reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty, badania USG, wyniki badan

A co to są badania prenatalne w 3 trymestrze - co one obejmują? Wydaje mi się że wy mówicie o szczególowym USG z oceną narządów? Czy sa tu jeszcze jakies konkretne badania krwi, testy itp.? Z tego co wiem genetyczne wady wyłapuje się dużo wcześniej 11-13 tc, potem badania inwazyjne typu amniopunkcja, biopsja kosmowki, test NIFTy itp. W 3 trymestrze to juz chyba tylko USG - anatomia płodu, serca narządów, wykrywająca wady rozwojowe nie genetyczne.Takie USG mam co miesiąc ze względu na nieprawidłowe NT w 11 tc.
Badanie USG ja ma co miesiąc i tam się wszystko mierzy itd. Badanie prenatalne w III trymestrze to też USG ale powinien go wykonać doświadczony lekarz, który oprócz zmierzenia ocenia ogólną budowę narządów, przepływy itd. i wyłapie wszystkie nieprawidłowości. Mój lekarz ogląda serce przy każdym USG, a tej nieprawidłowości jakoś nie wyłapał.

reklama
ja mam na kazdej wizycie dokladne usg, sprawdza zepływy z łozyska pępowinę, serce no i narzady oprucz tego normalne standardowe wymiary.A te które są za mną dostają kq...... bo 40 min srednio trwa moja wizyta hahhah. Wizyty mam co 2 tyg z usg

Ja u lekarza prowadzącego mam zwykłe USG bez tych wszystkich pomiarów, ale od czasu podejrzenia wady genetycznej chodze co miesiąc na takie szczegółowe USG własnie do specjalisty z certyfikatem FMF, który robi mi takie USG co 4 tygodnie.Tak więc moja sytuacje jest troche inna, ale nigdy lekarz nie nazywał tego prenatalnym dlatego byłam zdziwiona co to takiego. Na pewno w standardzie nie ma, ale mój synek jest szczególnym przypadkiem, bo mimo wielkiego ryzyka wna początku nie ma wady genetycznej, dlatego tez bardzo dokładnie obserwują jego rozwój. Na szczęście na każdym jest wszystko ok.
Moja gin prowadząca kieruje normalnie na 4 takie USG własnie do specjalisty - 11-13 tc, 20-22 tc (połówkowe), 30-32 tc i 36 tc -z określeniem konkretów do porodu.

Gratki udanych wizyt I maluszki spore juz :) ja juz usg nie bede miala chyba ze sama prv.pojde

Jutro ja wizytuje ale pewnie mocz, krew, poslucham serduszka I tyle, ale zapytam czy by mnie nie zbadala bo 2 ost ciaze mialam 3cm rozw od 7go mca I bralam fenoterol a tu nikt nie bada :/

mój ginekolog nie robi mi usg co wizytę, a jak robi to nie sprawdza wszystkich parametrów, które są sprawdzane podczas badań prenatalnych, tylko kilka wybranych,pewnie wg niego najważniejszych, za każdym razem jest wszystko dobrze, wizyty mam co 3 - 4 tyg, a badania prenatalne miałam w 1 i 2 trymestrze, wiem, że te drugie "połówkowe" są najważniejsze i wyniki były bardzo dobre, ale zastanawiam się nad tym czy nie chce znowu sprawdzić tak dokładnie czy wszystko jest w porządku, muszę to po prostu przemyśleć :-) a u mnie w centrum na tych badaniach w 2 i 3 trymestrze sprawdza się dokładnie to samo czyli: ośrodkowy układ nerwowy, twarzoczaszkę, jamę brzuszną, kończyny, serduszko(echokardiografia) i wydolność krążenia(badanie przepływów naczyniowych), w 1 trymestrze sprawdza się zupełnie inne rzeczy, wiem dokładnie bo mam ulotkę cena w 3 trymestrze to 200zł, muszę to przemyśleć :-)
ale dzięki dziewczyny za odpowiedzi, będzie mi łatwiej :tak:
i gratuluję wizyty i powodzenia jutro :-)

Ostatnia edycja:
Klaudynaaa, a do jakiego centrum chodzisz? Jesli nie masz dokładnego USG podczas wizyta, to warto iść na takiego.

anna_, trzymam kciuki żeby było wszytsko ok z serduszkiem, Diagnozujesz to teraz jakoś dalej?

Ostatnia edycja:
No ja po wizycie, malutkiej serduszko ladnie bije, pozycja nie wazna bo do konca 36 tyg ma prawo brykac a po beda kontrolowac, cisnienie, mocz ok
Nast wizyta 21 maj

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry