reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

na ostatnim ani nie widziałam twarzycki maluszka, bo się zasłonił i chciałabym aby płeć może została potwierdzona...no ale niestety finansowo w tym miesiącu nie możemy sobie na to pozwolić. I teraz mam takie pytanko, czy jak pojdę na zwykłe 2D USG to czy wszystkie pomiary są mozliwe, bo to najważniejsze aby określić czy maluszek się prawidłowo rozwija...?? z góry dzięki za odpowiedź

Masz duże szanse, że na kolejnym też się zasłoni. Dzieci bardzo nie lubią tych wymiarowych USG. To je nic nie boli, ale słyszą niemiły dźwięk odbijających się fal i dlatego większość z nich na tych zdjęciach zakrywa buzie lub próbuje to zrobić. Dodatkowo trzeba pamiętać, że zdjęcia wymiarowe to odwzorowanie punktów przez komputer, a więc wcale dziecko po urodzeniu nie musi wyglądać jak to ze zdjęcia 3/4D.
Na zwykłym USG można wykonać wszystkie podstawowe pomiary, a co więcej również potwierdzić płeć i podejrzeć buzię malucha (już na etapie od 30 tygodnia).

reklama
holly - z tym znieczuleniem jesteśmy w takiej samej sytuacji :). Z dentystą także. Ale staram sie nastawiać pozytywnie, że to tylko parę godzin, jakoś damy radę..

anbar - buzię to nie bardzo, najwyżej twarzoczaszkę, ale to mało atrakcyjne.

dzięki dziewczyny za odpowiedz. To teraz muszę poszukać jakiegoś gabinetu...tak się jeszcze zastanawiam...niektóre gabinety mają napisane: USG ginekologiczne a inne ginekologiczno-położnicze. i zastanawia mnie czy jak jest napisane ginekologiczne to jest tylko to dopochwowe? Czy też normalne, ocena płodu przez powłoki brzuszne?...

anbar - buzię to nie bardzo, najwyżej twarzoczaszkę, ale to mało atrakcyjne.

Zależy jak dla kogo. Ja widziałam w 31 tygodniu na zwykłym USG wyraźnie usta mojego syna i jak wysuwał delikatnie język w odruchu ssania. Popijał wody w tym czasie, według słów lekarza. I było to dla mnie super atrakcyjne.

Tydzień temu byłam na wizycie u ginkai o mało co nie zamkną mnie w szpitalu. Hemoglobina spadła mi do 9,8 i biorąc pod uwagę to że mam łożysko przodujące jest duże zagrożenie życia dla mnie i dzidziusia:szok: Poprosiłam ginka jeszcze o odroczenie tego szpitala i na szczęście się zgodziła. Miałam właśnie przeprowadzkę i na prawdę szpital musiał poczekać. Ginek pomyślał i dał mi na spróbowanie żelazo w płynie do picia, bo wszystkie tabletki mój organizm odrzuca :nerd:
Jutro idę na USG - będzie robione w szpitalu. Mam nadzieję że łożysko choć troszkę się podniosło i będę mogła spokojnie doczekać do terminu cc. No i oczywiście najbardziej modlę się żeby nerka juniora była już w porządku.

Eve19
ja też mam dysleksję a raczej potwierdzoną dysortografię i wiem jakie jest to uciążliwe w życiu codziennym. Na szczęście w dzisiejszych czasach można sobie w komputerze włączyć funkcję poprawiania błędów ortograficznych. Ja tak właśnie mam i jak zrobię byka to podkreśla mi na czerwono i sama muszę poprawić ten błąd. Przy okazji poprawiania zawsze coś w głowie pozostaje i w sumie robię już dużo mniej błędów ;-)

anbar - tak, ale profil. Na zwykłym usg niezależnie od sprzętu nie uzyskasz obrazu twarzy ze tak to ujmę, "en face". To miałam na myśli, pisząc o niemożności uzyskania obrazu.

aduska - chyba nie widziałam jeszcze aparatu usg który miałby głowicę do dopochwowego, a nie miał do takiego przez powłoki brzuszne, więc raczej kwestia umiejętności obsługującego aparat - a to nie każdy umie niestety.

aduska - chyba nie widziałam jeszcze aparatu usg który miałby głowicę do dopochwowego, a nie miał do takiego przez powłoki brzuszne, więc raczej kwestia umiejętności obsługującego aparat - a to nie każdy umie niestety.

własnie głownie chodzi mi o to, czy jak lekarz reklamuje się ze robi USG ginekologiczne, to czy zrobi mi USG maluszka, na tym trzeba jednak się znać. Zapewne muszę poprostu dzwonić i się pytać:)

może spróbuj poszukać opinii o poszczególnych lekarzach na internecie? Usg jako takie pewnie zrobi każdy, każdy zmierzy brzuszek i główkę, ale nie każdy stwierdzi płeć i sprawdzi inne szczególy anatomii.

Monik75 daj znać po USG jak tam łożysko,ja też mam ten sam problem.Na następnej wizycie,czyli 30 września mam mieć kontrole położenia łożyska,ale na razie mój gin nic nie wspomina o konieczności cc.

reklama
anbar - tak, ale profil. Na zwykłym usg niezależnie od sprzętu nie uzyskasz obrazu twarzy ze tak to ujmę, "en face".

To co uzyskujesz na 3/4D to też nie jest prawdziwy obraz, a jedynie to jak komputer sobie "wyobraża" obraz złożony z przeczytanych punktów.

Usg jako takie pewnie zrobi każdy, każdy zmierzy brzuszek i główkę, ale nie każdy stwierdzi płeć i sprawdzi inne szczególy anatomii.

Po 30 tygodniu to już chyba tylko osoba robiąca USG po raz pierwszy w zyciu nie rozpoznałaby płci.

Do góry