reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty naszych maluszków (szczepienia, wymiary, konsulatacje, porady)

Bakalia ja daję od czasu do czasu espumisan i Mały ładnie oddaje gazy. Masuję też brzuszek jak Zawistowski na tym linku, który gdzieś któraś z dziewczyn podała. Poza tym dostałam jego książki na prezent, to sobie zerknę. Mi położna powiedziała, że można espumisan dać jak Mały miał 2tygodnie, choć na ulotce jest od 1-go miesiąca.
Ostatnio Mały 2 dni kupki nie mógł zrobić a dziś nad ranem o 5 po jedzonku walnął taką, że szok. Nie wiedziałam, jak Go przebrać:-).

reklama
Masaż stosuje, kładę na brzuszku - gazy idą, ale czasem musi się sporo na stękać i jak już nie może to zaczyna płakać a mi go szkoda! Najgorzej to brzmi jak śpi i stęka.. gazy idą ale co biedny się przy tym napracuje to jego..

chyba kupię ten espumisan i tak jak piszesz Alice czasem będę dawać ;)

lekarz bedzie wiedzial
szczepionke najlepiej kupic w przychodni, bo tam jest wlasciwie przechowywana, no chyba, ze ktos ma ją gdzie indziej w jajiejs extra cenie
warto zabrac opakowanie po szczepieniu - jest tm w razie czego seria i data waznosci, poza tym warto poczytac o mozliwych objawach po szczepieniu :tak:

tak espumisan można dawać profilaktyznie nawet dzieciom bez kolki bo ułatwia oddawanie gazów....moja szwagierka dawała swojemu synowi bo też stękał i jęczał a po espumisanie wszystko sie unormowało.
i dawała mu od 2 tyg. życia.

hej dziewczynki,
my juz po pierwszej wizycie u pediatry, mała ma 4kg ( o 800g więcej niż przy wypisie), urosła o 1 cm
shocked.gif
(to raczej niemożliwe, był błąd pomiaru po urodzeniu) a główka o 3 cm
shocked.gif
pięknie mieści się na środeczku siatki centylowej więc jest git.
A dowiedziałam się, że przekarmiam małą. Pwoinna jeść 75 ml a ona zjada 90 a ostatnio nawet 120
laugh.gif
. Ale podobno jak nie ulewa i nie wymiotuje to można dawać więcej, zwłaszcza, że ona na początku była niejadkiem.

reklama
Szczepionkę dostaje się w specjalnym opakowaniu, a przechowywać ją można w lodówce. Nam lekarz kazała położyć w samym środku lodówki z zachowaniem tych samych odległości od każdej ścianki lodówki, czyli na środkowej półce, na środku.

Do góry