reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza czyli co u naszego maleństwa słychać?

Cześć kochane.
Ja po wizycie,wszystko oki,maluszek ma około 2100 już leży główką do dołu,gotowe do wyjścia. Dziś gin miał lepszy humor i niepotrzebnie się denerwowałam. Nic nie usłyszałam na temat swojej wagi ale nie miał prawa nic powiedzieć bo przytyłam niecały kilogram w miesiąc.Wyniczki mam super,tylko muszę jeszcze na kontrolę iść do diabetologa. Całuski

reklama
Jak sie ma zatrucie ciążowe to ląduje się w szpitalu i zazwyczaj bierze się leki w zależności od tego co jest większym wskazaniem. Ja miałam zatrucie, ale u mnie bardziej było ciśnienie inna laska na oddziale też zatrucie ale u niej bardziej białko. Przy zatruciu ciąża kończona jest szybciej czyli wywołanie albo cesarka najpóźniej początek 38 tyg.
a jakie miałas ciśnienie? stale wysokie czy takie wahania?

Cześć kochane.
Ja po wizycie,wszystko oki,maluszek ma około 2100 już leży główką do dołu,gotowe do wyjścia. Dziś gin miał lepszy humor i niepotrzebnie się denerwowałam. Nic nie usłyszałam na temat swojej wagi ale nie miał prawa nic powiedzieć bo przytyłam niecały kilogram w miesiąc.Wyniczki mam super,tylko muszę jeszcze na kontrolę iść do diabetologa. Całuski
to idziemy prawie łeb w łeb:))))
gratuluję!!!

Jak sie ma zatrucie ciążowe to ląduje się w szpitalu i zazwyczaj bierze się leki w zależności od tego co jest większym wskazaniem. Ja miałam zatrucie, ale u mnie bardziej było ciśnienie inna laska na oddziale też zatrucie ale u niej bardziej białko. Przy zatruciu ciąża kończona jest szybciej czyli wywołanie albo cesarka najpóźniej początek 38 tyg.
a jakie miałas ciśnienie? i stale wysokie było czy takie wahania, raz normalne, raz wysokie?

cały czas wysokie, nie pamiętam teraz dokładnie jakie było, ale na pewno nigdy poniżej 140. Pamietam, że przy porodzie osiągnęłam max bo 200/150 chyba ale to szybciutko zareagowano, a po porodzie 2 tyg. miałam 180/100. Jak sie chodzi regularnie na badania to gestozę lekarz wykryje od razu więc spokojnie nie ma się co martwić.

Albo mam jakieś humory ciążowe, albo ostatnio wszyscy ludzie mi się jacyś tacy niemili wydają. Chciałam pójść dziś do okulisty, terminów oczywiście już od dawna na ten rok nie ma, więc poszłam od razu do lekarki zapytać, czy mnie przyjmie. Ona twierdzi, że zapisy są cały czas i to w bardzo bliskich terminach - ja tam nie zaglądam w komputery w rejestracji, ale jak ktoś mi mówi, że zapisać mnie może dopiero na styczeń, to czemu mam nie wierzyć? Ostatecznie z wielką łaską zgodziła się przyjąć mnie za tydzień. Choć przez ten czas, kiedy tam siedziałam, kilka osób nie przyszło i mogła mnie spokojnie w ich miejsce przyjąć. Ale nie - niech kobieta miesiąc przed porodem sobie połazi i poczeka. Niby dlaczego ma mieć jakieś przywileje? Gr...

Za to odebrałam wyniki badań - morfologia wzorcowa, jak nie w ciąży :) Mocz jak zwykle z bakteriami, ale już się przyzwyczaiłam... Mam tylko nadzieję, że nie będę musiała posiewu robić, bo to drogie...

Gardło coraz gorsze, do tego pieką mnie oczy i mam ciężkie ręce. Buu... Chyba się przeziębiłam. Mam nadzieję, że dziś ginekolog mi coś przepisze, bo nie chcę rodzić kaszląc. A po ostatniej lutowej chorobie mam wrażenie, że każde głupie przeziębienie trwa u mnie dwa miesiące... :(

białko i opuchlizna to juz chyba zatrucie ciążowe...?
No i co brałas leki na to w ciąży?
kiedy Ci to przeszło?
no i jak poród? miałaś przez to cc?
chyba pożyczę sobie aparat od rodziców na tydzien i będe mierzyć

carolka, kliwia wagi maluszków imponujące:)

Ja miałam tylko umiarkowane nadciśnienie, nie miałam białka w moczu,ale opuchliznę już miałam. Byłam w szpitalu ponad tydzień. Brałam Dopegyt na ciśnienie. Zaczęło się w 30 tc a po porodzie minęło. Poród miałam SN i bez wywoływania. Teraz mi ciśnienie skoczyło na ostatniej wizycie i mam na razie mierzyć je w domu i sprawdzać, leków nie dostałam, opuchlizny nie mam ani białka w moczu.

Odebrałam dzisiaj wyniki wymazu z pochwy. Niema znaczenia czy pobierany był z użyciem wziernika czy nie, bo mi paciorkowiec i tak wyszedł i do tego grzybki znowu. :(

Gratuluję udanych wizyt. Miło sie czyta dobre wieści. :-) Ja jutro mam wizytę juz taką dokładną.

reklama
Gratuluję udanych wizyt. Miło sie czyta dobre wieści. :-) Ja jutro mam wizytę juz taką dokładną.
Trzymam mocno kciuki za Twoją wizytę:tak::tak:
wrzucam Wam link z siatkę centylową brzuszkowych dzidziusii we Francji - Wasze maluszki to nie maluszki, za to mój, oceniany tutaj, jest za duży, hehe
Taille et poids du bb pendant la grossesse - Netenviesdebebes.com
biorąc pod uwagę te wartości to moja Martynka ma idealną wagę a ja caly czas mam obawy że za mało przybrała od ostatniego razu :zawstydzona/y: bo co to jest 350g w ciągu 5 tygodni:-(
aluśka ja wlasnie tez duzo czytalam ze taka ciaze nie powinno sie dokonca nosic wlasnie z cholestaza mi chodzi.... ale moj lekarz jakos mi nic nie wspominal i powiedzial ze jak po zdejciu szwu i odlozeniu lekow nie pojdzie to mnie do domu wypusci i bedziemyw domu czekac.... kurcze ufam mu ale sie boje bo jakbym tylko w necie to wyczytala to ok ale jak jeszcze ty piszesz to juz calkiem sie zaczelam denerwowac. musze sie wypytac go co bedzie jesli nie bedzie chcial sie urodzic i wyjsc z brzuszka ciekawe co mi powie....

a powiedz mi jeszcze fosfataza alkiniczna ( zasadowa) jak ci wychodzi??
Kochana ja żadnego badania na fosfatazę nie miałam:no: a przynajmniej nie przypominam sobie żebym miała:no: możesz mi coś powiedzieć w skrócie na temat tego badania?
Aluśka łobuzie może jeszcze na równe 3 latka od Amandki ustrzelisz :p hola hola to ja tu miałam takie niecne plany :p
to by Amanda miała niezły prezent jakbym urodziła 21listopada:-p chociaż wolała bym urodzić jak już mam rodzic przed terminem to najwcześniej 23listopada bo jeden skorpionek mi w domku wystarczy:-p
Dziewczyny dzisiaj usłyszałam ciekawa teorię a mianowicie, że przy piciu dużej ilości mleka w ciąży zwiększa się (bardzo) waga dziecka. I ponoć dlatego mój synek jest taki wielki (pije bardzo dużo mleka ze względu na zgagę). Co o tym myślicie??
pije dużo mleka i przetworów mlecznych bo go lubię i po nim nie mam zgagi ale Martynka jakoś do wielkoludów nie należy:eek: więc obalam ten mit:-p
Odebrałam wynik na paciorkowca i wyszło że nie mam. Przy córce miałam i to baaardzo dużo. Byłam przekonana że teraz też wyjdzie że go mam i jestem trochę zdziwiona. Zupełnie inaczej miałam pobierany wymaz z córką a inaczej teraz. Z córką przy użyciu wziernika z szyjki macicy a teraz bez wziernika tylko pochwa i odbyt. Ciekawe czy to mogło wpłynąć na wynik. Jestem tym zaniepokojona i jutro idę do lekarza zapytać co i jak bo się pogubiłam :/
to tylko sie cieszyć ze wyniki dobre wyszły :tak::tak:
cały czas wysokie, nie pamiętam teraz dokładnie jakie było, ale na pewno nigdy poniżej 140. Pamietam, że przy porodzie osiągnęłam max bo 200/150 chyba ale to szybciutko zareagowano, a po porodzie 2 tyg. miałam 180/100. Jak sie chodzi regularnie na badania to gestozę lekarz wykryje od razu więc spokojnie nie ma się co martwić.
o matko ale wysokie ciśnienie:szok::szok:
Odebrałam dzisiaj wyniki wymazu z pochwy. Niema znaczenia czy pobierany był z użyciem wziernika czy nie, bo mi paciorkowiec i tak wyszedł i do tego grzybki znowu. :(
oj nie dobrze dostałaś już na te grzybki jakieś leki?

Do góry