reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

reklama
Pustiszi u mnie było tak że najpierw wymiotowałam i z 63kg zeszłam na ok 56kg przez te nudności... poźniej na sam koniec w 9 miesiącu ważyłam 67kg więc w sumie miałam tylko 4kg na plusie do wagi sprzed ciąży. Jak urodziłam to ważyłam mniej niż wtedy kiedy zachodziłam w ciąże.

Fifka, jak nasze babcie zachodziły w ciążę wszystko było zdrowsze, mnóstwo osób miało przydomowe ogródki z warzywami, mieli pewność, że niepryskane... A teraz? pójdziesz na targ i nie wiesz, co kupujesz i ile tam witamin a ile chemii... nie każdy ma szczęście do dostaw sprawdzonych produktów...

i nie zgodzę się do końca z tym żelazem, jak ktoś ma dobre wyniki to ok, może pozostać przy samej diecie, ale ja już ze 3 razy w życiu miałam niezłą anemię (w tym raz jak jeszcze żywiła mnie mamusia :) i bez tabletek z tego nie wyszłam (a jem w miarę zdrowo). Nie każdy ma dobrą przyswajalność żelaza i już, wtedy nie wiem, ile byś musiała jeść czerwonego mięsa i innych takich, żeby nastarczyć i dla siebie, i dla dzidziusia...

U mnie nie ma mowy żebym bez witamin ciągnęła. Muszę patrzeć czy ma w składzie żelazo ! bo np prenatal DHA tego żelaza nie am. Uważajecie dziewczyny jak to bierzecie. Mi na to zwrócił uwagę gin w pierwszej ciązy. Do tego ja mam brać folik całą ciąze bo kwas foliowy spomaga wchłanianie żelaza . Gdybym tego nie brała to anemia prawdopodobnie galopująca !!

Jeśli chodzi o witaminki, to lekarz kazał przestać brać kwas foliowy, a cos w zamian to tylko jeśli ja sama chcę. Powiedział,że jak morfologia jest dobra to nie trzeba dodatkowo nic łykać wiec jak narazie nie biorę nic:) zobaczymy jak następne badanie krwi będzie się prezentować:p

Malinka ale skoro sama piszesz że masz problemy to normalnie że bierzesz... ja tu mówie o sobie i osobach które mają dobre wyniki bo wtedy po co brac?? Ja w życiu anemi nie miałam....

Fifka to nie jest tak. Ja w drugiej ciązy miała na początku wyniki super, a po 5 tygodniach anemia taka ze aż galopowała :( doszlo do tego ze musiałam dostać żelazo na receptę. Niew miałam mdłości ani nie wymiotowalam. Jadłam bardzo zdrowo. tylko nie łykałam witamin

Ja anemie mialam jak bylam mlodsza, praktycznie zawsze:) ale jak mąż mnie zaczal karmic (lubi urozmaiconą kuchnie), to od 2008 roku mam wyniki idealne i anemii nawet małej:)

Anisen no widzisz... u mnie nic takiego nie było... a nie jestem zwolenniczką by brać "ot tak"... jak coś wyjdzie w morfologi i lekarz zaleci wtedy będę brała.

reklama
Fifka - a no to przy mega spadku :) acha bo myślałam że tak bez minusa na wadze skromne 4 kg

A mi się wydaje ze kazdy inaczej uważa kazdy lekarz kazdej z nas inny, jesc zdrowo mozna profilaktycznie tez lykac tabletki ja jeszcze nie łykam bo mialam brac folik jakiś czas nie biore i moze sie wybiore do apteki. Kazdy indywidualnie podchodzi i wie co dla nas najlepsze chyba i o.
Ja np. Bardzo dużo od Was się nauczyłam ucze i mysle że jeszcze sie naucze choć każda mama ma inne upodobania i praktyke, ale to normalne :)

Do góry