reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty naszych maluszków (szczepienia, wymiary, konsulatacje, porady)

reklama
Ewelina- pisalas kiedys, ze masz w rodzinie pediatrow, ktorzy zalecaja szczepienia. Ale ktora szczepionka 6w1, czy 5w1, czy bezplatna (sama juz nie wiem, na internecie mozna wyczytac 1000 roznych opinii)? I kiedy zalecaja szczepienie na rotawirusy i pneumokoki?

rozmawiałam na ten temat z kuzynek pediatrą i zoną mojego kolegi tez pediatra, polecali 5 w 1 co do pnemokoków zdania podzielone: że po 6 miesiącu a zona kolegi, ze lepiej odrazu bo wiele maleńkich dzieci dotyczą pneumokoki. co do rota kuzyn nawet mówił, że nie koniecznie bo ona uodparnia na 2 typy wirusów a żona kolegi, żeby lepiej odrazu zaszczepić bo przebieg choroby jest lżejszy. Ja robię tak 5 w 1 i rota teraz, pneumokoki po 6 miesiącu, chyba, ze przestanę karmić piersią wcześniej to wtedy tez pneumokoki

a powiedzcie dlaczego tak bardzo zalecane są 5w1 skoro teoretycznie lepsze są 6w1? Nie mogę zrozumieć tej różnicy :-( W ogóle szczerze Wam powiem, że jeśli chodzi o zdrowie Jasia to ja głupia jestem... Chcę jak najlepiej, a nie wiem co jest najlepsze...

Natalia ja też już nie wiem, co będzie najlepsze. My będziemy te pojedyncze robić szczepionki plus na pneumokoki. Chciałam te skojarzone, aby Mały mniej miał wkłuć ale nie mam siły kłócić się z mężem. Dla niego to bez różnicy i że nie ma po co płacić za to kasy. A teściowa rozmawiała z jakąś lekarką, która powiedziała jej, że na rota nie ma co szczepić a też chciałam zaszczepić a na pneumokoki w późniejszym okresie życia. Niby ona tak swoje dzieci szczepiła. A swoją drogą to jeśli szczepionki 5w1 lub 6w 1 są lepsze dla dzieci, to powinny być refundowane. Zgłupieć można.

Jej, to nie wiedzialam. Myslalam, ze to 6 w 1 daje sie raz.
To też jest powód, dla którego trzeba wszystko przemyśleć bo np u nas w przychodni 5w1 + rota + pneumo to wychodzi mniej więcej 1500zł za wszystkie dawki
Natalia (Krupka już pisała) np. dlatego, że 6w1= 5w1+wzw
A jedną dawkę WZW Twoje dziecko już dostało, zalecana dawka wzw to 3x, Czyli podając 6w1 podaje się 1 lub 2 (zależy od preparatu) nadprogramowe dawki WZW.
(mam nadzieję, że nie namieszałam)

Melisa: tu na dole strony masz kalendarz szczepień z podziałem na darmowe, na "5" i na "6":
szczepienia.pl - Kalendarz szczepień

Szczepień 6w1 jest 4 w ciągu tych 3 lat i każda zawiera wzw B, a w programie na "5" szczepień na wzw B jest tylko 2. Podaje tylko różnice, bo sama nie wiem która lepsza:-)

Dziewczyny- dziekuje bardzo :-) Bo ja sie to nie za bardzo orientowalam. Czyli te szczepionki skojarzone sa lepsze od tych bezplatnych, tak? Chce, zeby dla Milenki bylo jak najlepiej (cena juz nie ma takiego znaczenia). Bezpieczniejsze sa te skojarzone, tak? Bo ja juz sie tyle opinii na necie naczytalam, ze jestem zielona :baffled: Czyli teraz najlepiej zaszczepic te 5w1 (lub 6w1) i rota (czy rota w innym dniu), a pneumokoki pozniej? A jak sie poda te dwie nadprogramowe dawki wzw B, to czy to jest zle, czy dobrze (czy to nie ma znaczenia)?

Renna- dzieki za linka do kalendarza :-)

reklama
Ja też nie wiem jak szczepic:no: Zastanawiam się nad bezpłatnymi, lub tymi 5w1. Postanowiłam zrobic listę plusów i minusów. Może pomożecie

Plusy 5w1:
-szczepionka przeciw krztuścowi nie jest pełnokomórkowa
-mniej wkłuc
-........???????????

Minusy 5w1:
-kilka chorób w jednej szczepionce
-.......???????????

I dalej nic nie wiem, nawet po rozmowie ze szwagrem lekarzem. On uważa, że jeżeli tylko nas stac to powinniśmy szczepic na wszystko:szok:, tylko nie za wcześnie..
Ogólnie to tak myślę, że gdyby nie ta szczepionka pełnokomórkowa na krztuśca to szczepiłabym tymi bezpłatnymi, bo chyba wole wiecej wkłuc niż kilka chorób w jednym. No i na pneumokoki zaszczepie, ale chyba jeszcze nie teraz. Nie wiem jeszcze co z rotawirusami. Za dużo tych wyborów:szok:

Do góry