reklama
krolcia
Fanka BB :)
Ja pojęcia nie miałam, że się w ogóle takie coś robi!!!
Krolcia ja też zupełnie nie miałam o tym pojęcia. A co najlepsze że nigdy nie miałam żadnych problemów z infekcjami, żadnych najmniejszych. W posiewie wszystko wyszło czyściutko tylko paciorkowca uhodowali i to w sporych ilościach. Początkowo byłam przerażona ale lekarz mi wytłumaczył że to jest naturalnie występująca bakteria i mnie nic nie grozi natomiast jak wlezie na dziecko to jest nieprzyjemnie. Do tej pory jestem w szoku bo mnie czeka pewnie powtórka
Ostatnia edycja:
krolcia
To znaczy czyli, poprosić lepiej lekarza o zrobienie takiego badania w okolicy 36tc? Na czym to polega?
missiiss1301
Kochamy Cię Antosiu :*
posiew z kanalu szyjki pobieraja wasnie paleczka z szyjki macicy. mnie osobiscie po wymazie raz bolalo lekko ale to za pierwszym moim wymazem a pozniej juz ok ale to pewnie od mojej wrazliwej szyjki.o golnie to normalne badanie jak wymaz z pochwy np. nie ma czego sie bac
Wygląda to podobnie a nawet powiedziałabym identycznie jak przy cytologii. Taką pałeczkę wkłada, pobiera wymaz i zamyka w próbce. Nic nie boli.
E nie wierzę... Cytologia boli... Przynajmniej mnie bolała Wymazy z pochwy i cewki rzeczywiście nie bolą, ale na tej z szyjki to już się boję... Podobno też pod koniec ciąży powtarza się wymaz z cewki moczowej właśnie - w kierunku 3 najpopularniejszych bakterii.
krolcia
Mnie cytologia nie bolała.
reklama
madziara158
Grudzień 2010
Badanie na paciorkowca powinno zostać zrobione pod koniec ciąży, ale kiedy, to okresli lekarz, podobnie jak na żółtaczkę i ponowne WR. Są 2 drogi postępowania, w przypadku gdy paciorkowca mamy:
1. Dostajemy od razu antybiotyk i mamy wszystko w karcie i szpital sam podejmuje odpowiednie kroki po porodzie,
2. Lekarz to zostawia, a my mamy obowiązek od razu na izbie przyjęć poinformować szpital, że mamy kolegę i wtedy postępowanie jak opisała Misia.
Podobno pierwszy sposób jest lepszy, bo znacznie mniejsze ryzyko zarażenia dzieciątka, ale to wszystko zależy od lekarza...
1. Dostajemy od razu antybiotyk i mamy wszystko w karcie i szpital sam podejmuje odpowiednie kroki po porodzie,
2. Lekarz to zostawia, a my mamy obowiązek od razu na izbie przyjęć poinformować szpital, że mamy kolegę i wtedy postępowanie jak opisała Misia.
Podobno pierwszy sposób jest lepszy, bo znacznie mniejsze ryzyko zarażenia dzieciątka, ale to wszystko zależy od lekarza...