reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty naszych maluszków (szczepienia, wymiary, konsulatacje, porady)

Bakalia ja daję od czasu do czasu espumisan i Mały ładnie oddaje gazy. Masuję też brzuszek jak Zawistowski na tym linku, który gdzieś któraś z dziewczyn podała. Poza tym dostałam jego książki na prezent, to sobie zerknę. Mi położna powiedziała, że można espumisan dać jak Mały miał 2tygodnie, choć na ulotce jest od 1-go miesiąca.
Ostatnio Mały 2 dni kupki nie mógł zrobić a dziś nad ranem o 5 po jedzonku walnął taką, że szok. Nie wiedziałam, jak Go przebrać:-).

reklama
Masaż stosuje, kładę na brzuszku - gazy idą, ale czasem musi się sporo na stękać i jak już nie może to zaczyna płakać a mi go szkoda! Najgorzej to brzmi jak śpi i stęka.. gazy idą ale co biedny się przy tym napracuje to jego..

chyba kupię ten espumisan i tak jak piszesz Alice czasem będę dawać ;)

lekarz bedzie wiedzial
szczepionke najlepiej kupic w przychodni, bo tam jest wlasciwie przechowywana, no chyba, ze ktos ma ją gdzie indziej w jajiejs extra cenie
warto zabrac opakowanie po szczepieniu - jest tm w razie czego seria i data waznosci, poza tym warto poczytac o mozliwych objawach po szczepieniu :tak:

tak espumisan można dawać profilaktyznie nawet dzieciom bez kolki bo ułatwia oddawanie gazów....moja szwagierka dawała swojemu synowi bo też stękał i jęczał a po espumisanie wszystko sie unormowało.
i dawała mu od 2 tyg. życia.

hej dziewczynki,
my juz po pierwszej wizycie u pediatry, mała ma 4kg ( o 800g więcej niż przy wypisie), urosła o 1 cm
shocked.gif
(to raczej niemożliwe, był błąd pomiaru po urodzeniu) a główka o 3 cm
shocked.gif
pięknie mieści się na środeczku siatki centylowej więc jest git.
A dowiedziałam się, że przekarmiam małą. Pwoinna jeść 75 ml a ona zjada 90 a ostatnio nawet 120
laugh.gif
. Ale podobno jak nie ulewa i nie wymiotuje to można dawać więcej, zwłaszcza, że ona na początku była niejadkiem.

reklama
Szczepionkę dostaje się w specjalnym opakowaniu, a przechowywać ją można w lodówce. Nam lekarz kazała położyć w samym środku lodówki z zachowaniem tych samych odległości od każdej ścianki lodówki, czyli na środkowej półce, na środku.

Do góry