reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

Dziewczyny, pomiędzy 13 a bodajże 20 tygodniem każde dziecko powinno rozwijać się w takim samym tempie. Lekarka mierząc mózg, pęcherz i nerki jest w stanie określić dokładnie wiek ciąży i porównać z terminem według OM. Moja lekarka mi tak wytłumaczyła, jak w 16 tc okazało się że termin przesunął się o tydzień, więc to pewnie normalne :)

reklama
Izeczka - to super, ze dzidzia rozwija się prawidłowo i u Ciebie tez ok :-)

ja weekend spędzam w mieście, ale planuję jakąś wyprawę do Galerii ale oprócz tego spacer do lasu kabackiego, w takie upały to sama przyjemnośc :-)

Dziewczyny, pomiędzy 13 a bodajże 20 tygodniem każde dziecko powinno rozwijać się w takim samym tempie. Lekarka mierząc mózg, pęcherz i nerki jest w stanie określić dokładnie wiek ciąży i porównać z terminem według OM. Moja lekarka mi tak wytłumaczyła, jak w 16 tc okazało się że termin przesunął się o tydzień, więc to pewnie normalne :)

U mnie żaden lekarz nie mierzył nigdy mózgu, pęcherza ani nerek. Oglądali tylko czy są prawidłowe i prawidłowo zlokalizowane i tyle.
Niemniej moja koleżanka miała taką sytuację, że z OM termin porodu wypadał na 2.01, a potem na USG jakiś lekarz wyliczył, że termin się przesunął na 26.12 i w efekcie o tydzień wcześniej uznano, że ciąża jest przenoszona i trzeba natychmiast wywoływać. To ja już chyba wolę się trzymac swojego terminu OM.

ja też jestem już po wczorajszej wizycie połówkowej :)
Lekarz stwierdził nadal że jest dziewczynka. Więc z Beatką jest wszystko dobrze, Nasze szczęście waży 460g ma piękne serduszko i wszystko na miejscu hehe. Też się bardzo wierciła i najbardziej podobał mi się jeden moment jak centralnie pokazałam nam odcisk swoich stópek. Było to bardzo rozczulające. wg usg termin się przesunął z 12 na 14 listopad. ale przy Małgosi też tak było a słoneczko i tak przyszło na świat w wyznaczonym terminie / jak eksmisja to eksmisja :-p/
Także oboje byliśmy przeszczęśliwi z oglądania córci.

tak jak napsiałam na głównym na moim usg połówkowym wyszło, że będzie CHLOPACZEK:)
ale nie odrazu było to takie pewne...najpierw lekarz zapytał się czy jak zobaczy płeć to ma mówić, a ja że oczywiście tak tak!!! i zapytał się czego się spodziewamy to my z M.,że mamy przeczucie na chłopca...on tak patrzy patrzy i mówi, że niestety chłopca tutaj nie będzie... hmmm....jakos dziwnie mi się zrobiła ale nie dlatego ze dziewuszka tylko dlatego,że jakoś mnie zawiodła moja intuicja hehe:) no ale lekarz pochwili stwierdził, że nie może tego potwierdzić na 100% bo dzieciątko nie chce się przekręcić... dalej robił pomiary....małuszek głowe schował za rękoma i twarzyczki nic nie było widać, chyba nie lubi jak się go tak dokładnie ogląda.... ja mówię do lekarza ze jak tak buźkę zasłonił to niech chociaż nogi rozchyli i w tym momencie lekarz zatrzymał i zrobił zbliżenie i mowi: nie no chlopak chlopak ...na bank!!! i rzeczywiście sisiaczek malutki był i to nawet wyraźnie było widać! także M. zadowolony, bo widziałam jakie duze smieszne oczy zrobił jak lekarz najpierw powiedział że chlopca nie widzi:D

mały ma 18,5 cm i waży 434 g...ogolnie byłam zdziwiona bo mam raczej nie duży brzuch i gdzie to wszytsko mi się miesci to ja nie wiem:D
ale za to jestem bardzo szczesliwa:)

aduska - jeszcze raz gratulacje :))) Cieszę się ze synek zdowy i potwierdzony :) Twoj M też pewnie szczęśliwy... Ja nigdy nie zapomne wyrazu twarzy męża jak usłyszeliśmy ze na 100% będziemy mieli chłopca :D Te oczka zaszklone, uśmiech od ucha do ucha i o mało mu klaty nie rozwaliło taki sobie wzioł dumny wdech :D:D:D

A na jakiej podstawie tak stwierdził? Ciekawi mnie to, bo moje dziecko na wszystkich pomiarach wychodzi starsze o równe 1,5 tygodnia od daty OM i też mi jedna lekarka wmawiała, że na pewno ciąża starsza i wyniki USG pokazują zgodnie z wiekiem. I też mam gdzieś termin porodu wyznaczony na 22.10, ale mój lekarz prowadzący twierdzi, że wynik pomiarów na USG o niczym nie świadczy i nadal trzymamy się daty 1.11.

Anbar, ja już szczerze mówiąc zgłupiałam, kazdy lekarz chyba inaczej interpretuje pomiary itd...
Wg Om termin mam na 5 listopada... Ja jednak sama wiem ze owulke miałam ok tygodnia wczesniej niż zwykle więc o ten tydzien rzeczywiscie wiek ciązy może byc przesunięty...Wg USG lekarz stwierdził, że pomiary rzeczywiście wskazują raczej na ukonczony 24 tydzien a nie 23 ;)-aczkolwiek jak wypytał o owulacje itd, to stwierdził, że nawet jeśli ciąża jest starsza to odstępstw dużych nie ma...(podobno rozbieżność między terminami może wynieść max do 2 tyg i nie wykazuje to nic niepokojącego ponieważ ciąże donoszoną szacuje się już na ukonczony 38tydzien)
Jednak waga dzidzi wydaje mi się typowym błędem pomiarowym. Usg mialam robione na troszkę starszym sprzęcie (nowy sprzęt był na przeglądzie ) i Zuzia okropnie szalała więc lekarz od razu stwierdził, że ten pomiar będzie zweryfikowany za dwa tyg. Ehh aczkolwiek jesli rzeczywiscie ciąza ma pełne 24 tyg a nie 23 to te 600-700gr rzeczywiscie są normą :). Zobaczymy za dwa tyg.
Ja zrobiłam dwa suwaki, termin mam teraz pomiedzy 28.10 (usg) a 5 .11 (OM) ale sama się skłaniam ku myśleniu że prawdziwy lezy gdzieś pośrodku :).

Ostatnia edycja:
reklama
modlisia..jezeli chodzi o samą wagę to ja bym się zbytnio wagą nie zugerowalam bo juz wiele sób mi mowilo ze usg potrafi przekłamać a w ostatnich tygodniach przed urodzeniem nawet o 0,5 kilo...

Do góry