reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

A my dziś byliśmy na wizycie.
Niestety był inny lekarz bo mój jest na wakacjach,ale za to jaki był przystojny hihi.
Potwierdził chłopaka,mały ma się dobrze i jak na razie wszystko w porządku.Zrobił mi usg nerki bo bardzo ostatnio boli mnie lewa strona i podbrzusze.Ale wszystko jest dobrze mówi żeby obserwować i zobaczyć czy to nie z przemęczenia,stresu.A stresu to ostatnio mam w nadmiarze przez pożal się borze teścia.Z tego wszystkiego zapomniałam zapytać ile mały waży.Też muszę iść na badanie z glukozą ale to za max 2 tygodnie.

reklama
Dzięki dziewczyny za wsparcie i rady.Już się ogarnełam i pozbierałam i wiem,ze stawie czoła tej cholerze.Damy rade.Ten na czczo wynik mnie zszokował i tak się zastanawiam czy wpływu na niego nie miał fakt,że w poniedziałek miałam obciążenie 50g??Może ta głukoza ze mnie nie zeszła.Sama nie wiem.W piątek mam nadzieje,że mnie oświecą.

Lasotka a mi moje lekarka mówiła że mogę zjeść banana na tzw przekąske ale pół, mogę napić się np soku pomarańczowego ale wtedy żadnego owoca. Mięso chude gotowane lub pieczone, ciemny chleb, chuda wędlina.
Póki co podwyższony miałam cukier po serku topionym bo nie wiem co mnie naszło by go zjeść, i raz kupiłam wędlinę niby chudą a okazała się niedobra.

Ale Madziaczek widzę masz wysoki poziom na czczo. Nic się jednak nie martw, w przychodni wszystko Ci wytłumaczą co możesz a czego nie.

Co lekarz, to trochę inne podejście. Pierwsze wytyczne dla mnie brzmiały: zero słodyczy i soków, no i napojów słodzonych
no i jak ost bylam gdzieś na mieście M kupił mi niewinny sok cappy w butelce 0,2, ale po przeczytaniu etykiety wypiłam tylko połowę, bo w 100ml jest aż 10,4g cukru!

A serek topiony w większości robiony jest z utwardzanego tłuszczu roślinnego - czyli tłuszczu trans, stąd to podwyższenie

Dobranoc!

ja nigdy zgagi nie miałam, ale to podobno nadkwasota
a na kwaśnie to chyba produkty zasadowe ;)
czyli cos z wapnem - może być słodkie mleko
buraczki czerwone są mega zasadowe, można kilka ugotować i zjadac na czczo po jednym i przed snem też
słyszalam, że wbrew pozorom cytryna tez jest zasadowa ;?
hm, no i melisa, ewentualnie francuskie filmy i mięta ;p

Co lekarz, to trochę inne podejście. Pierwsze wytyczne dla mnie brzmiały: zero słodyczy i soków, no i napojów słodzonych
no i jak ost bylam gdzieś na mieście M kupił mi niewinny sok cappy w butelce 0,2, ale po przeczytaniu etykiety wypiłam tylko połowę, bo w 100ml jest aż 10,4g cukru!

A serek topiony w większości robiony jest z utwardzanego tłuszczu roślinnego - czyli tłuszczu trans, stąd to podwyższenie

Dobranoc!

No faktycznie co lekarz to podejście.
Ja też staram się teraz czytać etykiety na produktach i chociaż lekarka mówiła, że mogę trochę soku itp to jednak wolę wypić czystą wodę lub herbatę zieloną.
Widzę, że Ty bardziej się na tym znasz więc mam nadzieję będziemy się wspierać w tych dietach :)

jeśli chodzi o cukrzycę..

- branie glukozy dzień czy dwa wcześniej nie mogło mieć żadnego wpływu na wynik badania, bo trzustka radzi sobie z tym do bodajze 4h. A jeśli miało jakikolwiek wpływ to ckrzyca musiałaby być bardzo, bardzo zaawansowana (na tyle, że miałabyś już pełnoobjawową :-) )
- na to czy dostaniemy cukrzycę w ciąży nie mamy praktycznie żadnego wpływu, bo ona nie jest od spożywanej pepsi lub niezdrowego jedzenia, tylko jest to kwestia wpływu hormonów produkowanych przez łożysko na trzustkę. +zwiększona ilośćglikogenu wydzielana przez wątrobę.
- cukrzyca ciężarnych zawsze mija po ciąży ALE trzeba się dalej pilnować, bo u mniej-więcej 70% kobiet które miały cukrzycę w ciąży w przeciągu 10 lat rozwija się cukrzyca typu 2.
- jeśli chodzi o odżywianie, przydatną rzeczą jest tzw indeks glikemiczny. Na sieci są całe masy tabel z tym, wystarczy poczytać :-) Im wyższy indeks, tym większy skok cukru we krwi powoduje. "Bezpieczne" są produkty o indeksie 50 lub niżej, o ile dobrze pamiętam.

reklama
hej dziewczyny. Wczoraj po wizycie nie pisałam...
Jest tak jak przewidziałam... niestety szyjka macicy trochę się skróciła więc muszę trochę zwolnic i więcej odpoczywać:( na szczęście nie ma rozwarcia więc do szpitala mnie nie wysłano. Narazie mam brać aspargin i no-spe.
Tak więc moje wczasy dały się we znaki jednak...

Do góry