reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

reklama
Dziewczyny, czy Was też po nocy boli staw biodrowy i kość udowa? Zastanawiam się, czy to jest jakieś rozciąganie wiązadeł?...
A może po prostu za mało ruchu? Wcześniej chodziłam na basen, ale do miesiąca to tylko spacery...A jak jest u Was z ruchem? Dużo się ruszacie?

roziaaa wybacz, ale to Ty masz małą dzidzie a nie aduska dużą :)

No nie wiem... Moje dziecko na USG w 31 tygodniu również miało 2 kg, 2100 g tak dokładnie, a wszystkie pomiary, z których waga jest wypadkową wskazywały 33 tydzień. Więc to raczej nie w normie i nie przeciętnie. A moje dziecko na pewno nie jest strasze o te dwa tygodnie, bo musiałabym zajść przed ostatnią miesiączką ;-)

Lasotka chyba ta druga wersja jest jednak bardziej prawidłowa, pisze tak na podstawie jednej świeżo upieczonej mamy bliźniaczek, czekała w szpitalu na cesarke którą miała robioną dopiero gdy odeszły jej wody i zaczęła się akcja.

anbar 31 tydzień waga 2,1 to jakiś 70 centyl ale już w 32 tygodniu 2 kg to 50 centyl (czyli przeciętniak-taki na 3,5 na 40 tydzień)

kiedyś pytałam się lekarza o to, wg niego wielkość dziecięcia zależy dość mocno od wymiarów rodziców - w sensie, że jak mamusia i tatuś więksi, to i dzidziuś nie będzie drobiazgiem, a filigranowa mamusia raczej nie będzie miała 4-kilowego noworodka :-) .

No nie wiem... Moje dziecko na USG w 31 tygodniu również miało 2 kg, 2100 g tak dokładnie, a wszystkie pomiary, z których waga jest wypadkową wskazywały 33 tydzień. Więc to raczej nie w normie i nie przeciętnie. A moje dziecko na pewno nie jest strasze o te dwa tygodnie, bo musiałabym zajść przed ostatnią miesiączką
wink2.gif

Anbar mi właśnie też tak wyszło...tzn byłam na USG w 31t5d według OM a USG pokazało 32t5d. Czyli o tydzień 'starsze', ale moje dzieciątko tez na pewno nie jest starsze, poprostu waga jest troszkę większa.

Dziewczyny , tak jak już któraś pisała te pomiary wagi z usg to +/- 300 g. A poza tym każde dzieciątko inne, nie ma co porównywać:) Wymiary na naszym etapie ciąży mogą się różnić do 3 tyg nawet:)

Dokładnie. Mnie lekarz powiedział,że najdokładniejszy wiek ciąży z usg można otrzymać między 11 a 13 tygodniem. Na tym etapie ciąży podobno każdy płód rozwija się identycznie,natomiast później już każdy dzieciak rośnie i przybywa na wadze indywidualnie.
U mnie z OM termin wychodził na 29.11 a miałam robione 2 usg-jedno tutaj w Szkocji w dokładnie 12tyg,gdzie termin dostałam na 25.11,a dwa tygodnie później miałam prywatne usg w Krakowie. Było to 13t4d i również termin wyszedł,że 25.11

reklama
Podobnie było u mnie. Na na pierwszym usg lekarz wyznaczył mi termin na 21.11 wg OM a 19.11 wg USG i właśnie jak miałam robione usg w 12 tygodniu to już był bardziej przekonany do daty 19.11 :-) Choć tak czy inaczej 3 dni to nie jest duża różnica :-)

Do góry