reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

reklama
a jeszcze jedno.
Dotychczas moje 2 usg były dopochwowe.
Czy teraz to tez takie będzie? orientujecie się?

To zależy. Przez powłoki brzuszne lekarz może obejrzeć tylko samo dziecko - zamierzyć, sprawdzić serce i inne narządy wewnętrzne. Natomiast oceny szyjki macicy, samej macicy czy jajników, może dokonać tylko poprzed USG dopochwowe. Wiele kobiet ma USG dopochwowe do samego końca ciąży. Jest dużo dokładniejsze.

anbar - to jest nie do końca tak ... dzisiaj miałam USG przez brzuch i ocena szyjki macicy została dokonana ... było widać idealnie jak bardzo jest zamknięta, jaka długość (mam nawet ładną fotkę do tego ;-) ) z kolei jajników u mnie na genetycznym dopochwowym (a miałam dwa) nie było już widać ...

USG dopochwowe, można zrobić, aby coś podejrzeć, ale od pewnego momentu wszystkich organów dziecka już się nie dojrzy, a poza tym po co podrażniać szyjkę ... ja w sumie dzisiaj to z pewnych względów wolałabym dopochwowe (bo pewnie dałoby się podejrzeć płeć :-) ) ale p. doktor już nie robi ...

Ostatnia edycja:
My też przed pierwszym USG przez grzecznośc zapytaliśmy czy możemy wejśc razem i nie było z tym zadnego problemu.
USG przez brzuch mam od 12 tyg. ale 3 tyg. temu w szpitalu na Madalińskiego, jak pojechałam na IP ze skurczami, to zrobili mi i takie i takie, z tym, że przez brzuch trwało dłużej, a dopochwowe było tylko po to, zeby dokładniej obejrzec szyjkę. Chociaż na tym zwykłym lekarz tez mi pokazywał szyjkę.

Mi na ostatnim usg też przez brzuch oceniono łożysko i szyjkę...
Jednak Anbar ma rację, ponieważ jak są jakieś problemy-np. skurcze, krawienia to głownie lekarze oceniają poprzez usg dopochwowe, jest dokładniejsze ... Ja na ostatniej wizycie nie miałam dopochwowego ale wczesniej robiono mi za każdym razem aby ocenić stan łozyska i szyjkki

Wychodzi na to ze ja juz swojej dziecinki nie zobacze wiecej na USG, bo nie bede juz w Polsce zeby pojsc prywatnie, a tutaj mam tlyko dwa USG 12tyg i 20, oba juz za soba. Mam nadzieje, ze z dzidzia bedzie do konca wszystko w porzadku..

reklama
My juz po połówkowym.
Synuś rozwija się zdrowo, chociaż zastanawia mnie różnica w tygodniach ciąży. Według pomiarów jest tak:
BPD - 44mm 19,3 tydz.
HC - 165 mm 19,2 tydz.
AC - 146 mm 20,0 tydz.
FL - 29 mm 19,1 tydz.
OM - 20,0 tydz.

Niby lekarz nic nie mówił, że cos jest nie w porządku.
Opis mam na półtorej strony więc nie będę go przeklepywać, w każdym razie pokrywy czaszki, kręgosłup, powłoki jamy brzusznej - ok, buźka bez cech rozszczepu, wszystkie narządy na swoim miejscu i prawidłowej wielkości, łożysko na ścianie przedniej poza ryzykiem przodowania, kanał szyjki 39 mm.
To co dla mnie, z racji pępowiny dwunaczyniowej najważniejsze, to serce i nerki w porządku ale mimo tego lekarz zasugerowal zrobienie echa serca.
No i nasz dzidziuś waży 299 g.

Do góry