reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza czyli co u naszego maleństwa słychać?

No i znowu bakterie w moczu. Ja już nie wiem, jak mam ten mocz pobierać. Za każdym razem się staram jeszcze bardziej i nic z tych starań nie wychodzi:/

Spoko - ja tak mam od początku ciąży. W posiewie i wymazie czyściutko, a w zwykłym badaniu moczu zawsze bakterie. Już się przestałam przejmować. Ważne, żeby leukocyty nie były podwyższone. Popijam sobie żurawinę na wszelki wypadek i tyle.

reklama
Dopadł mnie dziś dziwny objaw. Kilka razy miałam wrażenie, że nie utrzymam moczu. I nawet nie chodzi tu o takie normalne zjawisko jak nietrzymanie moczu np podczas kichania, bo już się z tym pogodziłam, ale towarzyszyło temu bardzo dziwne uczucie. Całe szczęście, że wizyta we wtorek.

Dopadł mnie dziś dziwny objaw. Kilka razy miałam wrażenie, że nie utrzymam moczu. I nawet nie chodzi tu o takie normalne zjawisko jak nietrzymanie moczu np podczas kichania, bo już się z tym pogodziłam, ale towarzyszyło temu bardzo dziwne uczucie. Całe szczęście, że wizyta we wtorek.

a moze dzidzia Cie akurat kopla w pecherz - ja mam takie odczucie jak mi mala usiadzie na pecherzu ;)

Odebrałam morfologię i mocz ogólny i oczywiście w moczu jak zwykle bakterie... Ble... Najgorzej, że rosną mi leukocyty. Zaczynałam od jednego, a teraz mam już 4-7 w polu widzenia... Choć to chyba jeszcze nie jest dużo?

I morfologia mi trochę poleciała. Już ostatnio miałam HGB obniżone, teraz jeszcze mniej - 11,3; a do tego RBC trochę poniżej normy - 3,67; i HCT dużo poniżej - 32,4...
To normalne w ciąży? Pewnie jutro się dowiem, bo jutro mam wizytę u ginekologa...

Ewa - wszystko ok - nie sugeruj się normami na wyniku, bo nie dotyczą one ciężarnych. Krew nam się rozrzedza w ciąży, to normalne, więc wszystko spada, trochę rosną tylko WBC. A co do bakterii w moczu, to dziewczyny - prawdopodobnie jest to kwestia złego pobrania.
Prawidłowo pobiera sie próbke z pierwszego moczu porannego, po podmyciu i- co ważne - ze środkowego strumienia, czyli najpierw sikamy troszkę do kibelka, potem do pojemnika i resztę do kibelka.

Ja juz wymiękam i chyba pójdę na zwolnienie :unsure: Miałam isć dopiero od października, ale od czwartku boli mnie podbrzusze, poza tym już drugi raz zasłabłam w pracy, więc chyba nie ma sensu się dalej męczyć:dry: A dziś akurat mam wizytę, więc się dobrze składa.
Mam tylko nadzieję, że synek jest zdrowy i szyja w normie, zresztą wkrótce się przekonam.

Cristalrose to ty jeszcze pracujesz?? kochana idź już na zasłużony odpoczynek ;) Do porodu pozostało zaledwie 72 dni więc przyda ci sie już chwila relaksu :))

Co do bakterii to ja tez mam w każdym badaniu - mimo zasad podbierania moczu, o których pisała cristalrose. Przestałam się już tym przejmować :)

Widze że bakterie w moczu to norma jakaś. Chociaż mi się pojawiły dopiero w ostatnim badaniu i teraz czekam na wyniki z posiewu.

Ja tez jeszcze pracuje. Zamierzałam pracować do 5 listopada, ale nie wiem czy dam rade, bo już mnie biodra pobolewaja od siedzenia przy kompie, no i jak wstaje to też juz nie ma tej werwy. Ciągle biegam w wc i chyba pociągnę tylko do 15 października.

Ja juz wymiękam i chyba pójdę na zwolnienie :unsure: Miałam isć dopiero od października, ale od czwartku boli mnie podbrzusze, poza tym już drugi raz zasłabłam w pracy, więc chyba nie ma sensu się dalej męczyć:dry: A dziś akurat mam wizytę, więc się dobrze składa.
Mam tylko nadzieję, że synek jest zdrowy i szyja w normie, zresztą wkrótce się przekonam.

cristalrose - jak sie zle czujesz, to nie ma co przeginac z praca. ja mialam wyrzuty sumienia, ze juz na pocztaku wrzesnia ide na zwolnienie, ale jak w piatek mi stwardnial porzadnie brzuch, to sie cieszylam, ze w domu jestem :)

ja tez mialam na oststnim ogolnym bakterie w moczu ...

Dziewczyny, a ile miałyście tych bakterii? Jeżeli nieliczne w.p.w. czy w preparacie, to nawet nie ma sie czym przejmować. Dopiero jak są liczne lub bardzo liczne w.p.w. może to świadczyć o infekcji.

reklama
ja dzis tez miałam wizyte i wkoncu pozbyłam sie tych bakteri w moczu ale wolałam juz te bakterie niz czerwone krwinki w moczu ktore mam teraz do tego ostatnio miałam plamienie i jestem przerazona bo to dopiero 7 miesiac :( chociaz gin powiedziala ze jak narazie mam sie nie stresowac i czekac co perzyniesie ten tydzien oby sie wszystko uspokoiło ...

Do góry