reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

To ja mam pytanie, można ustrzec się przed tą cukrzycą, miałyście jakeś objawy. Mam glukozę na 27.08 i może da radę cośzrobić jeszcze, nie dość że leżę to jeszcze bym miała mieć dietę i kłucia!!!!

reklama
Ja słyszałam opinie, że jak się pije w ciąży dużo pepsi to wychodzi cukrzyca ciążowa.
Okaże się jutro, odbieram wynik, a pepsi raz na jakiś czas sobie nie odmawiam ;)

Ja miałam w takim kubeczku jak się piwo pije z plastiku..... i na pewno było więcej niż np. jest w puszcze, a puszka ma 0,33 l.

Lasotka a mi moje lekarka mówiła że mogę zjeść banana na tzw przekąske ale pół, mogę napić się np soku pomarańczowego ale wtedy żadnego owoca. Mięso chude gotowane lub pieczone, ciemny chleb, chuda wędlina.
Póki co podwyższony miałam cukier po serku topionym bo nie wiem co mnie naszło by go zjeść, i raz kupiłam wędlinę niby chudą a okazała się niedobra.

Ale Madziaczek widzę masz wysoki poziom na czczo. Nic się jednak nie martw, w przychodni wszystko Ci wytłumaczą co możesz a czego nie.

Ja jutro się wybieram na badanie glukozy...i dostałam od swojej gin 75g...
W jakiej ilości wody się to rozrabia i jak w ogóle to badanie wygląda ?? :(
Efinka ja mialam 50 gi badanie wygladalo tak, ze pobrali mi krew na czczo, pani zrobila mi ta glukoze w takim zwyklym bialym plastikowym kubeczku. Wypilam i po godzinie kolejny raz mi pobrala krew i do domciu.

A ja chodz uwielbiam wate cukrowa nie wspominam milo i smacznie tego badania. Pani powiedziala mi abym wypila to jednym ciurkiem ale ja niestety nie dalam rady :( Dostalam zgagi po polowie kubeczka i nie moglam przelknac dalej :( Fuj. Mam nadzieje ze nie bede musiala powtarzac badania.

dziewczyny a ja nie mialam jeszcze tego badania z glukoza czy to nie dziwne.. ? moja gin nic nie wspominala o nim, chyba sama musze zapytac :/

Zobacz załącznik 273157
a to moja Hania z sobotniego usg :)
zdrowiutka na szczęscie, no i ciężka bo 600g ponad ;)
Aniu moja gin zlecila mi to badanie po 25 tyg a robi sie je chyba do 28 wiec moze Ci jeszcze da :)
A Hania przesłodka :)

Ja też miałam badanie na glukozę po wypiciu miałam 135 czyli w normie :) Byłam wczoraj u lekarza i wzięłam już L4 siedzę już sobie w domku i tak będę do konca bo 24.10 idę do szpitala a 25.10. będę miała cc. Maleństwo waży już 1 kg i nie chciało pokazać co ma między nogami. Mam nadzieję, ze lekarz na prenatalnych badaniach się nie pomylił co do dziewczynki :) a tak chciałam żeby mój gin mi potwierdził chociaż on w 13 tyg mi też powiedział dziewczynka ale jakoś jeszcze nie dokońca ufam

Efinka - ja piłam glukozę w domu. 75g miałam rozpuścić w ok 250 ml wody i do tego połowka cytryny .. wypić trzeba w ciągu 5 minut maks (ja piłam duszkiem i było całkiem ok). I pobranie miałam tylko raz po 2h w przychodni ....

Madziaczek - przykro mi ... pamiętam jak się czułam wczoraj po moim wyniku, ale dzisiaj już ok :-)
co do diety to każda musi zobaczyć co i jak na nią działa ... ja mam nadzieję, że wiele rzeczy będę mogła jeść bo wynik nie był taki straszny.

Jeżeli chodzi o to czy można jakoś się przed tą cukrzycą uchronić robiąc coś wcześniej to moim zdaniem nie ... wszystkie domowe sposoby można między bajki włożyć ... ja od początku ciąży słodyczy w ogóle nie jadłam, ciast może raz na 2 tyg kawałeczek, owoce w rozsądnych ilościach, pieczywo razowe ... niczego nie słodzę od lat, słodzonych napojów też nie pijam a i tak mnie dopadło.

reklama
Do góry