reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty naszych maluszków (szczepienia, wymiary, konsulatacje, porady)

Dorotka a ja mam pytanie, bo jak byliśmy na wizycie u pediatry ostatnio i jak lekarka wyszła na chwilkę to pielęgniarka powiedziała, że na rota te szczepionka nic nie daje, bo rodzice wracają do przychodni i mówią, że dziecko było w szpitalu mimo tej szczepionki. I ja teraz nie wiem, czy szczepić czy nie, bo chciałam na pneumokoki i na rota zaszczepić. Mój M. chce tylko na pneumokoki a ja mówię tak jak Ty piszesz, że na rota też chcę, bo jakby coś to łagodniej przejdzie choróbsko. A co było Twojemu Szymonowi, na co chorował?

reklama
Ja nie będę szczepiła na rotawirusy, bo według naszej pediatry to szczepienie niewiele daje i nie ma sensu dziecka faszerować kolejną dawką chemii.
Chcemy natomiast szczepić na pneumokoki i tu mam do Was pytanie, bo nasza pediatra obstaje przy konieczności szczepienia w 6tygodniu. Położna natomiast uważa, że spokojnie mogę poczekać z pierwszą dawką do ukończenia 6mcy. Jak Wy dziewczyny robicie?
Do tego cały czas się gryzę, czy szczepić bezpłatnymi szczepionkami tylko zamiast DTPw dać DTPa, czy jednak wykupić 5w1.

A miałam dodać, że na echo serca byliśmy, bo Mały miał wykrytą wadę serca w postaci przetrwałego przewodu tętniczego Botalla po urodzeniu i o dziwo prawie mu się ta wada cofnęła. W środę pediatra nie słyszała szmerów w serduszku. Dziś Maluszek nie dał się osłuchać, bo strasznie się rozpłakał. Jednak nic dziwnego, bo echo trwało około 20 min i już miał dosyć. Pani doktor powiedziała, że coś tam jeszcze pozostało z życia płodowego na poziomie przedsionków ale teraz na kontrolę dopiero za 9 miesięcy mamy iść.
Teraz czeka nas usg nerki lewej jeszcze, bo miał kielich powiększony ale to w następnym tygodniu. Najgorsze dla mnie jest to, że mróz duży ciągle trzyma i szkoda mi Małego tak ciągać po tych lekarzach.

Dziewczyny mam pytanie, w którym tygodniu byłyście lub idziecie na usg bioderek?? Bo nas umówiono na 5 tydzień życia i dziś jak byliśmy zgłosić młodego w przygodni pielęgniarka powiedziała, że trochę późno ...

twój lekarz Ci powie, ze się netu naczytałaś :-p:-D

Krupka ja jak zawsze w takich sytuacjach będę grała głupka i powiem, że co Go zarejestrowałam to albo miał katar albo ktoś w domu był chory itd. a chorego albo nawet "niewyraźnego" dziecka nie zaszczepią.

Alice to prawda, że można potem jak skończy 6 m-cy - nawet wtedy trzeba wziąć mniej dawek więc dodatkowo zaoszczędzisz

A młody miał taką jelitówkę, że leciało z niego górą i dołem, tak że już biduś nie rozróżniał czy mu się chce siku czy kupę:baffled: i mówił po prostu "mama blee" A przed szpitalem go uchroniłam tym, że całą dobę dokładnie co 5 do 10 min dawałam mu coś do picia tak po 3-5 ml dozownikiem do leków (więcej nie przyjmował żołądek) nawet "na śpiocha". Jak pojechaliśmy skontrolować czy nie trzeba go nawodnić kroplówką to Lekarka zrobiła oczy i pytała jakim cudem się jeszcze nie odwodnił.

Alka, my mamy na 27.02, więc to już bedzie skonczone 5 tyg, ale słyszałam, ze trzeba między 4-6 tygodniem?

Co do rota - tez słyszałam, ze ktos zaszczepił, a mimo to dziecko wylądowało w szpitalu, ktoś inny znow nie szczepił i rota przeszedł bardzo łagodnie. To pewnie wyjatki, nie wiem. Moje dziecko nie szczepione, na szczescie nic takiego nie miało.

Dziewczyny mam pytanie, w którym tygodniu byłyście lub idziecie na usg bioderek?? Bo nas umówiono na 5 tydzień życia i dziś jak byliśmy zgłosić młodego w przygodni pielęgniarka powiedziała, że trochę późno ...
My byliśmy chyba w 5 tygodniu ale zalecenie miałam między 4 a 6 tygodniem.
Pozdrawiam

reklama
Do góry