze ;)

Póki co martwię się jedynie tym przeziębieniem... Żeby mi minęło...

Ale się rozpisałam :)
Oby przeziębienie szybko Cię puściło:tak::tak:
Ładna wadę ma Twój maluszek:tak::tak:
U mnie jak wchodzę do gabinetu to się piguła śmieje że książkowe ciśnienie idzie. Ja zawsze mam 120/80,ani razu nie miałam nic innego:-D
to dobrze ze takie książkowe ciśnienie masz:tak::tak:

Jak sie żadna nie pcha do rodzenia to ja się pisze jako pierwsza:-p tak na 23.11 he he;-)

reklama
gratki udanych wizyt!

faktycznie dzieciaczkom się nie spieszy, ale to akurat dobrze:)

co do paciorkowca to mi pobierał wymaz z szyjki mój ginekolog i dał mi do zawiezienia do laboratorium i potem wyniki też sama odbierałam. Koszt 18 zł. Nie prosiłam go o to badanie - sam zrobił:)

moj gin na poprzedniej wizycie powiedzial, ze przy nastepnej mam sie przypomniec z paciorkowcem. teraz jest chyba takie nowe zalecenie, bo ja nie pamietam, zebym w poprzedniej ciazy miala robiony ten wymaz ...

Dziewczyny tak piszecie o tym badaniu na paciorkowca że mnie to dziwi że moj gin nawet o tym nie wspomniał :no: same sie o to badanie upomniałyście czy miałyście od górnie zlecone?

Moja pani doktor sama mi zleciła. Chodzę prywatnie, więc ona nie pobiera wymazu - muszę iść do laboratorium. U mnie to kosztuje 30 zł niestety, ale w bardzo dobrej klinice, więc mam pewność, że nic nie zepsują. A wymaz robi się między 35 a 37 tygodniem - wtedy jest najbardziej wiarygodny wynik, tak mi pani powiedziała.

No i teraz powinno się te HBS-y i inne rzeczy powtórzyć.
Ja jeszcze będę musiała zrobić układ krzepnięcia i elektrolity, bo tego w moim szpitalu wymagają + aktualny mocz, morfologia i glukoza (tylko nie wiem, co to znaczy "aktualny" - ile takie badania mogą mieć ważność...).

Gratuluję udanych wizyt:) trochę ich dziś było, i jutro też trochę będzie:D między innymi też moja.... jakoś mnie nerwy zjadają....
Ja wymaz na paciorkowca będę miała pobierany jutro na wizycie, przez moją gin.

Gratuluje udanych wizyt i trzymam kciuki za jutrzejsze! :)

Ja bede miala w czwartek za tydzien wizyte i bede miec robiony wlasnie wymaz na paciorkowca - moja gin. mowi ze robi sie go po 35 tyg. wiec jestem zdziwiona ze niektore z was mialy wczesniej :)

Gratuluję udanych wizyt i widzę że na razie porody nam się nie szykują.

Wymaz na paciorkowca pobiera ginekolog. Albo sam zanosi do laboratorium albo zanosi się go osobiście. Jest zamknięty w specjalnej probówce. Ja sama zanosiłam więc wiem jak to wygląda. Koszt 20-40zł. Ja płaciłam 25zł

kbetina bardzo mi przykro że ten paciorkowiec znowu ci wyszedł. Ja byłam na 100% przekonana że też mi wyjdzie. Czasem sobie myślę że może badanie jakieś zakłamane wyszło i się trochę boję. Będę jednak prosiła pediatrę aby po porodzie zbadała małemu crp. Najważniejsze, że wiesz i dzieki temu będzie wszystko dobrze. Nadal dziwią mnie lekarze którzy nie zlecają tego badania. Przecież to takie ważne. Ja o takim nie wiedziałam w pierwszej ciąży a zostałam na nie wysłana bo szpital tego wymagał a tak pewnie nawet bym się nie upomniała i nie wiem co by było. A tak moja córeczka jest zdrowiutka jak rybka.

Ja badań na paciorkowca nie robiłam i z tego co czytam robi się je do 37tc więc dla mnie jest już za późno...

Nie jest za późno. Pciorkowca hoduje się tydzień wic radzą zrobić miedzy 35-37 tygodniem żeby mieć wynik jeszcze przed porodem.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny z Wrocławia
gdzie można zrobić jeszcze wymaz na paciorkowca. Ja w pierwszej ciązy byłam na klinikach, ale szczerze powiedziawszy nie uśmiecha mi się jechać na drugi koniec miasta na wymaz, a potem po odbiór wyników. I z tego co pamiętam zapłaciłam 50 zł, ale nie wiem czy nie robiłam jeszcze jakiegoś dodatkowego wyniku.

reklama
ja tez pierwsze słysze o tym wymazie....Zreszta koleżanka w kwietniu rodziła drugie i też wielkie oczy zrobiła...W pierwszej ciazy robionego nie miałam...Moze na następnej wizycie bo mój gin to małomówny, jak go nie zapytasz to nic nie powie.I może się okazać, że wejde a on wymaz he he he he. On tak lubi z zaskoczenia. Wiem,że sie mam o usg upomnieć i, że HBS nie musze bo miałam robione w szpitalu w 31 tygodniu więc wyniki juz tam mają a wynik ujemny.
Aluska ja tez nie wiem o ile mi się skróciła szyjka...Wiem, że mi się skróciła i nawet wolałam nie pytac o cm.
Gratuluje udanych wizyt.
Widze, że się żadna nie rozpakowuje...Ale wiecie to, że lekarz powiedział, że nie urodzicie w tym tygodniu to i tak niewiele znaczy jak Dziecię zmieni zamiar.

Do góry