reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

Violett porodówka w szpitalu kutnowskim się nigdy nie zmieni tam tynk z sufitu na głowy pacjentek spada ;( zreszta wpisz sobie w google szpital kutno i ci się pokarze nora jak melina a windy to wogóle tragedia oddział wewnętrzny jest jeszcze w miare ale Polski NFZ kasy nie da nigdy na całkowity remont szpitali ;(dla tego mam uraz do polskich szpitali

reklama
Eve nie moge zrozumiec Twojego nastawienia do tych porodówek no. Teraz juz jest naprawde bardzo mało takich porodówek jak kiedys. Oj bardzo mało. No ale to Twoje zdanie wiec nie bede tutaj polemizowac.
tu się zgadzam z Violett i będe bronić tych naszych porodówek:):)...nie są to teraz wyjatki a raczej większość...

Termin miałam wyjściowy 18 listopada, do niego zawsze doliczam 12-14dni, bo NIGDY nie urodziłam w terminie. Wg 1 usg termin wychodził na 12 listopada, do dziś udało mi się bronić tego 18... Zasada jest taka, że jak nie rodzisz do 12 doby po terminie to w moim szpitalu kładą na patologię w celu indukcji. Leżałam już z dwójką dzieci. I tak ze spokojnego 30 listopada

Nie śledziłam wcześniej Twojego suwaczka ani temrinów, ani tym bardziej tego, że nigdy nie urodziłaś w terminie :-) A dzisiaj napisałaś, że miał być poród 30.11, a tu nagle lekarz podaje termin na 12. 18 dni różnicy na tym etapie ciąży to dużo, dlatego zapytałam na jakiej to podstawie. No i ostatecznie, cesarki na ogół się robi ok. 2 tygodni przed terminem (a ja zrozumiałam z Twojego postu, że Twój termin, dopowiedziałam sobie, ze pewnie OM, to 30.11) stąd moje pytanie czy to będzie cesarka, skoro termin pewien.

Nie, Anbar, OM to był 18 listopada, ale mogłam sobie spokojnie czekać do 30 - bo to w terminie porodu. Nawet 2 grudnia to w terminie... Ale mój gin na to nie pozwoli... Niestety...
Violett - nie musisz bronić Anbar :-)

Ostatnia edycja:
Hej dziewczynki ;*
Wpadłam tylko na chwilkę, komputer Mi się spalił i wchodzę na neta tylko jak mam okazję u jakiś znajomych ;( :/
Dziś miałam wizytę, Oliwka ma 31 cm i waży 1650g to dobrze !? ;)
Ale niestety dalej się nie odwróciła ;(

A jutro ginka mnie wysyła do ortopedy (jej męża he he) na jakieś badanie Dopplerowskie, w związku z tym moim bólem nóg :/
Co to za badanie !?
Robił je ktoś może...buźki

To i ja melduję się po dzisiejszej wizycie.\
Miałam dziś USG "narządowe",czyli to ostatnie dokładnie sprawdzające maluszka.Następne za 3 tygodnie,ale to już po to by skontrolować położenie łożyska.
Z maluszkiem wszystko ok,przekroczył już 2 kg.Termin wg dzisiejszego USG to 27 październik.
Wszystkie wymiary w granicach 33 i 34 tygodnia,głowa jak zwykle duża bo wskazuje na 34 tydzień,brzuszek w końcu dorównał i już wskazuje na 32 tydz.5dz. :):):) dobrze bo troszkę się już martwiłam moim szczuplaczkiem.

Zalgol poród rodzinny już "wbity" w kartę:) Co do znieczulenia to do godziny 14 bez problemu (bezpłatnie),potem różnie czasami da radę czasami nie :/ pozostaje rodzić przed 14 :D

A jeszcze mam tu takie podane wymiary na zdjęciu USG:
BPD 32w 2d 3w1d
AC 29w 6d 2w1d 257 257
TAD 82 82
FL 33w 0d 3w0d 64 64

1EFW (hadlock) (BPD. AC. FL) > 1745g +/- 262g 31b 13oz +/- 01b 9oz
2EFW (shepard) (BPD. AC) > 1648g +/- 349g 31b 10oz +/- 01b 12oz

ROZUMIECIE COŚ Z TEGO !!??
BO JA OPRÓCZ WAGI TO NIC (A EGO I TEŻ NIE DO KOŃCA)
POMOCY !!!!! :)

Ostatnia edycja:
A jeszcze mam tu takie podane wymiary na zdjęciu USG:
BPD 32w 2d 3w1d
AC 29w 6d 2w1d 257 257
TAD 82 82
FL 33w 0d 3w0d 64 64

1EFW (hadlock) (BPD. AC. FL) > 1745g +/- 262g 31b 13oz +/- 01b 9oz
2EFW (shepard) (BPD. AC) > 1648g +/- 349g 31b 10oz +/- 01b 12oz

ROZUMIECIE COŚ Z TEGO !!??
BO JA OPRÓCZ WAGI TO NIC (A EGO I TEŻ NIE DO KOŃCA)
POMOCY !!!!! :)

Kami to wymiary Oliwki
BPD (średnica główki) wskazuje na 32 tygodnie i 2 dni ciąży
AC (obwód brzuszka) wskazuje na 29 tydzień i 6 dzień ciąży
TAD ??? nie wiem,nigdy czegoś takiego nie miałam
FL (długość kości udowej) wskazuje na 33 tydzień ciąży

Potem masz 2 metody obliczania masy,wg. pierwszego 1745g a wg. drugiego 1648g

Tyle zrozumiałam :)

reklama
Ja już po wizycie...wszystko jest ok:)
Usg za 3 tyg dopiero będzie,a dziś tylko serduszko słyszałam :)szyjka ok,nic złego się nie dzieje...byle do następnej wizyty i podejrzenia sobie maluszka na monitorze;)

Do góry