reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza czyli co u naszego maleństwa słychać?

Mnie boli noga z przodu jakbym se nogę nadwyrężyła. Promieniuje on nawet nad nerkę. Coś tam lekarz gadał ,że to może być coś z krzepnięciem krwi. Moja koleżanka mówiła ,żeby zgłosić sie do lekarza od żył, bo może to być zapalenie żył. Chłopaka matka mówiła dzisiaj,że ją tak noga bolała,że całą ciążę praktycznie przelezala.

reklama
dziewczynki czy wy na kazdej wizycie macie robione usg bo wiecie ile dzidziuś wazy itd mi robili 12tyg. i 23 a teraz cisza ide w tygodniu na wizyte to moze mi zaleci za miesiac usg

Elena, byc moze to dzidzius uciska Ci na jakis nerw badz zyle wlasnie i stad ten bol, moze tez byc dretwienie, moja kumpela ktora niedawno urodzila na kilka miesiecy przed porodem jak brzuszek juz byl spory, narzekala na taka dolegliwosc. Oczywiscie przy najblizszej wizycie skonsultuj to z lekarzem by wykluczyc zapalenia itd

Ewa86 :szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::baffled::baffled::baffled::confused::confused::confused::confused::confused::szok::szok::szok::szok::szok: to moj szok na Twoja cytologie w tym wieku hehehehe :-D:-D wiesz ze to niezdrowe?;-)

dziewczynki czy wy na kazdej wizycie macie robione usg bo wiecie ile dzidziuś wazy itd mi robili 12tyg. i 23 a teraz cisza ide w tygodniu na wizyte to moze mi zaleci za miesiac usg

ja tez mialam tylko w 13 i 21 tc. teraz ostatnie usg wg kalendarza badan powinno byc chyba ok 30 tc. ja chodze prywatnie, ale moj gin nie przesadza z iloscia usg - no chyba zebym sie uparla ;)

Badanie na paciorkowca powinno zostać zrobione pod koniec ciąży, ale kiedy, to okresli lekarz, podobnie jak na żółtaczkę i ponowne WR. Są 2 drogi postępowania, w przypadku gdy paciorkowca mamy:
1. Dostajemy od razu antybiotyk i mamy wszystko w karcie i szpital sam podejmuje odpowiednie kroki po porodzie,
2. Lekarz to zostawia, a my mamy obowiązek od razu na izbie przyjęć poinformować szpital, że mamy kolegę i wtedy postępowanie jak opisała Misia.
Podobno pierwszy sposób jest lepszy, bo znacznie mniejsze ryzyko zarażenia dzieciątka, ale to wszystko zależy od lekarza...
Przeszłam te dwie drogi postępowania. Brałam antybiotyk w ciąży a później dostałam w czasie porodu i po porodzie razem z Zuzą.

Ja miałam dokładne USG też dwa razy - w 14 tyg. (w 12 Mały był za mały :)) i w 24. A na każdej wizycie mam takie szybkie - żeby sprawdzić serduszko i wagę.

Ewa86 :szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::baffled::baffled::baffled::confused::confused::confused::confused::confused::szok::szok::szok::szok::szok: to moj szok na Twoja cytologie w tym wieku hehehehe :-D:-D wiesz ze to niezdrowe?;-)

Znaczy - późno czy wcześnie? Bo nie pojęłam ;) Do kobiet w ciąży trzeba wprost, a nie zagadkami ;)

hehe z postu wywnioskowalam ze to pierwsze w zyciu wiec straszniee poznooo :D o ile nie jestes 18 latka ;)

No późno, wiem - dlatego napisałam, że nie ma się czym chwalić ;)
Mam jakiś generalny uraz do lekarzy i w zasadzie od niedawna zaczynam się mobilizować do regularnych i potrzebnych badań różnego rodzaju ;) Bo 18 lat już niestety nie mam ;) Podana data urodzenia jest prawdziwa ;)

jak to sie mowi..lepiej pozno niz za pozno :D
rozumiem uraz, tez kiedys mialam z tym ze chodzilam regularnie.. ale niekompetencja lekarzy doprowadzala mnie do szalu hehe az np w kwestii ginekologicznej trafilam na mojego Harrego Potera i trwam przy nim juz dluugo :)

reklama

Ja mam robione USG na każdej wizycie, czyli do 3 tygodnie. Tak samo miałam w pierwszej ciązy i teraz też tak mam robione, więc tych usg było już sporo. ;-)

Do góry