reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty naszych maluszków (szczepienia, wymiary, konsulatacje, porady)

reklama
ja muszę bo Jaś jest bardzo niespokojny od dwóch dni i ma zaczerwienionego penisa więc lekarka obawia się zakażenia układu moczowego

Witam :)
Mocz możesz małemu pobrać za pomocą specjalnych woreczków do tego przeznaczonych. Przyklejasz woreczek, zakładasz pieluszkę i czekasz. Woreczki te kupuje sie w aptece.

Ja mam inny problem. U mojego maluszka po pobraniu krwi na główce zrobił się krwiak, a dookoła niego 2 cm zaczerwienienie i jakaś wysypka. Mój Fabianek skończył miesiąc. niepokoi mnie to. Proszę napiszcie jak z Waszymi maluszkami.

Aaa mój Szymek też ma siusiaka zaczerwienionego :szok:
W ogóle nie wiem czy tak jest i czemu, mówicie o usg bioderek maleństw, moje koleżanki mamusie są zdziwione i lekarz też. Podobno tylko jak coś lekarza niepokoi to zaleca usg a tak to nie.:confused:

Justyś, jeśli mieszkasz w Polsce, to USG bioderek robi sie wszystkim maluchom - idziesz do pediatry po skerowanie, a potem do ortopedy.

Oczywiście robić nie trzeba, bo to badanie profilaktyczne. No ale powiem wam, że u synka kolezanki wlasnie zdiagnozowano dysplazję stawu biodrowego - mka 3 lata:(( Mieszka w Anglii i tam tez jest tak, ze tylko, jak przy badaniu pediatra uzna, ze coś nie tak, to do specjalisty. Widać pediatra się nie poznał:((( Mały nie mógł chodzic, tak cierpiał z bolu, teraz niestety nie da sie z tym nic zrobić, trzeba czekać, az przestanie rosnąć i wtedy pewnie operacja.

reklama
Natalia_eg ja pobierałam mocz do tego woreczka, bo inaczej nie byłam w stanie a i tak dopiero za drugim razem się udało. Zresztą nikt mi nawet nie powiedział, jak to właściwie zrobić. Rano po jedzonku myk na bujaczek i czekanie z godzinkę. Z tymi woreczkami to nie jest do końca dobra metoda ale nasz wierzga i chce na ręce więc inaczej ciężko. Taka metoda może być do pobrania na mocz ogólny ale na posiew podobno nie, bo łatwo zanieczyścić próbkę przy przelewaniu i u nas tak się zrobiło. Pani z laboratorium powiedziała, że próbka zanieczyszczona i wyszły ecoli i coś jeszcze ale w nie dużym stężeniu. Trudno pobrać siśki ze środkowego strumienia do pudełeczka z tym patyczkiem, co jest na posiew i to jeszcze sterylnie. Warto siusiaka jakoś umyć dokładnie i octeniseptem może przemyć. Podobno najlepsza metoda to pobranie przez cewnik ale to chyba tylko w szpitalu. Ja miałam jeszcze raz próbować do próbki bezpośrednio pobrać mocz ale chyba zrobię to w poniedziałek. Nie wiem jak się do tego zabrać po prostu. Ten siusiak mały i jak go tu trzymać i czekać.
W badaniu ogólnym moczu wszystko jest w normie i nie ma flory bakteryjnej więc już sama nie wiem.
U nas w usg wyszło, że mały ma coś nie tak z lewą nerką-podejrzenie przebytego zapalenia ukł. moczowego, choć brak objawów było. W środę idziemy do pediatry i ma dać skierowanie do urologa dziecięcego. Mam nadzieję, że ten zrobi po swojemu usg i oceni, czy z tą nerką rzeczywiście jest coś nie tak. Być może trzeba będzie robić kontrast, żeby wykluczyć refluks.
Justys bardzo dziwne, co Ci lekarz powiedział. To badanie bioderek to rutynowe działanie i chyba dotyczy wszystkich maluchów w PL. Dopytaj się, bo lepiej zrobić i sprawdzić.
Elastyna ja bym do przychodni zadzwoniła i powiedziała, że dziecko ma jakiś odczyn i co to może być.

Ostatnia edycja:
Do góry