reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza czyli co u naszego maleństwa słychać?

No i kurczę nie wytrzymałam. Sprawdziłam, o co chodzi z tymi komorami bocznymi w mózgu...
Zbiera się tam jakiś płyn. Jeśli jest go za dużo, to komory się powiększają i może to świadczyć o wodogłowiu. Wtedy przerywa się wcześniej ciążę, żeby założyć jakieś zastawki obniżające ciśnienie w głowie.
Limit tych komór to 10 mm, od 15 mm mówi się o wodogłowiu. Pani doktor wychodziło w badaniu 11-13, w zależności od ułożenia dziecka. Podobno chłopcy mają większe te komory, tylko że ja nie znam płci - to chyba argument, żeby wreszcie o nią zapytać.
Nie wiem, czy mnie to uspokoiło. Ale skoro dopiero od 15 mm są jakieś anomalie... No i one zazwyczaj są połączone z innymi wadami rozwojowymi - serca, długości kości udowej, pęcherza. A u nas wszystko ok. Boże, żeby tylko okazało się, że wszystko jest w porządku... ... ...

reklama
ewa nie przejmuj się na zapas, juz nie raz pisałyśmy że czesto dziecko skokowo rośnie, jedno przegania drugie, a na następnych wizytach bywa często inaczej...:tak:kiedy masz te badania zrobić? mam nadzieję że niedługo się bedziesz stresować, bo tam na pewno Cię uspokoją:tak:

Wiolcia no no no :szok: szoook:-D ale wystartował ten Twój Krzyś, chce być największy w przedszkolu chyba hehe:-D....no to ja też juz się nie dziwię że bywa Ci juz naprawdę cięzko, ale to mimo wszystko świetna wiadomość bo to znaczy ze jest mu w Twoim brzuszku tak dobrze:-p
gdzie mojej kruszynce do niego.....(niecałę 700gr)

ewa nie przejmuj się na zapas, juz nie raz pisałyśmy że czesto dziecko skokowo rośnie, jedno przegania drugie, a na następnych wizytach bywa często inaczej...:tak:kiedy masz te badania zrobić? mam nadzieję że niedługo się bedziesz stresować, bo tam na pewno Cię uspokoją:tak:

Za pół godziny dzwonię, żeby się umówić na badanie. Już mi się telefon w rękach pali...
Poczytałam jeszcze trochę i się powoli uspokajam. U dzieci, u których wykryto wodogłowie w okresie płodowym, komory miały szerokość 20 mm. Poza tym u chłopaków podobno norma może być wyższa - nie 10, ale nawet 12 mm. Więc nasze 11-13 prawie się mieści, o ile to chłopczyk. A ja ostatnio coraz bardziej czuję, że to chłopak.
Będzie dobrze, musi być. Teraz już nic nie czytam. Tylko czekam, czekam, czekam. I proszę o kciuki. I Zdrowaśki - nawet jeśli ktoś w ich działanie nie wierzy (ja wierzę, to powinno wystarczyć ;))...

ewa, kochana kiedy masz badania? Proszę Cię (wiem, że to trudne) ale już nie czytaj w Internecie. Ja ostatnio z moich wyników krwi wywnioskowałam, że na pewno mam białaczkę...oczywiście lekarz powiedział, że mogę jako ciężarna mieć podwyższone to i owo. Trzymam kciuki za badania&&&.

wiolcia no to jestem w szoku! Ale masz już super 2 kg do kochania:)))

Heheh Sarka, no właśnie Krzysiu sobie pomyślał że skoro ma być z końca roku to chociaż najsilniejszy będzie ;-) Ja tez pamiętam jak niedawno miał 900g ale tyle przytyć przez 3 tygodnie? Chyba ma tendencję do tycia po mamusi :sorry2: Jestem ciekawa ile Twoja księżniczka ostatecznie osiągnie :tak: Kiedy masz wizytę?

Ewuś OGROOOOMNIE mocno trzymamy kciuki! Zobaczysz, że nic złego się nie dzieje! Mam nadzieję, że szybko będziesz miała tą wizytę i zaczniesz się od nowa cieszyć ciążą i już podejrzenia na płeć masz :-p

ewa będzie na pewno dobrze, ja się pomodlę:tak:

a Wy trzymajcie kciuki bo zaraz ide po wyniki i okaże się czy zmagac sie do końca bedę z cholestazą:-(.....

Wiolcia ooo nastepną to mam dopiero 11.XI.:-(....kupa czasu....
No gin ostatnio stwierdził że jak będzie tak harmonijnie przybierać tyle co teraz do konca to więcej jak 3.200, 3.300 mieć nie bedzie, no i mi tam wystarczy, jej chyba też:tak: ale teraz taka mulusia sie wydaje w porównniu do Waszych szkrabów:sorry2:

wiolcia szokujesz mnie z kazda wizyta. Waga twojego skarba budzi szacunek hehehe ;-) Nie wiem czy liczylabym na rozmiar 56 ^^

ewa strasznie mocno trzymam kciuki! Moze to bedzie blad pomiarow, albo nic groznego i wszystko sie wyrowna. Trzeba byc dobrej mysli. Powodzenia na wizycie!

sarka trzymam kciuki za dobre wyniki badac - napisz jak juz bedziesz wiedziec co i jak.

Wiolcia :) wielkość Twojego Krzysia jest imponująca:):) to chyba największy grudniowy kolosek:):) super, na prawdę:)

Ewa na pewno wszystko jest w porządku, lekarze też miejwają wątpliwości, które czasem okazują się nie potrzebne, ale każdą taką wątpliwość muszą sprawdzić.Zdrowaśka odmówiona, a Ty kochana już nie czytaj w internecie...Będzie DOBRZE!!

Sarka &&&&&&& mogłabyś się w ogóle pośpieszyć z tymi wynikami?:D

reklama
sarka&&&&&& zacisniete :)

ewa &&&&&&& rowniez :) bedzie dobrze zoaczysz!!! co do komor to wwiem co czujesz... pamietasz jak mi na poczatku ciazy mowil ze dziecko ma powiekszone komory i ja wariowalam ze strachu a pozniej sie okazalo ze wszystko jest w porzadku, pozniej kolejna akcja z seduszkiem i co sie okazao ze wsio ok jest wiec i u ciebie bedzie dobrze !!!!!!!! moze blad pomiaru zrobila i juz widzisz u mnie tez sie lekarz epomylili przegrode nazwali ubytkiem ale taka jest zasada ze wszystko co zwykly gin wypatrzy trzeba skonsultowac ze specjalista nawet jesli lekarz popelni blad jak u mnie. zobaczysz napewno bedzi eok. a my kkciuki na zapas zawsze trzymamy i moze wlasnie wartobyloby sie dowiedziec o pluci ;) ale ja nie namawiam :p

Do góry