reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

Lasotka- w Warszawie w większości szpitali wpisują na planowe CC dopiero po konsultacji z ich lekarzem (często ordynatorem). Warto, żebyś się jednak wybrała do szpitala, w którym zamierzasz rodzić i dowiedziała jakie są zasady.
Z drugiej strony jeżeli wskazaniem do CC nie jest przodujące łożysko i inne tego typu sprawy to poczekanie do pierwszych skurczy nie jest złym pomysłem (cesarka wtedy jest mniejszym szokiem dla maleństwa, bo już wie, że coś się zmienia a i organizm mamy jest lepiej przygotowany do porodu więc szybciej i sprawniej się oczyszcza), ale tak czy siak nawet taką opcje chyba lepiej dogadać w szpitalu.

A co do wagi maleństwa to jak dla mnie pic na wodę :-) w zeszłym tygodniu miałam USG w poniedzialek - waga 1320, na powtórce w szpitalu w środę - przeszło 1600 :-)
różnice w pomiarach też - za pierwszym razem główka o 2 tyg starsza niż brzuszek, za drugim razem to już brzuszek o 3 tyg starszy niz główka ... zwariować można :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Lasotka - moja kol. wiedziała że będzie cc - mimo to czekać miała w domku na rozpoczęcie porodu, a będąc w szpitalu przeszła cały jego 1 okres, po to żeby wydzieliły się hormony u mamy i maluszka, które wzmacniają dziecko a mamie pomagają w rozpoczęciu laktacji. Namordowała się wprawdzie sporo, ale ponoć to dla dobra jej i dziecka.

ooo! ja w sumie też musiałam czekać na akcje porodową, ale nie przechodziłam żadnych faz, tylko lekarz kazał szybko do siebie dzwonić i lecieć do szpitala, żeby dziecko nie zeszło za nisko do kanału rodnego, bo potem ciężej jest je wyjąć. tak mi to wtedy wytłumaczył.

ciekawe co powie w poniedziałek. mam wrażenie, że Julcia się nie przekręciła. jest dokładnie w takiej samej pozycji jak pierwsza córcia, czyli ułożenie pośladkowe. zobaczymy.

szczerze mówiąc to ja bym chciała cc.

A ja teraz nie mam czasu na nic, ale miałam napisać po USG ile waży nasz synuś... I waży sobie dużo 2200... I termin mamy na 2 listopada, nie wiem już który termin jest aktualny bo miałam ustalone 16.11; 20.11; a teraz 02.11....

dziękuje dziewczyny!!!:-)

w przyszlym tygodniu wybiore się do szpitala i się wszystkeigo dowiem. Swoją drogą to też bym wolała, zeby mala sama sobie wybrała datę urodzin :)

co do wagi - dziś spotalam koleżankę z pracy - rodziła w maju
(btw skończylo się na cesarce, bo ciśnienie jej skoczyło, narzeka na brzydka bliznę:/)
mówiła, że wg usg miała urodzić małe dziecko tj ok 3kg, a mała urodziła się 3580gr, takze nie ma co zbytnio wierzyć w pomiary.
Zresztą niedawno jakas para wytoczyla szpitalowi sprawę, bo nie chcieli zrobić cc, wyliczyli że dziecko będzie miało 3600 a mialo 4600 nie mogło się wydostać i ma teraz szereg powikłań... Oczywiście nikogo nie chcę straszyć, po prostu nie ma co się zbytnio sugerować. Jakkolwiek miło usłyszeć, że Pani maleństwo to już ma ze 2kg :)

A ja teraz nie mam czasu na nic, ale miałam napisać po USG ile waży nasz synuś... I waży sobie dużo 2200... I termin mamy na 2 listopada, nie wiem już który termin jest aktualny bo miałam ustalone 16.11; 20.11; a teraz 02.11....

A nie za duża rozbieżność dat?

Ja miałam najpierw 27, potem 24, a wg 3D 22, nastawiam się na grudzień, serio

Hej dziewczynki..dopiero co wróciłam ze szpitala, jednak mnie nie zostawili:):) ale moja wizyta trwała az 3 godziny, najpierw badanie, pozniej czekalismy godzinę na KTG i samo KTG trwało 40 minut plus poźniej jeszcze USG... Najlepsze jest to że podczas KTG niezarejestrowały się żadne skurcze, ale jak tylko wstałam to miałam 2, poźniej po USG równieź skurcz;/ no ale na szczęscie lekarz, który był bardzo sympatyczny, uwierzył mi na słowo:p
Dostałam do brania Cordafen, po którym ponoc samopoczucie kiepskie, ale ma uspokoić macice...
cieszę się, że juz spowrotem i mam nadzieję, że pojawię się tam dopiero za....minimum 6 tygodni:)
ufff idę spać bo zmęczył mnei ten wieczór

magdaaa26- mój uparciuch też leży posladkowo i juz małe szanse na to, że się odwróci...:/ jeszcze czekam, ale liczę się z tym, że będę miała cesarkę. Powiedz jak to wygląda po cesarce, kiedy dostajesz malucha do siebie? I czy do szpitala jechałaś od razu jak się skurcze zaczęły? Jak z karmieniem i obkurczaniem macicy?

reklama
No wiec jestem po wizycie. I sama nie wiem czy mam sie cieszyc czy nie.
Jak zwykle pierw ważenie 58 kg czyli od początku ciąży 7.5 kg ( waga Renaty oszukiwala)
Potem mierzenie ćisnienia - 130/70
Badanie ginekologiczne na samolocie - i tutaj problem, szyjka skrocona, lekkie rozwarcie, glowka juz nisko, troche za nisko jak na ten tydzien ciazy. Gin powiedziala ze do 17 listopada nie donosze napewno i ze mam sie szykowac na koniec października. Brac magnez codziennie, nospe i wiecej odpoczywac - powiedzialam jej ze pracuje jeszze 2 tygodnie no i powiedziala ze te dwa tygodnie moge jeszcze spokojnie pracowac, a potem juz lezec zreszta zobaczymy jak bedzie na nst wizycie.
Potem słuchanie tętna dziecka - 140 wiec chyba ok.
Skierowanie na mocz, i paciorkowca do wykonania na nastepna wizyte
USG - 5 październikana
kolejna wizyta - 14 października.

A i pani doktór powiedziała ze puls na dziewczynke

Do góry